Реймонд Дж. де Соуза: Готуйтеся до нового небезпечного світового безладу


Нещодавні візити світових лідерів до Тель-Авіва під час війни між Ізраїлем і ХАМАСом підкреслюють нагальність і значні наслідки конфлікту. Попри схожість з попередніми війнами, Ізраїль сповнений рішучості закінчити цю війну по-іншому.

Тим часом китайська ініціатива «Один пояс, один шлях» має на меті встановити свій вплив і створити залежність від своїх технологій за допомогою масивних інвестицій в інфраструктуру. Посилення Китаю та виклики, які він кидає, призвели до нового світового безладу, як показав нещодавній саміт BRI, на якому був присутній російський президент Володимир Путін.

Візьмемо останні чотири роки.

1. Глобальна пандемія, що виникла в Китаї, була посилена безрозсудністю і нечесністю комуністичного режиму. Величезні людські жертви та економічні втрати були б значно меншими, якби Китай діяв як добропорядний громадянин світу.

2. Розширення війни Росії проти України до повномасштабного вторгнення привело Москву до непрямого конфлікту з Варшавою, Берліном, Лондоном і Вашингтоном. З точки зору Путіна, він воює з Європою і Північною Америкою. І хоча мало хто відкрито підтримує його війну, ефективна опозиція практично відсутня, а економічна допомога з боку Китаю та Індії, а також країн глобального півдня є значною. Сі поставив Путіна на центральну сцену в Пекіні, і аудиторія не скупилася на оплески.

3. Атака ХАМАС цього місяця стала найсмертоноснішим днем в історії Ізраїлю. Хоча точний ступінь координації між Іраном і Хамасом у цій операції поки що залишається невідомим, саме існування Хамасу є продуктом іранської зовнішньої політики.

Таким чином, три великі підриви миру, процвітання і порядку походять від трьох держав, що прагнуть до влади – Пекіна, Москви та Тегерана. Всі три входять до нещодавно розширеного альянсу БРІКС разом з Індією, Бразилією і Південною Африкою. Саме так виглядає багатополярний світ.

У лютому президент Китаю Сі Цзіньпін прийняв президента Ірану Раїсі, що стало першим візитом за останні 20 років. Обидві сторони пообіцяли підтримувати одна одну в захисті національного суверенітету. Китай «рішуче» виступив проти «втручання зовнішніх сил у внутрішні справи Ірану». Метою саміту була зміна міжнародної та регіональної ситуації, але це дружба, яка ускладнює життя в Україні та Ізраїлі.

Американське панування початку 1990-х років закінчилося. Америка залишається сильною, як продемонстрував Байден на цьому тижні. Але є й інші сили зі зростаючою здатністю до підриву. Америка більше не може бути – і багато американців більше не хочуть бути – світовим поліціянтом.

Новий світовий безлад, схоже, вимагає замість неї пожежника, який справляється з пожежами то тут, то там. Поліціянт намагається зберегти мир, а пожежник лише локалізує шкоду.

Джерело: National Post

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Український Фронтир
Український Фронтир@geopoliticalukraine

Геополітика ProКраїну і Світ

1.7KПрочитань
3Автори
21Читачі
На Друкарні з 23 вересня

Більше від автора

  • Казахстан стає привабливим «ядерним» гравцем

    У Казахстані уряд планує побудувати першу атомну електростанцію і найближчим часом проведе референдум з цього приводу. Країна хоче диверсифікувати свої енергетичні потужності та вже визначила можливий майданчик для будівництва АЕС.

    Теми цього довгочиту:

    Геополітика
  • Що Росія сподівається отримати від конфлікту між Ізраїлем і ХАМАСом

    «Росія зайняла пропалестинську позицію настільки, що навіть мене це здивувало», – каже Ганна Нотте, експерт з питань зовнішньої політики Росії на Близькому Сході в Центрі досліджень нерозповсюдження Джеймса Мартіна.

    Теми цього довгочиту:

    Геополітика
  • Турецький режим підтримує тероризм

    Після рішення міністра закордонних справ Ізраїлю Елі Коена відкликати дипломатичних представників з Туреччини, виникла ескалація напруженості між країнами. Це стало відповіддю на підтримку президентом Туреччини руху ХАМАС під час конфлікту з Ізраїлем.

    Теми цього довгочиту:

    Геополітика

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається