Childish Gambino — «This Is America» | Розбір відео

The Carnage and Chaos of Childish Gambino's “This Is America” | The New  Yorker

5 років тому Дональд Гловер під псевдонімом Childish Gambino випустив пісню «This is America». До неї пропонується 4 хвилинний кліп, знятий 1 дублем, де співак просто танцює на фоні хаосу або стає його частиною.

What Is Your Reaction to Childish Gambino's 'This Is America'? - The New  York Times


І це основний меседж пісні — ми сприймаємо насильство, як розвагу. Купа виконавців співають про зброю, свою банду, як вони вбивають противників, і це досі залишається частиною музичної індустрії. 

Водночас виконавець сатирично висвітлює образ темношкірих людей, які нібито лише вбивці і яким приписують найгірші гріхи світу. Ну ось, до прикладу, початок «This is America» — це хор, який асоціюють з південноафриканською культурою, але після першого пострілу відбувається перехід в агресивне треп звучання. З одного боку це символ страждання. З іншого — автор показує, що він може бути ким завгодно: нащадком великої культури або звичайним чоловіком, та будь-ким.


До речі, він робить постріл у позі Джима Кроу — персонаж, якого грав Томас Райз. Він фарбував лице у чорний колір на потіху білим людям, тим самим сформував типовий образ бідного, темношкірого хлопця. 

Jim Crow/Jump Jim Crow •

Плюс, виконавець носить схожі штани, що носили військові у період Громадянської війни 1861–1865 (після цього скасували рабство)

На жаль, пізніше США повернулись до гнітючих законів, які обмежували темношкірих у праві на голосування, їм створювали окремі школи, місця на вокзалах, готелях, магазинах, ресторанах, лікарнях і т.д. Ці закони й назвали на честь персонажа Райза — «Закони Джима Кроу» (Jim Crow laws).

this is america childish gambino gun red cloth

Ба більше, після пострілу ми бачимо, як дитя обережно забирає пістолет і кладе його на ЧЕРВОНИЙ клаптик тканини, що уособлює республіканських політиків, які цінують права на зброю більше, ніж людські життя.

this is america celly

Також у кліпі є сцена, де чоловіки знімають усе на камеру телефону. Що це означає? Одного разу у Сакраменто поліція застрелила темношкірого чоловіка, бо думали, що він озброєний, хоча при ньому був лише Iphone. Відтак, знову повертаємось до стереотипного образу темношкірих.

this is america death white horse

Ще одна захована відсилка — вершник на білому коні (взято з Біблії; символізує першого вершника Апокаліпсиса)

Танці зі школярами на фоні насильства

What Is Your Reaction to Childish Gambino's 'This Is America'? - The New  York Times
this is america suicide

Цей апокаліпсис відбувається позаду Дональда і школярів постійно, тоді як вони просто танцюють з усмішками на лиці. Яка роль танцюристів? Відволікати або ж показати, що тікати нікуди. Штучно створена попкультура ніби допомагає нам сховатись від жорстокості світу, але це не так.

Окрім цього, він використовує щонайменше 10 рухів з африканської культури й хіп-хопу і демонструє нам, як елементи культури втрачають свою специфіку, коли стають популярними.

Розстріляний церковний хор

У середині відео Дональд розстрілює групу людей, що є референсом до масового вбивства у Чарльстоні 2015 року. Тоді расист Ділан Руф вбив дев'ятьох темношкірих людей у підвалі церкви.

Відео швидко переходить до іншої сцени з танцями, бо у сучасному світі ми стикаємось з насильством будь-де: про це говорять в інтернеті, когось б'ють у вас за вікном і вже масові вбивства не сприймаються як щось жахливе. Смерть стала буденністю.

Фінальна сцена

Ближче до кінцівки кліпу Childish Gambino танцює на даху дешевої автівки, і співає «Get your money, Black man». Він припускає, що жага грошей і прагнення успіху на деякий час відверне увагу нас від насильства. Але Гловер визнає, що ці ж гроші приносять страждання і нерівність у світ. Бо попри усе, що може дозволити собі Дональд й інші заможні темношкірі, їм усе одно доводиться стикатись з расизмом.

Тому у фінальній сцені він тікає від людей темними коридорами, що символізує темношкірого американця часів рабства. Бо найкращий спосіб зберегти своє життя — тікати.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
mak
mak@makmak

420Прочитань
9Автори
10Читачі
На Друкарні з 23 липня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається