Чому ми маємо знати та досліджувати історію (і не лише свою)

Вітання, шановному панству! Першу свою публікацію на платформі Друкарня хотілося б присвятити тому, про що я тут писатиму і чому ця інформація може бути корисна Вам. Та і взагалі, хто я і звідки такий взявся. :)

Спершу, представлюся. Мене звати Олексій і все своє свідоме життя я любив і вивчав історію. Змалечку надавав перевагу енциклопедіям, у школі історія була єдиним предметом, на який я завжди і без винятків сумлінно готував домашнє завдання, ба навіть в університеті, на пари української культури та українознавства, де ми розглядали у тому числі і історичний контекст нашої культури, я приходив щоб дійсно вчитися, а не спати (як я робив на парах вищої математики… Каюсь).

Увесь цей час я не обмежувався вивченням виключно історії України і цікавився історією наших найближчих сусідів (у тому числі і північно-східних… І не шкодую, бо це допомогло мені не піддатися пропаганді про Вєлікаю і ніпабєдімую.), але найбільше до душі мені припала історія наших західних сусідів: чехів, словаків, поляків тощо. Адже… Вони мали проблеми дуже схожі на наші. Посудіть самі: вони одними з перших згуртувалися у великі держави на своїх територіях, прийняли християнство, страждали від кровожерливих набігів кочових племен, вели безперестанні міжусобні війни, кілька разів втрачали власну державність, але набували її знову і знову завдяки своїй єдності та згуртованості. І ані Річ Посполита, ані Австрійська імперія, ані Австро-Угорщина не зуміли знищити тої ж таки чеської мови, як і чеської чи польської нації.

Статуя чеському королю Вацлаву І. Прага. Чехія

Тож, ось вам топ-3 причини, чому ж ми маємо досліджувати історію і, при чому, не лише, нашу, а й інших країн та народів:

  1. Історія - це про досвід минулих поколінь, а не про дати. У школі чи університеті дуже люблять засипати нещасних учнів та студентів купою дат та непотрібних деталей, забуваючи про те, власне, для чого вивчається історія. А вивчаємо ми її, в першу чергу для того, аби осягнути діяння попередніх поколінь, винести з їхнього життя певні уроки і не повторювати їхніх помилок знову. Адже, давайте будемо чесні, який з цих двох фактів є для нас більш інформативним і корисним: що загони Нестора Махна виграли битву під Перекопом саме у 1920-му році, чи той факт, що на битву цю махновці йшли, бо їх покликали більшовики обіцявши їм підтримку і, як наслідок розстрілявши більшу частину анархістів у спину, одразу після виграної битви. Думаю, питання риторичне.


  2. Історія наших сусідів може також слугувати нам наукою. Варто зазначити, що не дивлячись на те, що ті самі Польща, Чехія та Словаччина, нехай і не були частиною СРСР, але були такими самими комуністичними (хоча, насправді, соціалістичними) диктатурами. І у 90-х роках 20-го сотліття Україна починала свій шлях незалежної країни на одному рівні з вищевказаними державами. А втім, як можемо сьогодні бачити, усі ці наші сусіди і партнери вже більш ніж 20 років, як є членами ЄС та НАТО. Чому ж сталося так? Яких помилок допустилися ми і які правильні рішення прийняли вони? Саме на ці питання нам і дасть відповідь дослідження не лише нашої історії, а й історії Чехії, Словаччини, Польщи тощо. Їхні знання допоможуть нам стати кращими. Знаючи їхній шлях, ми не повторюватимемо їхніх же помилок.


  3. Історія - це не лише про події. Це і про долі людей. Вивчаючи історію у глобальних масштабах, дуже часто дослідники не гребують применшенням ролі конкретних людей у подіях, зводячи все до лаконічного “Операція оверлорд була успішною, але союзні війська понесли чималі втрати”. Тим не менш, погляд на ці події у тому числі через призму неопосередкованого учасника подій, дасть нам, нехай і ненайоб’єктивнішу, але повнішу картину того, що відбувалося. До всього іншого, подібний погляд надасть ще й емоційного контексту, який матиме як свої мінуси у вигляді суб’єктивізації історії та досвіду, так і свої плюси, такі як більш чітке розуміння масштабів подій.

Монумент королю Данилу. Львів. Україна.

Наостанок маю сказати, що наша історія, без сумніву, повниться уроками, які ми маємо засвоїти, якщо не хочемо знову втратити державу і поставити весь народ, всю націю на межу виживання. Але рівно так само нам необхідно знати і історію наших союзників, аби не повторювати їхніх помилок. Аби переймати позитивний досвід. І аби не провокувати численні конфлікти на національному чи історичному підґрунті у майбутньому.

Тож, сподіваюсь, Вам буде цікаво почути такі знайомі але все ж інакші сторінки нашої історії та історії наших сусідів.

До зустрічі у наступних матеріалах.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Олекс
Олекс@OleksiasIs

196Прочитань
16Автори
3Читачі
На Друкарні з 12 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (4)

Дуже цікаво

Вам також сподобається