Чому "розмита" структура McLaren, потребує трьох технічних директорів

Едд Стро, The RaceJanuary 14, 2024

McLaren досяг неймовірного прогресу в Формулі-1 минулого року, але їх технічне керівництво буде повністю реформовано лише у 2024 році з приходом Роба Маршалла з Red Bull та Девіда Санчеса з Ferrari.

Зважаючи на їх успіхи у 2023 та посилення двома зірковими новачками, які тільки з'явилися в команді, що це означає для потенціалу команди?

Разом з Пітером Продрому, який працює в McLaren з 2014 року після переходу з Red Bull, тріо фактично виконує роль традиційного технічного директора, розділеного на трьох осіб.

Кожен з них має назву "Технічний директор" в описі своїх обов'язків; для Маршалла це "ТД з інженерії та дизайну", для Санчеса - "ТД з концепції та продуктивності боліда", а для Продрому - просто "аеродинаміка".

Це бачення Андреа Стелли, який справив велике враження на посаді головного керівника команди McLaren минулого року.

Хоча критики можуть порушувати питання про небажану "систему матричного управління", імпортовану з аерокосмічної промисловості McLaren два десятиліття тому, щоб створити плоску структуру і забезпечити, щоб жодна особа (на кшталт Адріана Ньюі) не могла володіти занадто великою владою, візія Стелли захоплює.

Щобільше, це відображає той факт, що, оскільки команди Формули-1 зросли, наявність одного технічного директора зараз, можливо, вже застаріла з огляду на масштаби завдань.

Раніше в McLaren технічним директором під керівництвом Андреаса Зайдля працював Джеймсом Кі (який зараз перейшов у Stake F1). Зайдль віддає перевагу більш традиційній структурі, але Стелла вважає, що складність сучасної команди Формули-1 вимагає ширшої структури керівництва.

"Перед тим як думати про організаційні схеми, ми хочемо мати функціональне бачення команди", - каже Стелла The Race.

"Основні функції - це технічна сторона, де ви розробляєте болід, виробнича сторона, де ви його виготовляєте, а потім гоночна функція, де ви берете болід на гонку.

"Але важливі й підтримуючі функції. Фінанси тепер повністю інтегровані. Вам потрібно, щоб фінанси були майже вбудовані в технічну частину, оскільки вони повинні залишатися в одному графіку.

"Підтримуючі функції повинні залишатися з вами, оскільки варіанти, які ви розглядаєте в технічній частині, виробництві або гонках, повинні враховувати фінансові наслідки на початку роботи з концепцією.

"Культура впроваджується прикладом, встановлюється розмовою, заявляючи вашим працівникам ваші цінності. Але насправді вона будується разом з вашими працівниками. Тому комунікація стає надзвичайно важливою. Я кажу це, щоб дати уявлення про складність завдання. Деякі прості схеми можуть бути поставлені під сумнів, маючи справу з цим рівнем складнощів".

Фінансова сторона - це лише одна з багатьох підтримуючих функцій у команді, і це ілюстрація складної мережі взаємодій, які мають бути максимально ефективними. Лише так можна досягти прислів'я "всі тягнуть в одному напрямку". Це легше сказати, ніж зробити, тому історія Формули-1 сповнена командами з достатніми ресурсами, але зруйнованими політикою та суперечливими завданнями.

Але що це означає для технічного керівництва?

"Дуже добре мати когось на керівній посаді, типу 'у нас є технічний директор, він відповідає', але коли вам доводиться мати справу з таким рівнем складності та деталізації, який необхідний для створення конкурентоспроможних ідей. І якщо ця людина не є дійсно видатною, надзвичайно компетентною і з відповідним ставленням, щоб використовувати найкраще в людях, це занадто складно", - додає Стелла. "Тому що роботи дійсно багато.

"Сучасні боліди з технічної точки зору зовсім не схожі на ті, що були 20 років тому.

"Теперішній підхід до аеродинаміки має інший рівень складності. Навіть складність того, як ви будуєте болід, або підхід до продуктивності та концепції, які необхідно продумати для машини 2026 року, є абсолютно іншим. Тому для однієї людини на чолі це становить значний виклик".

"До певної міри, вам потрібно дуже добре усвідомлювати який баланс мати між управлінням, чи мікроменеджментом, або необхідністю зробити крок назад. Вам дійсно потрібно це розуміти, тому це досить складно".

ВИПРАВЛЕННЯ СЛАБКОСТІ McLAREN

Стелла вважає зміни правил 2022 року великим випробуванням для McLaren, яке виявило слабкості у виборі правильної концепції боліда та, в результаті, наступну швидкість їх розвитку.

Він каже, що основним обмеженням для McLaren була основа аеродинамічної концепції та пов'язує це з тим фактом, що технічне керівництво занадто часто було залучено своєю роботою з управлінням відділом, а не зануренням у творчий процес.

"Ми в McLaren боролися за досягнення послідовного приросту продуктивності", - каже Стелла.

"Ми мали труднощі зі створенням базової концепції, ми боролися зі стабільністю, послідовністю розвитку, і все через те, що не було приділено достатньо уваги до ключових областей. Ми були, як я називаю, розмитими.

"Для чіткого акценту на аеродинаміці поставте на керівну посаду найкращу, найбільш досвідчену, головну особу. Ось де ви хочете бачити технічного директора, тому що вам не потрібно керувати відділом - ви керуєте аеродинамікою.

"У McLaren є директор з аеродинаміки, який підзвітний технічному директору з аеродинаміки, але технічний директор з аеродинаміки має 30 років досвіду, тому я знаю, що в цій галузі достатньо спеціалізації, уваги, досвіду, лідерства, щоб підвищити стандарти до рівня чемпіонату світу.

"Те ж саме стосується інженерії та концепції. Вам потрібно уявити болід з точки зору конструкції та фактично зробити його. А коли ви приймаєте рішення фактично виготовити підвіску, вам потрібна людина за столом, яка скаже: 'Я думаю, ми можемо це зробити', використовуючи найкращі свої знання, скаже: 'Підійдімо до роботи так, зробимо деякі лабораторні випробування, у лабораторії ми навчимося і тоді рухатимемося далі'.

"Ця бачення, знання, проходження цього процесу кілька разів, є тим, що потрібно для покращення цієї області та досягнення найвищого рівня чемпіонату.

"Подумаймо про болід 2026 року з чистого аркуша для створення продуктивного концепту.

"Хто збере аеродинамічну концепцію, думаючи про всі необхідні фактори з точки зору колісної бази, компонування, інтеграції з підвіскою силового агрегату, що може бути проблемою для шин, отже, впливатиме на компонування підвіски. Як це взаємодіє з аеродинамікою?

"Отже, ви розмовляєте з аеродинамікою, але якщо ви не знаєте аеродинаміку, це буде важко.

"У нас є Девід Санчес, колишній керівник відділу аеродинаміки, але з сильним цілісним баченням боліда. Коли він йде та розмовляє з Продом [Пітер Продрому], вони розмовляють однією мовою.

"Але я знаю, що коли Девід приєднається і я скажу йому: 'Девід, чи можеш ти почати намічати та розробляти болід 2026 року?', він підійме стандарти до найвищого рівня.

"Отже, вам потрібно мати це функціональне розуміння команди, але в кожній з цих областей вам потрібно мати умови для роботи на чемпіонському рівні, що вимагає достатньої спеціалізації, уваги та лідерства.

"Якщо ви розмиваєте це, маючи когось на керівній посаді, який не має достатньо впливу в усіх цих областях, існує високий ризик того, що у вас буде простота, але й просто нижчі стандарти".

РОЛЬ СТЕЛЛИ

Стелла бачить цей ризик зниження стандартів для себе.

Для головного керівника команди він має відмінне інженерне резюме та глибоке розуміння роботи болідів Формули-1.

Однак, він бачить це як можливість допомогти в процесі прийняття рішень, якщо є розбіжності в напрямках, але це не означає, що він може сам технічно керувати командою.

Він стверджує, що тристороння технічна структура, ймовірно, зможе самостійно приймати більшість рішень, але він доступний у ролі, яку описує як тренера.

"Рішення - найпростіша частина всього процесу", - каже Стелла. "Коли ви проходите добре обізнаний і освічений процес, рішення є природною похідною від хорошої інформації, яку ви приносите на стіл.

"Врешті, якщо буде конкуренція між двома різними [наборами] інформації, я завжди буду там. Але я там як тренер, я не веду технічний напрямок, бо як тільки я хочу вести технічний напрямок, я знижую стандарти.

"Я не знаю стільки ж, скільки Пітер Продрому в аеродинаміці, як Роб Маршалл в інженерії, в дизайні, і як Девід Санчес у компонуванні боліда.

"Але я можу тренувати з точки зору інтеграції, якщо у нас є конфлікт - ця підвіска дає кілька десятих, але є ризик, ця дає півтори десятих, але вона набагато безпечніша..."

РОЗУМНА ТРІЙКА

Стелла описує трійку як "розумних людей" з правильним ставленням до співпраці та процесу прийняття рішень.

Він характеризує їх як людей, що усвідомлюють те, що "ви не закохуєтеся у свої ідеї, ви закохуєтеся у продуктивність вашого боліда та інтереси вашої команди".

Коротко кажучи, це не тільки про его.

Він вважає, що цей тристоронній підхід є найкращим способом відтворити формулу успіху Red Bull з Адріаном Ньюі, який має великий досвід у дизайні та роботі болідів з технічної точки зору, враховуючи його видатне резюме, без необхідності унікальної особи, такої як Ньюі, яка знаходиться на вершині технічної ієрархії.

Важливо, що Стелла не забуває іншу сторону цієї ситуації, якою є спосіб роботи Ньюі з іншими в технічній організації Red Bull.

Він не авторитарний технічний директор, натомість він вносить творчі ідеї в рівняння, щоб інші могли працювати з ними.

"Очевидно, в Red Bull є Адріан Ньюі, це особливий випадок людини, яка настільки підготовлена, що може впливати на всі ці області компетентно, не знижуючи стандартів", - говорить Стелла.

"Але коли ви чуєте про спосіб його роботи, він дає людям та ідеям розквітати.

"Отже, ви повинні переконатися, що коли у вас є одна людина на чолі, це не є межею. Це трохи схоже на філософію, яку ми прийняли в McLaren, щоб створити фундамент майбутнього".

Це логічне пояснення, враховуючи, що всі піднялися на вершину своїх професій головним чином завдяки власному блискучому таланту та здібностям, тому було б помилкою применшити це, обтяжуючи когось повним наглядом технічного директора. І трійка володіє достатніми якостями, щоб об'єднатися та визначити напрямок, маючи необхідний творчий вплив на результати їхніх спеціалізованих областей.

Але все це перетвориться на реальність лише тоді, коли всі три призначення займуть свої місця та співпрацюватимуть.

Стелла очікує, що вони всі добре працюватимуть разом, і, ймовірно, так і буде, але на практиці ми дізнаємось лише тоді, коли вони зберуться разом.

Маршалл та Продрому раніше працювали разом, хоча й не з того часу, як McLaren переманила останнього з Red Bull у 2013 році, тоді як Санчес досі не співпрацював з жодним з них, хоча він працював в McLaren з 2007 по 2012 роки.

Стелла використовує слово "підіймати" для опису їхнього впливу. Це стосується команди та людей в ній, а отже, і продуктивності на трасі.

Додайте до цього інші зміни в McLaren - новий аеродинамічний тунель, новий симулятор, поліпшення у виробничому циклі, значний прогрес на трасі, досягнутий у 2023 році, та модифікації у підході до аеродинамічних випробувань, оцінці отриманих даних та того, як це втілиться на трасі - і це дуже позитивно.

ДОВГИЙ ШЛЯХ НАВЧАННЯ СТЕЛЛИ

Чи все це спрацює, покаже час. Але Стелла звучить переконливо, не тільки для тих, хто ззовні, але і для тих, хто всередині організації.

Стелла знаходився там довгий час, і робив це, і через свій досвід сформував чітку ідею про те, як має працювати бізнес з управління командою Формули-1.

Коли його призначили головним керівником команди, оголошення про що було зроблено наприкінці 2022 року, здавалося, що він типовий "кандидат-наступник", і в деякому сенсі він таким був, але швидке рішення перетасувати технічну структуру, щоб підвищити її потенціал, було вражаючим.

Це вражає і відображає особистість, яка готувалася до можливості реалізувати це бачення, здавалося б, протягом усієї своєї кар'єри, спочатку з Ferrari, а потім з McLaren.

"Ви маєте рацію в тому, що я завжди цікавився розумінням того, що робить організації успішними", - каже Стелла, коли The Race запитує його про це.

"Так само й тим, що робить людей успішними? Чому Міхаель Шумахер був таким успішним і чому Міхаель був успішним у команді, до якої він приєднався, коли болід був далеко не найкращим?

"Він створив умови для того, щоб ця команда виробляла найкращий болід, а потім підтримував це.

"Чому він міг це зробити, які якості як особистості йому допомогли, і чому Ferrari тоді створила ці умови для домінування? Чому вони могли пройти через важкий період, коли втратили чемпіонат тричі в останній гонці, і все одно витримали це?

"Водночас, Фернандо Алонсо 41 рік і він все ще тут і є одним з найконкурентоспроможніших. Є причини для всього цього.

"Мені завжди цікаво висловлювати причини цього простими словами. Тому що, як тільки ви висловлюєте це простими словами, ви думаєте: чи це актуально для мене, чи це актуально для періоду, в якому я знаходжуся?

"Навіть я сам, перебуваючи в одній і тій самій команді в Ferrari, пережив період, коли ми домінували, та період, коли ми не могли змінити тренд. У 2010 році ми були конкурентоспроможними, але потім втратили конкурентоспроможність в наступні роки. Чому це сталося?

"Отже, це речі, які мене цікавлять. Я ніколи не думав про якусь майбутню кульмінацію, або що я використовуватиму це, тому що говорячи особисто, я дуже зосереджений на сьогоденні. Мій єдиний інтерес - це те, що я роблю зараз, намагаючись просто робити це добре.

"Розвивайте свою компетентність якомога вище, просто зосередьтеся на тому, щоб стати кращим інженером, кращим у тому, що ви робите день за днем. Це інше від того, щоб думати про те яка моя наступна робота або як я можу використати це в майбутньому.

"Це був чистий інтерес, який, я думав, міг бути актуальним для мене, щоб просто стати трохи кращим щодня. І коли у вас є удача працювати з такими сильними орієнтирами серед людей або організацій, тоді є багато чого поцікавитися та помітити, щоб зрозуміти причини цього".

Керівництво McLaren є несподіваним завершенням цього досвіду, і, виходячи з прогресу, досягнутого протягом 2023 року, він добре використовує отримані знання. Але лише тепер, коли все складається разом, бачення Стелли буде насправді перевірено.

Перші ознаки дуже обнадійливі, але чи зможе McLaren знову вийти на перший план як постійний претендент на перемоги після більш ніж десятиліття, в основному проведеного в тіні, - це буде кінцевим критерієм.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Pro F1
Pro F1@f1_UA

Формула 1 Українською

268Прочитань
11Автори
9Читачі
На Друкарні з 20 вересня

Більше від автора

  • КОЛОНКА ГЮНТЕРА ШТАЙНЕРА: Чому я б підписав контракт з Берманом, і чому я мав піти з Haas раніше

    Привіт та ласкаво прошу до моєї першої колонки на F1.com. Я залишив посаду голови команди Haas, але ви ще не позбулись мене! Я все ще буду поруч у Формулі 1, працюючи над різними проектами, включаючи написання цих колонок протягом сезону.

    Теми цього довгочиту:

    F1
  • Що пішло не так для Хемілтона на Гран-прі Саудівської Аравії

    Ferrari, яка нещодавно підписала контракт з гонщиком, якому буде 40 років на момент його переходу, щойно спостерігала за тим, як її 18-річний підопічний виконав чудову роботу за дуже короткий термін у кокпіті, який наступного року займе Льюїс Хемілтон.

    Теми цього довгочиту:

    F1
  • Чи Red Bull злякав Ferrari в боротьбі за поул в Бахрейні?

    Хоча може здатися, що це було передбачувано, що Макс Ферстаппен та Red Bull відкриють новий сезон черговим поулом, насправді це, ймовірно, був втрачений Ferrari та Шарлем Леклером поул. Якби він зміг повторити свій час Q2 у Q3, Шарль випередив би Макса на 0.014 сек.

    Теми цього довгочиту:

    F1

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається