Ви заходите в додаток вашого брокера для купівлі акцій. Знаходите акцію, яка вас цікавить, обираєте кількість акцій для купівлі і тиснете “купити”. Проходить буквально 5 секунд, і акція вже у вашому портфелі. Як так сталося? Біржа - це ж не магазин з готовими акціями на покупку. Біржа - це ринок, де зустрічаються покупці і продавці і не завжди попит на кількість акцій на 100% може співпадати із пропозицією. Значить щось тут не так, але у чому справа?

Дилери

Уся справа в присутності на ринку організацій, які виконують специфічну роль - дилери, або як ще їх називають “маркет-мейкери” (market-ринок, maker-той, хто робить/створює щось). Загалом, уся біржа - це складно сплетений ринок, на якому функціонують різні особи/організації, які займаються торгівлею цінними паперами (якщо мова йде тільки про фондову та боргову біржу). Трейдери - торгують власноруч, купуючи та продаючи акції, інвестори - роблять те саме, тільки в більш довгій перспективі, брокери - дають можливість трейдерам та інвесторам торгувати на біржі. Однак існує постійна проблема, яка тормозить ринок - що робити, коли ви виставляєте заявку на купівлю, а ніхто не продає акції? У такому разі ціна повинна піднятися до того моменту, поки хтось не буде готовий продати вам цю акцію. Приблизно на початку 20-го століття та особливо протягом 1970-х, на ринку з’явився ще один гравець - Дилер або Маркет-Мейкер. Це організація, яка займається купівлею та продажем акцій певної компанії протягом торгової сесії. Тобто, о 9:30 при відкритті біржі, дилери починають моментально скупати усі акції, що продаються близько до ринкової ціни, щоб моментально продати їх усім бажаючим, коли вони їх купуватимуть. Тобто, коли ви купуєте акцію певної компанії на біржі, вам продає її не хедж-фонд і не окремий інвестор, а спеціальна організація - дилер, яка вже до цього купила цю акцію в хедж-фонда або окремого інвестора.

Звучить досить дивно, навіщо комусь здалося купувати велику кількість акцій на ринку, щоб потім продавати їх усім бажаючим ? А якщо ці акції на захочуть купувати?

Прибуток дилерів

Насправді, все просто. Вони працюють як традиційні обмінники в центрі міста, виставляючи курс “купівлі” та “продажу”, тільки не валюти, а цінного паперу. Тобто вони не беруть комісію за свою торгівлю, а купують і продають той самий цінний папір із різницею. Таким чином, кажуть, що дилери нараховують спред (spread-розмах) на кожний цінний папір, який вони покривають. Наприклад, коли інвестор купує акції за допомогою онлайн-брокерської фірми, він може побачити ціну попиту $100 і ціну пропозиції $100,05. Це означає, що брокер-дилер купує акції за $100, а потім продає їх потенційним покупцям за $100,05. Завдяки великим обсягам торгівлі невеликий спред може призвести до великих щоденних прибутків.

What Is Market Making? | River
Bid (пропозиція купити) - Ask (пропозиція продати) spread - це різниця між попитом та пропозицією, яку закриває дилер. Кількість заявок на купівлю та продаж і запропонована ціна ще називається “біржовим стаканом”.

І так, зазвичай маркет-мейкерами виступають великі банки (JP Morgan, Goldman Sachs) або самі ж брокери, адже ці сторони зацікавлені в тому, щоб люди купували та продавали більший об’єм акцій. Великі банки заробляють не стільки на дилерстві, скільки на великому об’ємі торгів, коли вони виводять якусь компанію на біржу і швидко розпродають її акції інвесторам (за що отримують комісії). Брокери у свою чергу заробляють на комісії щоразу, коли ви купуєте чи продаєте цінні папери, тому для них важливий так само об’єм, а не прибуток на різниці купівлі-продажу.

Але прибуток Маркет-мейкерів від дилерства вони отримують як компенсацію за ризик володіння активами, оскільки вони можуть отримати збиток якщо вартість цінного папери впаде після того, як він був куплений у продавця, і до того, як він був проданий покупцеві (тобто в період між тим, як великі пакети акцій були куплені дилером і тим, коли покупці прийшли на ринок для того, щоб їм продати ці пакети акцій).

Збитки дилерів

Здавалося б, як обмінники можуть бути в збитку? А видається що збитки у маркет мейкерів бувають, тільки не в періоди звичайної торгівлі паперами, а тоді, коли на біржі паніка. Тобто якщо протягом дня ціна буде коливатися в нормальному діапазоні, то під кінець торгової сесії маркет мейкер зазвичай не втратить гроші. Однак в дні біржової паніки, коли всі продають, а з іншої сторони немає бажаючих, маркет-мейкери зобов’язані потерпати від прибутків. І саме зобов’язані, адже стаючи маркет-мейкером для певної акції, вони беруть на себе відповідальність продавати акції клієнтам по найкращій ціні на даний момент, а якщо ніхто не хоче купити - тримати всі куплені акції у себе “на складі”. Тобто якщо умовно на ринку усі продатуть в один день акції однієї компанії, а її ніхто не захоче купити - маркет мейкери залишаються власниками скоріше за все збанкрутілої компанії. Однак ризик такої ситуації надзвичайно низький, тому в дилери зазвичай не роблять екстраординарно високих чи низьких прибутків - скоріше це нагадує горизонтальну лінію, легенько перехилену вліво, що свідчить про невеликі помірні прибутки.

Прибуток для нас - інвесторів

Для інвесторів прибуток очевидний - ми можемо купити та продати акції за декілька секунд, і це надзвичайно важливо, особливо в умовах паніки, коли ви зобов’язані ліквідовувати власні активи для того, щоб не “прогоріти” (звісно, краще до такої ситуації не доходити, а інвестувати з розумінням власного ризику і дохідності, яка вас за це винагороджує). Дилери, або маркет-мейкери отримують прибуток від нашої активної торгівлі, тож задача довгострокових інвесторів - робити якомога менше “операцій” з акціями і слідувати стратегії “якщо вже взяв - то тримай і не перебігай щодня”.

Висновки

Маркет мейкери - це організації, які грають важливу роль на фондовому ринку, купуючи та продаючи цінні папери тим, хто цього потребує за ринковими цінами. Вони забезпечують ліквідність ринку, дозволяючи інвесторам легко купувати та продавати акції. Саме завдяки ним ви витрачаєте не більше 10 секунд на придбання чи позбавлення від певної акції.

Дилери отримують прибуток, встановлюючи спред (різниця між ціною покупки і продажу) на кожний цінний папір, який вони обслуговують. Це дозволяє їм заробляти на великих обсягах торгівлі.

Зазвичай маркет-мейкерами виступають великі банки та брокери, які мають інтерес у збільшенні обсягів торгівлі. Вони також беруть на себе ризик володіння активами в періоди біржової паніки, коли немає достатньо покупців або продавців.

Для інвесторів, можливість швидко купувати та продавати акції за кілька секунд є важливою перевагою, особливо в умовах ринкової нестабільності. Але довгостроковим інвесторам рекомендується утримувати акції на довший термін і уникати зайвої активності на ринку.

Загалом, маркет-мейкери грають важливу роль у забезпеченні функціонування фондового ринку, а їх прибуток зазвичай залежить від обсягів торгівлі та ефективного управління ризиками.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Останній Капіталіст
Останній Капіталіст@OstanniyCapitalist

Українська націонал-буржуазія

103.2KПрочитань
0Автори
737Читачі
На Друкарні з 7 серпня

Більше від автора

  • Енергетичні підсумки червня

    Через переведення частини енергоблоків українських АЕС у плановий ремонт (що забезпечить їх стабільну роботу взимку) та збільшення середньодобової температури, частота та довжина стабілізаційних відключень у червні значно зросла.

    Теми цього довгочиту:

    Енергетика
  • Франція - чому на виборах палає ?

    Цієї неділі пройде перший тур парламентських виборів, і це буде мати неабиякий вплив на майбутнє Пятої Республіки. Бажаємо приємного читання.

    Теми цього довгочиту:

    Франція
  • Ближчий погляд на іноземні інвестиції в казначейські облігації США

    Казначейство США нещодавно почало публікувати зміни в оцінці як частину нової розширеної форми TIC щодо довгострокових цінних паперів (TIC SLT), щоб відрізняти зміни в транскордонних інвестиціях, пов'язані з чистими надходженнями, від тих, що пов'язані з оцінкою.

    Теми цього довгочиту:

    Економіка

Вам також сподобається

Коментарі (1)

Ви вже на Друкарні)?

Вам також сподобається