День Землі: Ecosia запускає перший у світі браузер, що генерує енергію

Вчора, у День Землі, некомерційна пошукова система Ecosia запустила "найзеленіший браузер на Землі", прагнучи запропонувати користувачам більш екологічну альтернативу Google Chrome або Apple Safari.

Як і у випадку з пошуковою системою Ecosia, чим більше ви користуєтеся браузером, тим більше дерев ви допоможете посадити. Берлінська компанія заявляє, що з 2009 року вона вже висадила 200 мільйонів дерев.

Новий браузер працюватиме на відновлюваній енергії з власних сонячних електростанцій Ecosia. Компанія стверджує, що браузер фактично генеруватиме "зелену" енергію - 25 Вт-год на кожного користувача щодня, коли він переглядатиме сторінки в Інтернеті. Цього достатньо для живлення лампочки протягом 3 годин. Це може здатися небагато, але якщо 20 мільйонів користувачів пошукової системи Ecosia почнуть користуватися браузером, це буде вже помітно.

Браузер Ecosia був оптимізований для швидкості. Він стверджує, що завантажує сторінки втричі швидше, ніж більшість звичайних браузерів. Це стало можливим завдяки вбудованому блокувальнику реклами, який зменшує споживання даних користувача та енергії.

Майкл Меткалф (Michael Metcalf), директор з продуктів Ecosia, розповів, що компанія хотіла створити браузер, який був би не тільки більш стійким, але й конкурентоспроможним.

"Ecosia знаходиться в режимі розробки, і ми впевнені, що наш продукт ще ніколи не був таким сильним, коли мова йде про користувацький досвід", - сказав Меткалф.

Станом на березень 2024 року Google Chrome і Safari займали 65% і 19% ринку браузерів відповідно. Microsoft Edge посідає третє місце з 5%, тоді як Firefox, який у 2011 році займав 30% ринку браузерів, зараз має лише 2,8%.

Зважаючи на домінування Chrome і Safari, змінити звички споживачів у використанні браузерів нелегко. Однак нещодавно прийнятий ЄС Закон про цифрові ринки, який набуде чинності в березні, може допомогти вирівняти ігрове поле.

"Ми вітаємо такі нещодавні кроки, як DMA, - сказав генеральний директор і засновник Ecosia Крістіан Кролл. "Наш браузер — це ще один спосіб стати більш незалежними від великих технологій".

"Ми з нетерпінням чекаємо, як його сприймуть, оскільки ми продовжуємо розширювати наші кліматичні зобов'язання щодо відновлення лісів та зелених інвестицій".

Побудований на платформі Google з відкритим вихідним кодом Chromium, браузер буде знайомий усім, хто вже користується Chrome. Він містить настроювані функції перегляду та безпеки, такі як управління паролями та SSL-шифрування.

Користувачі матимуть доступ до наявних функцій Ecosia, таких як іконка зеленого листя, рейтинг кліматичних зобов'язань та нещодавно запущений чат зі штучним інтелектом на базі OpenAI. Чат-бот генерує "зеленіші відповіді", спрямовуючи користувачів до сталих рішень.

Браузер також містить функцію "спонсорських посилань", за допомогою якої користувачі можуть здійснювати покупки в Інтернеті, підтримуючи кліматичні проєкти Ecosia без додаткових витрат. Це створить новий потік доходів для компанії, яка раніше заробляла всі свої гроші шляхом реклами.

Ecosia стверджує, що весь свій прибуток спрямовує безпосередньо на проєкти з висадки дерев по всьому світу. А тепер, з новим браузером, і на виробництво чистої енергії.

У 2018 році Ecosia передала свої акції благодійному фонду Purpose Foundation, щоб гарантувати, що вони ніколи не будуть продані, і що ніхто, включно із засновником, не зможе отримати прибуток або дивіденди від компанії.

Браузер Ecosia тепер доступний для настільних комп'ютерів на Mac і Windows через сторінку завантаження, а для мобільних пристроїв — через магазини додатків для Android та iOS.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Rodion Shkurko
Rodion Shkurko@rodion_shkurko

11.2KПрочитань
14Автори
83Читачі
На Друкарні з 23 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається