5 цікавих фактів про Мавок, які ви не знали

Мавка - одна з найвідоміших міфічних істот в українській міфології. Популярність цієї істоти на цю мить важко переоцінити. Завдяки неодноразовим згадкам мавок в творах та піснях (перераховувати не має сенсу), в більшості людей складається враження, що це добрі міфічні істоти, але це не зовсім так.

Я вам розповім декілька цікавих фактів про мавок, в їх первинному обліку, і ви зрозумієте, що в лісі не хотіли б з подібною “красунею” зустрітися.

1 факт: багато людей розуміють, що мавка - це захисниця лісу, дівчина, яка померла нехрещеною, та постійно танцююча… Це досить відомий факт. Але ви знаєте, що мавка танцює лише під один-єдиний акомпанемент - під флейту. Інші музичні інструменти здатні розлютити мавку. Також слід зазначити, що Мавка дозволяє грати для себе лише осинавцю (в простонародді чорту). Ось і виходить, що ця красуня частенько вештається разом з чортом по лісах. Якщо випадково побачите гарну дівчину в довгій білій сорочині (або оголену, хтозна), то краще обходити її десятою дорогою, адже поруч, десь серед стовбурів дерев знаходиться і чорт, який ой як обожнює блукаючих людей.

Образ Мавки (згенеровано штучним інтелектом)

2 факт: існує повір’я, що танець Мавки має надзвичайно негативний вплив на землю. Де міфічній дівчині захотілося потанцювати, там навряд буде рости щось, навіть трава не буде зеленіти в тому місці. Але це при умові того, що дівчина танцюватиме без музики, без акомпанементу чорта. Якщо ж чортик буде підігравати дівчині, то ефект зворотній - зелень ростиме набагато краще.

3 факт: а ви знали, що мавками можуть бути і хлопчики? Це дійсно так! Вони виникають аналогічно дівчаткам-мавкам. Тут ці створіння ідентичні, але місце, де полюбляють блукати хлопчики-мавки суттєво відрізняється. В першу чергу, хлопчики-мавки обожнюють дороги та перехрестя, інколи прогулюються в полях. Зазвичай хлопчик-мавка блукав в тонкій довгій сорочці, мав руде коротке кучеряве волосся.

4 факт: Всі знають про вроду мавок-дівчаток! Але це до тих пір, доки ви не подивитеся на них ззаду. Спереду мавки мають ледь не янгольське обличчя, яскраву посмішку, білу або рожеву шкіру, але ззаду (спина, ззаду ніг так далі) не було шкіри. Можна з легкістю роздивитися нутрощі істоти. Також, мавки не мають тіней!

5 факт: існує повір’я, якщо мавка попросить в подорожнього блукаючого лісом хлопа гребінець, і він не зможе його дати, то мавка лоскотатиме його до смерті. Якщо ж дівчина отримує гребінець, то просто розчісувалась та швидко поверталась до лісу.

Цікаві факти? Чесно кажучи, деякі з них виглядають зовсім дивними, але про них розповідала бабуся багато років тому (вона з Волині), а їй не вірити в мене немає ніяких причин.

Ну, скільки фактів нових ви дізналися?

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Євген Палашинський
Євген Палашинський@palash

21.3KПрочитань
3Автори
151Читачі
На Друкарні з 18 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (6)

Гарна стаття, але на мою думку, робота ШІ погано відображає бачення Мавки очами народу і фольклору, ба більше, вона далека від зображення Мавки. Це просто дівчина з вінком і відвертим бюстьє, від мавки тут лише атрибути :/

Вам також сподобається