Дорога. Наріта - Токіо.

Останній шматочок шляху - це переїзд з міста Наріта, де знаходиться міжнародний токійський аеропорт, що приймає більшість трансконтинентальних рейсів, безпосередньо до місця призначення.

Наріта - невеличке містечко, розташоване у префектурі Тіба, на відстані приблизно 70 км на схід від центру великого Токіо.

Місто Наріта на карті

Так само, як і у нашому Борисполі (Міжнародний аеропорт Бориспіль), тут розташований найбільший міжнародний аеропорт країни. Називається він Наріта кокусаі ку ко (成田国際空港), що означає Міжнародний аеропорт Наріта.

Перше, що звертає на себе увагу навіть дуже втомленого довгою дорогою пасажира з України, це те, як розкладені валізи на конвеєрі видачі багажу. Вони справді розкладені, а не накидані, як у більшості країн світу. Валізи їдуть рівненьким рядочком, повернуті ручками до людей, які їх очікують.

Знову ж таки, це не означає, що вашу валізу 100% не пошкодять при завантаженні чи вивантаженні на цьому рейсі (усіляке може інколи статися), але про вас потурбуються, щоб вам не довелося у натовпі з майже 300 людей вихоплювати свого максимально напханого 23-кілограмового “колобка”, обіймаючи його обома руками.

Щасливчиків, які здивовано забрали свою валізу, майже одразу виловлює працівник аеропорту та жестами показує, що треба йти до стійки з папірцями. Це митні декларації та документи, де треба вказати адресу перебування у Токіо, тривалість візиту, особисті дані. Якщо ви не хочете цим займатися по прильоту, їх можна заповнити у літаку перед приземленням.

Далі - черги. Це, як скрізь. Але людей по чергах тут сортують не тільки за прив’язкою до паспорту, але ще й за типом візи та внутрішнього документу, який дає дозвіл на перебування в країні. У моєму випадку слід було шукати чергу для людей з культурною візою та тих, хто має отримати картку тимчасового резидента.

У холі на паспортному контролі досить багато працівників у формі, які керують потоками пасажирів. Про них мені говорили, що саме вони мають підказати, у яку чергу ставати. Але на питання про культурну візу мені відповіли: “Thank you. Please go.” - та показали куди саме я маю гоу, невизначено обвівши рукою половину чималого приміщення.

Але самому розібратися, насправді, було не так і важко. Скрізь є вказівники англійською, треба тільки проскочити весь той хаотичний натовп, що теж щось шукає, а людина, яка вже безпосередньо перевіряє та видає документи, англійською більш-менш говорить.

Після паспортного контролю починається краса і перші ознаки місцевого колориту.

Ось такою красою зустрів мене хол аеропорту зразу за зоною паспортного контролю
А у які ігри від Нінтендо ви грали чи граєте?

Також в око впадають дуже прості та практичні речі, які у інших країнах не скрізь є.

Він справжній і він працює!
Пити багато води як дорослим, так і дітям у місцевому кліматі життєво необхідно.

Їхати до Токіо далеченько, але є прямі потяги до цілої низки центральних районів міста.

Narita Express довезе вас, наприклад, до Шінагави, Токіо, Шібуї та Шінджюку.

Потяг Narita Express, що йде до самого центру великого Токіо

Але мені потрібно було доїхати до станції Кейсей Уено, а це інша гілка і потяг тут ходить теж інший. Називається він Keisei Skyliner, відправляється з 1, 2 та 3 терміналів аеропорту щопівгодини та слідує до станції Ніппорі на швидкості до 160 км/год взагалі без зупинок. Це означає, що 75 км можна подолати всього за 45-50 хв.

Схема слідування потягу Кейсей Уено та пересадочних вузлів міського транспорту

Перша річ, з якою доведеться змиритися, ступивши на японську землю - це дороговизна транспорту. Проїзд на будь-чому, окрім власного велосипеда, тут коштує дорого.

2 580 йєн за проїзд з аеропорту до центру Токіо

Оскільки квиточок недешевий, його треба тримати міцно в кулачку і постаратися не загубити. Я свій загубила, тому точно знаю, що у такому разі буде далі.

Зверніть увагу на маленький отвір у правому нижньому куточку квитка. Його робить турнікет при вході на станцію. Таким чином він відмічає, що поїздка розпочата.

Я подумала, що, ну, мабуть, все, квиток погашений, як колись у київському тролейбусі за допомогою зубатого компостера, і більше він мені ніде не знадобиться, хіба що до вагону зайде контролер. З цією думкою я і поклала його десь у кишеню. Добре, що перед тим сфотографувала.

На виході зі станції мене зустрічав ще один турнікет. Він явно чогось очікував і просто так випускати мене не мав жодного наміру. Я пошукала свій квиток, але у жодній з кишень його вже не було. Довелося йти до людей у формі, що час від часу пропускали інших пасажирів через засклений простір зліва від турнікетів. Я, як могла, пояснила, що не можу знайти квиток, але він точно був, і показала фото на доказ того, що я не заєць. Це спрацювало, мене пропустили, ввічливо попередивши, що наступного разу в такій ситуації я матиму заново оплатити проїзд.

Як я зрозуміла дещо пізніше, трохи поїздивши у токійському муніципальному транспорті, і метро, і міські та приміські поїзди тут працюють за принципом пред’явлення квитка на вході та виході. Тому квиток губити невигідно.

Про транспортну систему міста я розкажу трохи згодом, у окремому дописі.

Потяг Keisei Skyliner - надзвичайно комфортний. У ньому є все, від туалету до кондиціонера та wi-fi. У вечірній час людей у вагоні практично не було.

Потяг Keisei Skyliner

Місця просять займати згідно з інформацією у квитку, а габаритні валізи можна залишити на спеціальній полиці.

Полиця для габаритного багажу

45 хвилин дороги пролетіли так само швидко, як пролітали вогні великого японського міста за вікном.

Вулиця біля виходу зі станції Уено

Вже о двадцять першій Токіо зустрічало мене яскравими вогнями людних вулиць.

Отже, дорога в цілому зайняла трошки менше 40 годин.
Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Ольга
Ольга@BioZOA

114Прочитань
0Автори
5Читачі
На Друкарні з 19 червня

Більше від автора

  • Гуртожиток

    Розповідь про університетський гуртожиток у Токіо, у якому я живу.

    Теми цього довгочиту:

    Японія
  • Перші враження

    Мої перші враження від весняного Токіо.

    Теми цього довгочиту:

    Японія
  • Токіо

    Токіо - столиця Японії. Але тут не все так просто.

    Теми цього довгочиту:

    Японія

Вам також сподобається

Коментарі (1)

Вони справді розкладені, а не накидані, як у більшості країн світу.

Реcпект 🇯🇵

треба тільки проскочити весь той хаотичний натовп, що теж щось шукає

Згадався старий фильм у якому американський бейсболист приїздить до Японії. Його питають в аеропорту журналисти: — то які ваші враження від Японії? — складно сказати: поки що я бачив лише аеропорт і купу маленьких людей які бігають туди-суди — (перекладач) він в захваті від нашої архитектури та динамичного суспільства!

2 580 йєн за проїзд з аеропорту до центру Токіо

По-моєму як й в Європі. Я пам’ятаю, мене в Данії жаба ледь насмерть не задушила, коли за автобус довелося заплатити як у нас за таксі.

На виході зі станції мене зустрічав ще один турнікет.

Це вже нагадує історію як нацисти зібрали всіх “зайців” та розстріляли.

Вже о двадцять першій Токіо зустрічало мене яскравими вогнями людних вулиць.

👏

Вам також сподобається