Drake, J. Cole, Kendrick Lamar: хто є репером №1? | Розбір пісні Like That від Future

На «First Person Shooter» Drake і J. Cole ніби змагаються між собою, викинувши з цього протистояння Кендріка Ламара. На що треба було якось відповідати. Тож K. Dot присвятив їм цілий куплет у пісні «Like That» з альбому Future «WE DON’T TRUST YOU».

 Що він там такого сказав, розберемо далі 

 These nig*as talkin' out of they necks / Don't pull no coffin out of your mouth — не дослівно перекладається як «ви говорите горлом, не кашляйте своїм ротом» (coffin звучить як coughing). Тому він «too paranoid for a threat», бо боїться захворіти. 

 «Митці часто страждають на параною. Я завжди параною. Я надмірно розмірковую через різні речі. А ще коли ти не дуже довіряєш своїм близьким, це давить на тебе психологічно. Все що у вас є — це ви і Бог в кінці дня», — з есе Кендріка Ламара для XXL. 

 Але якщо залишати слово «coffin», тоді це посилання на спільну роботу Drake і J. Cole «First Person Shooter» і слова «First-person shooter mode, we turnin' your song to a funeral». 

Кендріка бентежать різні речі, тож нема чого боятись погроз від Дрейка і Коула. Хоч він й агресивно реагує на ті слова, бо це хіп-хоп, тут так відстоюють свою гідність, це частина культури. 

 А у реченні «D-O-T, the money, power, respect / The last one is better», окрім очевидного посилання на «Backseat Freestyle» і слова «All my life I want money and power / Respect my mind or die from lead shower», Кендрік показує цінності кожного з величної трійці: 

 Гроші — Drake (оскільки він найбагатший серед них), влада — Cole (бо раніше Кендрік у пісні «Savior» співав «Cole made you feel empowered, but he is not your savior», і повага — це Kendrick.

«Say, it's a lot of goofies with a check» — це все одно, що «за гроші повагу не купиш». До того ж Гуфі — собака з діснеївських мультфільмів. На обкладинці останнього релізу Дрейка — «For All The Dogs» — теж собака, тож це стосується саме його. Плюс, у Дрейка була колаборація з Nike, логотип якої виглядає як галочка (checkmark).

Утім, Кендрік каже «I hope them sentiments symbolic / Ah, my temperament bipolar, I choose violence», бо сподівається, що почуття, висловленні у «First Person Shooter» є лише символічними, аніж справжніми. Інакше доведеться показати свою жорстоку сторону.

До речі Ламар не вперше говорить про свою дуальність. У DAMN він на цьому побудував всю концепцію («Is it wickedness? / Is it weakness? / You decide»).

В адресу Коула теж є одне речення: «Okay, let's get it up, it's time for him to prove that he's a problem». Якось Big Daddy Kane в інтерв’ю назвав Коула «проблемою» і найкращим МС. І по суті Кендрік просить його довести це.

Niggas clickin' up, but cannot be legit, no 40 Water, tell 'em

«Be legit» звучить як B-Legit, а 40 Water — посилання на E-40. Ці два репери з колективу The Click. А ще в англійській існує термін clickin' up, тобто об'єднуватись в групу людей, які ненавидять усіх, хто не є членами цієї групи. За припущенням Ламара, J. Cole і Drake формують навколо себе спільноту, яка ненавидить його. Або таким чином демонструють, що вони на одному рівні. Воднораз це відповідь на слова «I’m down to click out on you hoes and make a crime scene». Мовляв, Дрейк лишень кидається фальшивими заявами.

Кажучи «Fuck sneak dissin', first-person shooter, I hope they came with three switches», Кендрік відкидає будь-яку люб'язність, звертаючись і до Дрейка, і до Коула, відповівши на їх слова «Love when they argue the hardest MC / Is it K-Dot? Is it Aubrey? Or me?». А порівнюючи себе з Prince — іконою попмузики — Ламар дає зрозуміти своїм колегам, що їх творчість не переживе його. У цьому є частка правди, позаяк Prince пережив Майкла Джексона (з яким Дрейк себе часто порівнює). До того ж творчість K.Dot і Prince має глибшу художню цінність, на відміну від комерційно успішних Дрейка і Майкла.

У словах «I crash out like, "Fuck rap," diss Melle Mel if I had to» Кендрік згадує репера Melle Mel, який започаткував хіп-хоп, тож зневажати його ім'я дорівнювало б образі на хіп-хоп в цілому. З іншого боку, у Melle Mel був конфлікт з Емінемом, за який він нещодавно вибачився. Так Кендрік проводить паралель між протистоянням великої трійки, мовляв, вони все одно поважають одне одного, незважаючи ні на що (не так давно виступаючи на сцені Коул вибачився перед Ламаром за свої слова). Водночас це речення дійсно адресоване Melle Mel, оскільки він в березні минулого року говорив наступне: «багато сучасних реперів, включаючи Кендріка і Nas, взагалі не найвеличніші, бо говорять повну нісенітницю».

Got 2TEEZ with me, I'm snatchin' chains and burnin' tattoos, it's upLost too many soldiers not to play it safe

2TEEZ — близький друг Ламара і директор з безпеки колишнього лейбла Кендріка «Top Dawg Entertainment». Оскільки багато його необачливих колег після погроз помирали, Ламар наполягає на охоронцю (з чого вже глузував Коул). Тоді як завдяки «вириванню ланцюгів і спалюванню тату» ви проявляєте зневагу до когось (у цьому випадку до Дрейка і Коула). А ще тату спалюють після того, як хтось покидає певну банду. Можливо, K.Dot говорить про розрив стосунків між цією трійцею. 

If he walk around with that stick, it ain't André 3KThink I won't drop the location? I still got PTSD

Одного разу Андре 3000 помітили з флейтою в руках, що привернуло до нього велику увагу у соцмережах. Втім, «stick» це радше про зброю й прямий постріл у бік Коула (він має пісні «Stick» і «PTSD»). Чи відповідь на слова Дрейка у пісні «Rich Flex» (I’m steady pushin' P, you ni**as pushing PTSD). І щоб поставити на цьому крапку, переставляючи букви з нікнейму André 3K, виходить Drake №3, J. Cole свій дісс видалив. Тепер зрозуміло, хто серед них лідер.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
mak
mak@makmak

417Прочитань
9Автори
10Читачі
На Друкарні з 23 липня

Більше від автора

  • Джерард Вей: «Ми стоїмо проти цілого світу» | Історія альбому Three Cheers For Sweet Revenge

    Ніхто й гадки не мав як зміниться світ після релізу 2 альбому My Chemical Romance — «Three Cheers For Sweet Revenge».Ще до виходу альбому — коли у них брали інтерв'ю — вони й близько не нагадували тих зухвалих емо-хлопаків, якими стали після його релізу.

    Теми цього довгочиту:

    My Chemical Romance
  • Static Dress — Rouge Carpet Disaster (Redux) Про звук, спільні роботи, текст, обкладинку, назву

    3 моменту релізу дебютного синглу Static Dress постійно набирали обертів. Спочатку EP «Prologue...», гастролі, зйомки відео, і потім дебютний альбом «Rouge Carpet Disaster». Завдяки йому аудиторія зросла, як і самі учасники колективу.

    Теми цього довгочиту:

    Static Dress
  • Мистецтво бунту. Sex Pistols — God Save the Queen | розбір обкладинки

    Здається Джемі Рід передчував популярність панк-року ще задовго до його популярності. Наприклад, на його картині «Monster on a Nice Roof» зображено гігантського зеленого монстра, що сидить на даху будинку, а навколо його грозові храми. Це ніби пророцтво, де монстр — це панк-рок.

    Теми цього довгочиту:

    Sex Pistols

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається