Думки про фільм «Бджоляр» або коротко про нинішнього екшн-героя

CREDIT: Metro-Goldwyn-Mayer (Amazon MGM Studios)

Я почав писати цей текст з кінця, спочатку створивши ліричний відступ про Ліама Нісона, а ще згадав «Джона Віка» всередині оповіді: здавалося б, чому ж так? По-перше, про це цікавіше писати, аніж описувати враження від нового фільму з Джейсоном Стейтемом. По-друге, давно не бачив такої нахабної кінокрадіжки. В кінці думок зрозумієте суть цих блоків з порівняннями.

· мовою оригіналу: The Beekeeper
· IMDb: 6,4/10 · Letterboxd: 2,8/5
· 100 хв (без титрів)
· Amazon MGM Studios
· трейлер

CREDIT: Metro-Goldwyn-Mayer (Amazon MGM Studios)

Що ж, актор знову змінює кіношну професію. Тепер він бджоляр. І не простий, а колишній спецагент (як несподівано). Суцільний пафос, порожня балаканина, штамп на штампі. Центральна метафора тіньової організації, що захищає суспільство, губиться в плутанині сенсів. Бойові сцени динамічні — це правда, та й все. Дякую за екшн в екшн-фільмі, хоча б за те, що він є.

CREDIT: Metro-Goldwyn-Mayer (Amazon MGM Studios)

Автори скопіювали «Джона Віка», замінивши обгортку, залишивши ту ж начинку: сюжетну базу, суцільні сцени і героїв, але не повторивши фактуру світу, його правил, персонажів, захопливий екшн з вивіреною хореографією та майстерним режисерським стилем. Один і той же рецепт у різних кухарів може відчуватись як кулінарний шедевр або нелегкотравна страва. Це як борщ, який готують іноземці, називаючи це борщем, хоча зазвичай це просто ріденька бурякова юшка або ж мус-пюре, який має мало схожого з українською фірмовою стравою.

CREDIT: Metro-Goldwyn-Mayer (Amazon MGM Studios)

Справедливо відмічу, що я полюбляю дивитись усі фільми з Ліамом Нісоном, герої якого після «Викраденої» (та двох подальших сиквелів у цій серії) теж частенько змінюють роботу, проте амплуа його екшн персонажа завжди схоже. Так актор грав повітряного маршала, який застряг з лиходіями у літаку, колишнього детектива, що вимушено рятував потяг, був найманим вбивцею вищого класу, спецназівцем, двічі снайпером, грабіжником, водієм снігоочисника, далекобійником і ще виступав у інших образах. І завжди це органічно, бадьоро (в 60-70 років то!) і наскільки можливо різноманітно в рамках категорії. Однією з причин є жанр трилера, який тримає глядача в емоційно напруженому стані, персонаж Нісона розсудливий, може бути слабким, не мати відчутної переваги, проте він завжди поступово смертоносно викреслює інші змінні з рівняння.

CREDIT: Metro-Goldwyn-Mayer (Amazon MGM Studios)

Джон Вік також чіпляв у оригінальному фільмі, адже був уразливим, так само як колись Джон Макклейн, він же Міцний горішок. З часом герої ставали термінаторами, які майже не мають перепон на своєму шляху. Але навіть герой Брюса Вілліса в четвертій частині не був усесильним, залежав частково від хлопця-хакера та відігравав «аналогового» персонажа у новому світі «цифри», а Кіану Рівз все одно показував важкість шляху Бабая, хоч і реалізму з кожною частиною ставало менше.

CREDIT: Metro-Goldwyn-Mayer (Amazon MGM Studios)

В свою чергу персонаж Стейтема — черговий персонаж Стейтема, Двейна Джонсона і далі по списку, просто невбивайка. Джейсон, обери шлях Дейва Батісти, повернись до більш значущого кіно, досить грати механіків, найманців, спецагентів, Декарда Шоу всоте. Навіть Ніколас Кейдж позбувся свого «прокляття». Ти ж не Брюс Вілліс, який, на жаль, через прогресуючу деменцію вимушено знімався останні 10 років у м'яко кажучи слабких роботах. Все це лірика, проєкт зібрав достатньо грошей, щоб запустити у виробництво продовження.

CREDIT: Metro-Goldwyn-Mayer (Amazon MGM Studios)

Впевнений, що багато людей вподобали стрічку, хоча б подивіться на глядацькі рейтинги, які наведені на початку публікації, проте чи будуть ці самі люди охоче передивлятись цей фільм або ж згадувати його серед списку оригінальних, гостросюжетних або топових представників жанру бойовика? Відповідь, гадаю, вже знаєте.

CREDIT: Metro-Goldwyn-Mayer (Amazon MGM Studios)

І наостанок. Проєкт виглядає максимально вторинним, не створює як такої додаткової цінності. Хоча зараз такого кіно левова частка, така доля однотипних сучасних бойовиків: просто чергова віддушина (без душі) на вечір.

Оцінка: ★½

CREDIT: Metro-Goldwyn-Mayer (Amazon MGM Studios)

Прем’єра: 11 січня 2024
Цифровий реліз: 30 січня 2024

Режисер: Девід Еєр
Сценарист: Курт Віммер
У ролях: Джейсон Стейтем, Еммі Рейвер-Лемпман, Боббі Надері, Джош Гатчерсон, Джеремі Айронс

Жанр: екшн
Компанії: Miramax, Cedar Park Entertainment, Punch Palace Productions

CREDIT: Metro-Goldwyn-Mayer (Amazon MGM Studios)

Думки про інші проєкти в Telegram-каналі Нотатки про кіно

P.S. Девід Еєр намагався та й Курт Віммер як сценарист точно не поганий, проте таке враження, що вони не сильно й докладали багато зусиль при створенні проєкту. Суто комерція для студійного конвеєра.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Євгеній Руднєв
Євгеній Руднєв@yevheniirudniev

1.9KПрочитань
0Автори
14Читачі
На Друкарні з 7 серпня

Більше від автора

  • Думки про фільм «У розшуку»

    У екшн фільмі «Wanted Man» (У розшуку, Вкрай небезпечний) Дольф Лундгрен виступає режисером, головною зіркою, одним із сценаристів і продюсерів. Це чиста комерція, а не кіно. Маємо відверту популістичну агітку трампістів проти іммігрантів з Мексики та нинішньої політики США

    Теми цього довгочиту:

    Кінематограф
  • Рецензія на фільм «Мармелад»

    Наразі це найкраща новинка початку 2024 року. Безперечною перевагою картини «Marmalade» є те, що це не типовий фільм-пограбування і не звична історія про коханців у стилі Бонні та Клайда, а щось більше. Гарний фінал і героїня Мармелад Каміли Морроне є прикрасами цієї стрічки

    Теми цього довгочиту:

    Кінематограф
  • Рецензія на серіал «Персі Джексон та Олімпійці», 1 сезон

    Серіальне втілення серії книжок «Percy Jackson and the Olympians» Ріка Ріордана виявилось, на превеликий жаль, невдалим. Не дивлячись на участь автора першоджерела, шоу абсолютно не використовує свій потенціал, пропонуючи глядачу прохідний проєкт на виході. Огляд першого сезону

    Теми цього довгочиту:

    Огляд Серіалу

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається