Вступ

Літом 2022 року вирішив провести невеликий експеримент — як найзручніше і найдешевше добиратися на роботу і назад.

Для експерименту я використовував авто, трамвай, маршрутку, прокатний самокат, велосипед, таксі, та йшов пішки. Старався виходити в однакову годину і засікав час який потратив на добирання. Також враховував суму яку потратив на транспорт і час очікування. Маршрут вибирав свій звичайний — Тершаківців-Героїв Упа. Для наглядності зробив візуалізацію маршрутів бо вони відрізнялися від типу транспорту. Я розумію що на екперимент це не тягне. Скоріше розвага щоб якось розвіяти добирання на роботу.

Авто

Тривалість: 21 хвилина (18 хвилин їзди та 3 хвилини з паркінгу в офіс).

Сума: 28–30грн. Я рахую фактичну витрату на бензину. Тут важко порахувати точно тому буде приблизно — Довжина: 5 км. Витрати палива: 11.5 літра. Виходить десь 28–30грн. Також тут я не враховую саму вартість автівки, витратні матеріали, страхівку. Паркінг біля роботи є безкоштовний. Тому теж не враховую ціни. Але у підсумку ці нюанси враховані.

Рейтинг

Ціна: ⭐️⭐️ . Швидкість: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐ . Зручність: ⭐️⭐️⭐️⭐️

Чому ціна в 2 зірки, якщо потрачено 30 грн? Тому що я враховую ціну на авто і його утримування. Також забрав зірку у зручності. Бо не коректно порівнювати зручність в таксі коли тебе везуть і в машині коли сам за рулем. Також є проблема паркінгу і я це теж враховую у зручності.

Трамвай

Тривалість: 46 хвилин (8 хвилин до зупинки, 10 очікування, 24 хвилини їзди та 4 хвилини від зупинки).

Сума: 8.5 грн. (Якщо купляти онлайн).

Трамвай №2. Маршрут — Личаківська-Коновальця. Один з улюблених видів транспорту.

Рейтинг

Ціна: ⭐️⭐️⭐️⭐️ . Швидкість: ⭐️⭐️ . Зручність: ⭐️⭐️⭐️

Дав 4 зірки за ціну. Дешевше тіки пішки. 46 хвилин за 5 кілометрів це звичайно успіх. Транспорт для тих хто нікуди не спішить. Але по зручності точно краще ніж автобуси за рахунок більшої площі. Також водіям трамваям важче робити віражі на дорозі і обганяти 😃. Ну і в трамваї було чисто, оплату можна зробити телефоном.

Пішки

Тривалість: 45 хвилин. Швидше ніж трамваєм 😳.

Приємно і корисно. Повезло з погодою також.

Рейтинг

Ціна: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ . Швидкість: ⭐️⭐️ . Зручність: ⭐️⭐️

Найкраща ціна 😃. А швидкість така ж як у трамвая і маршрутки… По зручності 2 зірки. Чому так — кожен день ходити 10км. то не для мене.

Маршрутка

Тривалість: 50 хвилин

Сума: 23.5грн.

43 автобус та 22 тролейбус

Стараюся не користуюся автобусами та маршрутками. Але змушений для екперименту 🙄. Очікувано це був найгірший експіріенс. Спеціально взяв з собою готівку щоб оплатити водієві. На автобус чекав 15 хвилин під палаючим сонцем. Звичайно що критої зупинки немає. Вийшов на Бандери і чекав на наступний автобус. Побачив тролейбус і вирішив сісти на нього. Тут трохи нечесно вийшло бо планував весь маршрут на двох автобусах для чистоти експерименту. Але тоді це було б ще довше. І дорожче. А я вже не мав часу і сил чекати на новий автобус.

Рейтинг

Ціна: ⭐️⭐️⭐️ . Швидкість: ⭐️⭐️⭐ . Зручність: ⭐️⭐️

З пересадками ціна вийшла в 23.5 грн. Є надія що колись буде е-квиток і пересадковий квиток. Тому ціна мала б впасти. Тісно як сардинам в банці, жарко, по Вітовського трясе. Оплата готікою у пана водія. На рахунок зручності і чи вона покращиться то надії в мене нема. Принаймі на найближчих років 5.

Прокатний самокат

Тривалість: 20 хвилин

Сума: 33грн.

Тут все просто. Відкрив додаток. Найшов самокат. Забронював і поїхав.

Наразі це мій улюблений траснпорт у Львові. Навіть думаю купити персональний самокат.

Рейтинг

Ціна: ⭐️⭐️⭐️⭐ . Швидкість: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ . Зручність: ⭐️⭐️⭐️

Найкраща швидкість. Ціна теж доволі адекватна. Щодо зручності — я стараюся їздити по велодоріжках та дорозі. Але тут якраз і найбільша проблема. Легендарні львівські велодоріжки які ведуть в нікуди і крива бруківка відбиває бажання їздити самокатом та велосипедом. Але я мучуся і їжджу ) По вулицях — Коперніка і Бандери їздити супер. Як з Левицького попасти на Коперніка за своє життя так і не зрозумів. Але центральна частина з вузькими вуличками і ямами добивають. А потім контрольний вистріл в голову на УПА та Антоновича. Там повний офроуд.

Ще по прокатному самокаті — мені імпонує що я його можу взяти будь де. І так само лишити. І я не приявзаний до велостійок і не боюся шо вкрадуть. Також завжди є вибір чи брати самокат на прокат чи просто піти пішки чи на трамваї. Але тут є і мінус. Часто буває що в районі нема самокату і якщо кудись спішиш то треба шукати альтернативу.

Велосипед

Тривалість: 27 хвилин

Сума: 0грн.

Персональний велосипед. Сів і поїхав. Також пощастило шо на роботі є велостоянка закритого типу.

Рейтинг

Ціна: ⭐️⭐️⭐️⭐ . Швидкість: ⭐️⭐️⭐️⭐️ . Зручність: ⭐️⭐️

4 зірки за ціну — треба ж його купити. Швидкість топ, трошки довше ніж на авто і самокаті, але 27 хв це гарний показник. Ну і зручність підкачала. Крім поганої веломережі (хоча їздити на ровері простіше по бруківці ніж на самокаті з мацюпусінькими колесами) у велосипеда є ще один мінус — я на ньому вічно пітнію і приїжджати на роботу мокрим якось не комільфо. Завжди згадую цю сцену з Офісу.

Таксі

Тривалість: 25 хвилин

Сума: 102грн.

Тут як з самокатом — відкрив додаток. Вибрав шо треба і сідаєш в авто. Тіки не треба йти і шукати транспорт.

Рейтинг

Ціна: ⭐️ . Швидкість: ⭐️⭐️⭐️⭐️ . Зручність: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Найзручніший і найдорожчий транспорт. Дивно що на таксі вийшло довше ніж на авто.

Підсумок

Image by macrovector
Image by macrovector

Переможцем вийшли авто та самокат з оцінкою середньою оцінкою 3.6. Маршрутка — взяла 2.3 бали. Я очікував на трохи інші результати. Але то таке. Цього літа попробую ще раз провести експеримент. Кількість авто стала більша, самокат подорожчав, а міська влада вкотре обіцяє запустити електронний квиток. Також додали 200 метрів велодоріжки на Бандери. Тому очікую на зміну лідера.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
MM
Marian Mota@marian.mota

129Прочитань
9Автори
5Читачі
На Друкарні з 18 квітня

Більше від автора

  • Тест картинок

    Тестування зображень у Друкарні. 700 пікселів у ширину.

    Теми цього довгочиту:

    Дизайн

Вам також сподобається

Коментарі (11)

Вийшло непогане мікро-дослідження. Ще є ролики, зимою - лижі та ковзани, для жителів поруч з Високим Замком - параплан (головне остерігатись ППО), ще є Полтва і байдарки, моноколесо (Василь Васильцев може позичити для експерименту), Кінь!!?

Вам також сподобається