Експерти ЄС прирівняли дії Росії в Україні до екоциду

Росія має відповісти за завдання екологічних збитків Україні, заявив консультативний орган ЄС. Дл

До криміналізації дій Росії відповідно до законодавства ЄС закликав Європейський соціально-економічний комітет (EESC). У своїй заяві, опублікованій у п'ятницю, 5 травня, він підкреслив побоювання з приводу транскордонних екологічних збитків, які завдає війна Росії в Україні.

Комітет разом із Європарламентом закликає законодавчо визнати екоцид кримінальним злочином на рівні Європейського Союзу. Це допоможе притягнути Росію до відповідальності за її дії в Україні "і запобігти повторенню таких екологічних катастроф у майбутньому", заявляють члени комітету.

Війна завдає серйозної шкоди екосистемам України, наголошують у EESC з посиланням на повідомлення про знищення великих лісових масивів, забруднення води та повітря. Україна є домом для 35% біологічних видів Європи, проте "війна загрожує її багатій природній спадщині", завдаючи шкоди навколишньому середовищу, екосистемам та здоров'ю людей. Зокрема, забруднення орних та пасовищних угідь становить безпосередню загрозу сільському господарству та глобальній продовольчій безпеці.

ЄС закликають фіксувати збитки та допомогти його відшкодувати

Комітет закликає Євросоюз документувати та вимірювати цю шкоду для правового захисту довкілля, притягнення винних до відповідальності та створення основи для екологічно та соціально справедливого повоєнного відновлення України. "У зв'язку з конфліктом, що продовжується в Україні, що підкреслює крихкість наших екосистем, як ніколи важливо захищати нашу природну спадщину і охороняти здоров'я і благополуччя громадян", - сказано в заяві EESC.

На думку доповідачів, Євросоюз має допомогти як захистити навколишнє середовище України, так і відшкодувати екологічні збитки, завдані війною. Усі зусилля щодо "зеленої" реконструкції України мають відповідати міжнародним стандартам та екологічному законодавству Євросоюзу, що дозволить Україні стати його членом, зазначив Європейський соціально-економічний комітет.

EESC - це один із чотирьох консультативних органів ЄС, заснований у 1957 році згідно з Договором про заснування Європейського Співтовариства, щоб представляти інтереси різних економічних та соціальних груп. Комітет із 329 членів, серед яких роботодавці, профспілкові діячі, представники соціальних, професійних, економічних та культурних організацій, називає себе мостом між ЄС та громадянським суспільством.

Консультативні органи Євросоюзу консультують Єврокомісію, Раду ЄС та Європарламент, але не мають законодавчих чи інших повноважень щодо прийняття рішень.

За матеріалами Deutsche Welle

Переклад зробив канал Космос Політики

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Космос Політики
Космос Політики@politikosmos

Світова політика

72.3KПрочитань
4Автори
269Читачі
Підтримати
На Друкарні з 1 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається