Електромобілі Nikola так і не поїхали.

Про урок, який не вивчили інвестори

Спекотний літній день у США. Трасою мчить біла вантажівка. Довкола неї лише випалена трава, а вдалині видніються гори. Так виглядає реклама Nikola One – прототипа електричної вантажівки, розробленої Nikola Corporation. Вона має запас ходу майже 2000 км і нульові викиди з вихлопної труби. По суті, це перший крок у бізнесі вантажних перевезень з нульовими викидами. 

Nikola прагнула стати Tesla в галузі вантажних перевезень. Обидві компанії взяли свої назви з імені вченого, що досліджував змінний струм – Ніколи Тесли. Засновник Nikola Тревор Мілтон планував виготовляти вантажівки, що працюватимуть на водневих паливних елементах без викидів. 

Компанія навіть вийшла на біржу Nasdaq у 2020 році. Ціна акцій Nikola сягнула понад $90. Nikola була ціннішою за столітній Ford Motor. Щоправда, не довго  — близько тижня. А потім у публічному просторі з’явились результати розслідування інвестиційної компанії Hindenburg Research, і СЕО Nikola Corporation звинуватили в обмані. 

І от Мілтон на лаві підсудних, йому загрожує 20 років ув’язнення. Що не так із новітньою технологією Nikola? Якщо коротко, то все. Найменша брехня – у рекламі Nikola One дійсно їхала, але без двигуна. Вантажівка котилась із пагорба, куди її тричі відбуксовували заради рекламних зйомок. 

Про великий обман Тревора Мілтона

Брехав про «майже всі аспекти бізнесу», сказали американські прокурори про засновника Nikola Тревора Мілтона. Навіщо? Щоб підвищити ціну акцій. 

Мілтон сипав фактами про успіхи Nikola у своєму Twitter, телебаченні, пресі, подкастах та скрізь, де йому давали слово.  

Nikola One – повністю функціональний прототип вантажівки;

• компанія розробила і виготовила пікап Badger з електричним і водневим двигуном, використавши власні запчастини та технології;

• Nikola виробляє водень і робить це за зниженою ціною;

• транспортні компанії замовили у Nikola майбутні автомобілі в обсягу, що приніс би мільярдні доходи.

Тож, скільки фактів є правдивими? Жоден. Всі вони – обіцянки, націлені на інвесторів без досвіду роботи на фондовому ринку. Крім того, нагадаємо, у 2020 році компанії вдалося вийти на біржу через злиття з корпорацією VectolQ. Нікого нічого не бентежило...

Виробництво Nikola One припинилось, але не завершившись. На її презентації всі електричні компоненти авто живились від розеток. Не було ні баків для водню, яким мали заправляти машину, ні двигуна, ні коробки передач. Панель приладів насправді була планшетом, ніяк не інтегрованим у систему автомобіля.

Nikola навіть не намагалась отримати дозвіл на виробництво водню і не встановлювала необхідне обладнання. «Нам вдалось знизити вартість водневого палива з ринкової ціни близько $16 до $4 за кілограм», – тоді ж переконував Мілтон.   

Мілтону висунули звинувачення у шахрайстві з цінними паперами та банківськими послугами. Також його підозрювали в неправдивих заявах про технології компанії, через що інвестори втратили сотні тисяч доларів.

Мілтон залишив посаду СЕО через кілька тижнів після розслідування Hindenburg Research. Тоді ж акції Nikola обвалились з рівня $90 до $3. 

Адвокати Мілтона стверджували, що той не мав наміру нікого обдурити. «Так, містер Мілтон іноді говорив у теперішньому часі про те, чого Nikola сподівалась досягти в майбутньому», – казав адвокат Марк Мукес на судовому засіданні.

Рекламу Nikola One, де та скочується згори під виглядом повноцінного руху трасою,  Мукасі назвав «спецефектами». «Використання спецефектів не є злочином», – сказав адвокат присяжним. – Інакше уряду довелося б висунути звинувачення Кролику-енерджайзеру з Duracell».

Мілтона визнали винним у махінаціях з цінними паперами та шахрайством в інтернеті. Підприємцю загрожує максимум 20 років, але покарання досі не визначили.

Nikola сплатила штраф у розмірі $125 млн і продовжує працювати, виробляючи вантажівки з акумуляторним живленням. Президентом компанії став колишній СЕО Opel, ветеран автомобільної промисловості, Майкл Лошеллер.

Виконавчий директор німецького виробника електроніки Bosch Штефан Гартунг каже, що він все ще вірить у Nikola. «Ми далеко просунулися в можливостях індустріалізації. Цей автомобіль можна побудувати»,  — вважає він.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
UANDERDOG ком'юніті
UANDERDOG ком'юніті@uanderdog

307Прочитань
3Автори
9Читачі
На Друкарні з 24 травня

Більше від автора

  • Як український стартап наші «кукухи» рятує?

    Український стартап Anima взявся за ментальне здоров'я українців. Творці проєкту не обіцяють всіх вилікувати, але допомогти виявити проблему точно можуть. Як їм це вдається?

    Теми цього довгочиту:

    Стартап
  • Український стартап Releaf PAPER & BAGS, який вистрелив не одразу

    Історія одного з наймедійніших українських стартапів Releaf PAPER & BAGS розпочалася ще у 2018 році. Але стати успішним проєкту вдалося не одразу. Що було не так з екопродуктом?

    Теми цього довгочиту:

    Бізнес
  • Вундеркінд криптовалютного світу, який всіх обманув

    Наймолодший криптомільйонер світу Сем Бенкман-Фрід або SBF — саме так його називали ще на початку 2022 року. Але вже наприкінці року від цього титулу не залишилося і сліду.

    Теми цього довгочиту:

    Бізнес

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається