Елізабет Костова «Історик»

Ця книга писалася протягом 10 років й після виходу стала вибухом у своєму роді. Книга зайняла першу строку у списку бестселерів й стала найбільш продаваним дебютним романом в історії США. У 2006 році книга отримала премію Лорда Рутвена (вручається за найкращі твори про вампірів)

На зображенні може бути: 1 особа та текст

Сюжет книги поділяється на три часових лінії та розповідає нам про пошуки могили графа Дракули у різні часи.

Цей роман не тільки пригодницька книга, а ціле дослідження життя та смерті Влада Цепеша. Пошуки тривають по всьому світі. Різними людьми, але спорідненими однією ціллю.

Й с кожним новим відкриттям у пошуках, читача ведуть до думки, що Дракула живий, а вампіри й насправді живуть у нашому світі.

Ця книга написана у стилі Дена Брауна. Коли одна загадка приводить до другої. Одна таємниця притягує до себе другу. Й все це посолено й поперчене історичними фактами, легендами та оповідями про жорстокого правителя. А ще нагадує стиль Артуро Перес-Реверте. Такий симбіоз історичних фактів, домислів, фольклору, легенд, пригод, містики й детективу.

Я б сказав, що ця книга про роботу істориків, які у своїх пошуках істини можуть звернути гори, просочитися туманом у замкову свердловину, тільки б досягнути своєї мети. Історія в історії.

Авторка дуже цікаво розповідає про різні місця де проходять пошуки. Описи настільки живі, що перед тобою постають міста сьогодення та минулого, читач відчуває гомін вулиць й тишу храмів, запах свічок й природи. В мене виникало таке відчуття, що я побував у цікавій подорожі, а зараз переглядаю світлини. Туреччина, Румунія, Болгарія, Угорщина, Англія, Америка.

Сподобалось, що авторка не тільки опирається на фольклор про Дракулу. А ще й розповідає про реальну історичну людину, особистість, яка боролась за свою країну, вела визвольнику боротьбу проти загарбників.

Плюсом стала тема стародавніх книг, сувоїв та церков.
Містами ця книга трохи страшна й моторошна. Але всі сюжети гармонічні й все балансує між реальністю та вигадкою.

Можливо роман надто затягнутий, але мені це не завадило насолоджуватися цією книгою. Величезний обсяг дрібниць, які доповнюють книгу.
Спало на думку, що в цій книзі Дракула не тільки історичний персонаж, а ще й уособлення добра й зла. Авторка проводить паралель між Дракулою, Грозним, Сталіном. Це темний бік.

Але чомусь люди взяли у Дракули лише погане. А те що він був національним героєм, забули. А це вже світлий бік.

На зображенні може бути: текст «TEPES TEPES VLAD 10 1431 1431-145»

Книга вийшла атмосферною, з цікавим сюжетом, з цікавою історією. І якщо Брем Стокер зробив Дракулу найвідомішим та найбільш пізнаваним вампіром, то Елізабет Костова показала нам Дракулу з іншого боку, з боку живої людини, з важкою долею, долею людини, яка не підкорилася завойовникам, яку зрадили, яка загибла за таємничих обставин.

Моя оцінка 10 з 10.

А вам сподобалась ця книга? Яке враження залишилося у вас? Пишіть у коментарях.

*****************************************************************

Ставте вподобайку. Шукайте «Хроніки Книголюба» у соцмережах. Рекомендуйте своїм знайомим та друзям.

*****************************************************************

Якщо знайдено помилку в тексті – пишіть

*****************************************************************

#враження_UA #читаю_книги_щодня #ПроКниги_Що_почитати #Хроніки_Книголюба #ЕлізабетКостова #відгукнакнигу #сучасна_українська_проза #блог_про_книги #книжкове_суспільство #блог_українською #книгипровампирів

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Maksym Botvinnikov
Maksym Botvinnikov@Booklover

939Прочитань
12Автори
9Читачі
На Друкарні з 24 лютого

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається