Female rage або жіноча лють

Жіноча лють. В останній час можна почути розмови, особливо від носіїв англійської мови, про жіночу ярість, про фільми з нею, про героїнь, котрі виражають її та про показ жінки не з боку милої квіточки, а ще й з боку людини з різними емоціями.

Якщо ми спробуємо знайти. що таке жіноча лють, особливо в фільмах, ось що видасть гугл:

«Жіноча лють» як жанр відноситься до колекції творів, у яких персонажі жіночої статі (переважно написані чи створені жінками-авторками та художницями) беруть участь у табуйованих або соціально неочікуваних діях – найчастіше насильстві.

Напевно найпопулярнішою розмовою про жіночу лють є інтерв’ю до фільму Меню:

«Мені подобається жіноча лють», — каже Аня Тейлор Джо. Говорячи, вона грайливо штовхає ногами. «Це не є неповагою до будь-якого письменника. Я бачу, як багато чоловіків роблять справді жахливі речі, а жінки сидять мовчки, поки одна сльоза повільно падає».Тейлор-Джой продовжує: «А я кажу: «О, ні, ні, ні. Ми сердимося і злимося. Я пам’ятаю, як відтягнула Марка (режисер The Menu) убік і сказала: «Мені дуже шкода, але єдиний спосіб зіграти це правдиво — це напасти на нього(шефа)».

В коментарях під відео були такі фрази:

Нам набридло бути настільки стриманими, щоб нас не називали божевільнимиЧесно кажучи, те, як медіа зображують наші емоції та наші бійки - занадто вишукано

Дослідження 2014 року, проведене Центром публічної політики Анненберга Університету Пенсільванії, показало, що 90% найкасовіших фільмів за 25-річний період мали фрагменти насильства – і порівняно мало з них розіграно жінками.

Якщо подивитися на насильство від чоловіків, то вона або вважається за щось природне, або є заслугою, як в тому ж Джеймсі Бонді. Бути Бондом=бути сексуальним, бо ти агент, котрий не боїться бути агресивним та вступати в бійки. В той час партнерка Бонда буде сильною, міцною, але обов’язково буде момент, де він її врятує і в кінці буде сексуальна сцена. Лише останні фільми, де Бонда грав Крейг мають інший алгоритм розвитку подій.

Зазвичай жіноча лють не з’являється нізвідкиля, не зря це все таки лють, вона накоплюється поступово і переходить в силу, котра зносить все на своєму шляху. Умовно кажучи причини люті можна розділити на три категорії:

  • лють проти патріархату чи чолоівків: Емі зі Зникнувшої дівчини, котра винашувала план помсти чоловіку багато років чи Касандра з перспективної дівчини.

  • лють котра просто є. Наприклад в Сонцестоянні Дані не проти, коли її хлопця спалюють заради ритуалу, вона навіть посміхається під час чого

  • лють направлена на себе - Мій рік релаксації та відпочинку

Але чи будуть ці жінки агресивними без потреби? В Нації жінок дівчата беруться за зброю, бо дані одного з чоловіків злили і тепер ведеться полювання на деяких дівчат, бо вони “шлюхи”. Чи в Переспективній дівчині, бо це своєрідний план помсти за свою зґвалтовану подругу. В Gone Girl Емі точно не є нормальною дружиною, але в той же час вона має на це причини. Марго в Меню так само має причини на свою злість.

Леслі Джеймсон писала в книзі про жіночу злість ось так:

Феномен жіночої злості часто використовується проти жінок, постать злої жінки розглядається, як загроза [..]Вона підходить під архетипи злодійок: гарпія та її гострі кігті, відьма та її закляття, медуза та її вбивчий погляд. Поняття жіночої злості, як неприродньої чи деструктивної прививається з дитинства; діти помічають, що злість більш прийнятна хлопцям, аніж дівчатам.

Я звикла не бути злою. Більше ніколи

Жінка з агресію буде сприйматися, як погана, неприродня, шалена, нездорова, в той час як жанр Жіночої люті дає героїні можливість показати свою злість. Але в той же час або героїня буде шаленою, або сексуальною, жінка ж не може бути просто злою? В тілі Дженіфер перед тим як вбити чоловіків заради харчування, вона зваблювала їх, заманюючи в тихі місця. Моя подруга написала мені:

прикольне явище, але все одно типізує жінку. типу, як є дрім піксі ґьорл, рокова жінка, так є і чувіха, яка несподівано для всіх приносить жорстоку розруху в свій спосібмені здається, цей феномен працює так, ніби жінці взагалі недозволено злитися і проявляти агресію, але в якийсь момент їй типу це можна вилити, бо вона втомилася. з одного боку нам показують образ сильної зваженої жінки, а з іншого боку, емоціі їй ніби не дозволяються

Як пояснює відеоесеїстка Аліса Каппелле:

У контексті жіночого гніву катарсичні фільми створюють простір для існування цього гніву. Але в кінцевому підсумку ця мета полягає в тому, щоб ви залишили цей гнів позаду і знайшли спокій. Повернутися до свого життя і знову жити рука об руку з патріархатом.

Чоловічі фантазії, чоловічі мрії, все залежить від чоловічих мрій? Стоїш на п’єдесталі чи сидиш на колінках - це все чоловічі мрії: ти доволі сильна для того, щоб витерпіти усе, що вони хочуть, ти занадто слаба, щоб зробити проти цього щось. Навіть удавати, що ти не намагаєшся відповідати чоловічим фантазіям - чоловіча фантазія: удаєш, що непомітна; удаєш, що в тебе є власне життя, що ти можеш мити свої ноги та розчісувати волосся, не помічаючи наявність підглядача через замочну скважину, підглядача через замочну скважину в твоїй голові, якщо її немає ніде. Ти жінка з чоловіком всередині, що спостерігає за жінкою. Ти свій власний підглядач.

Маргарет Етвуд, Вкрадена наречена

Жанр розширяє обрії та дає жінкам можливість бути злими та агресивними, але в той же час заганяє жінок в рамки і даючи обмежений простір для злості. Подивимось, що буде далі

У відео форматі на каналі Марічка балакає

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Марічка балакає
Марічка балакає@marichkabalakae

Читаємо, пишемо, кричимо

1.1KПрочитань
10Автори
26Читачі
На Друкарні з 16 квітня

Більше від автора

  • Not in love, Алі Гейзелвуд

    Раптом ви в останній час не чули від мене криків йобана русня, то це тільки через цю книгу. Короткий відгук на книгу Алі Гейзелвуд, бо я вже не можу

    Теми цього довгочиту:

    Книги
  • Віконт, який кохав мене. Джулія Квін

    Коротко про другу книгу з серії про Бріджертонів і чому "Віконт, який кохав мене" краще у вигляді серіалу

    Теми цього довгочиту:

    Серіал
  • Я і Фелікс

    Фільм знято за мотивами книги “Хто ти такий” Артема Чеха. Сама книга є частково автобіографічною, а над фільмом разом з Іриною Цілик працював Артем Чех та їх син. То ж фільм можна вважати ще одним поглядом на історію зростання Тимофія та його стосунків з Феліксом.

    Теми цього довгочиту:

    Фільми

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається