Фреймворки React: Next.js, Remix, Gatsby - який обрати для новачка?

Світ розробки дуже бурхливий та постійно змінюється. Тож, щоб підтримувати професійний рівень та зростати у сфері, важливо бути в курсі останніх новинок.

Нещодавно вийшла нова версія документації для React, і я не міг проігнорувати цю новину. Тому вирішив не гаяти часу і докладно ознайомитися з нею.

Як новачок, я завжди створював свої додатки за допомогою create-react-app і ніколи не думав про інші інструменти для початку проекту. Тому було цікаво дізнатися, що в оновленій документації більше не рекомендується використовувати CRA, а натомість пропонується взяти один з популярних фреймворків для React. Це насправді вразило мене!

Першим у списку фреймворків був Next.js. Основна його фішка - це можливість попереднього рендерингу. Next.js дозволяє здійснювати повноцінний рендеринг на стороні сервера (SSR) та статичну генерацію сторінок (SSG), що позитивно позначається на продуктивності додатку. Крім того, рендеринг на стороні сервера дозволяє досягти переваг у SEO (якщо використовувати семантику, звичайно), що є важливим фактором. Ці переваги швидко привернули мою увагу, і я вирішив спробувати попрацювати з Next.js. І мені сподобалося! Також варто відзначити, що в Next.js дуже зручно організований роутинг. Однак відразу видно, що фреймворк великий, і для повного його вивчення потрібно виділити значний проміжок часу.

Remix - це ще один фреймворк для розробки веб-додатків на основі React. Як каже офіційна документація “Remix має чіт-код: вкладена маршрутизація”. На скільки я розумію, навколо неї і будуються всі переваги фреймворку. Також, подібно до Next.js, він надає можливість рендерингу на сервері (що є цікавою тенденцією).

Gatsby – третій запропонований React фреймворк. Він надає потужний набір інструментів для швидкої розробки статичних сайтів з високою продуктивністю. Gatsby використовує концепцію "попереднього рендерингу" для генерації HTML-сторінок перед їх запитом, що дозволяє досягти швидкого завантаження.

Отже, ми бачимо, що фреймворки є дуже корисними і пропонують цікаві можливості. Але чи є вони необхідними для новачка, яким є я, а також для тисяч інших початківців? Якщо так, то який з цих фреймворків обрати? Все залежить від ваших потреб та мети проекту.  

Особисто я схиляюся до того, що варто більше часу приділити глибшому вивченню наявних знань, бо краще добре знати одну сферу діяльності, ніж поверхнево десять. Але що думаєш ти, шановний читач?

Наразі я тестово перейшов на Vite замість CRA, і можу однозначно сказати, що він приніс значну різницю у швидкості та продуктивності - на кращий бік.

В будь-якому разі, ніхто не забороняє експериментувати! Будуйте проекти, активно вивчайте документацію та приклади, щоб розширити свої навички розробки та знайти найбільш підходящий інструмент.

P.S: все написане - це суто мої власні роздуми, тож якщо є якісь неточності, то редагуйте мене у коментарях :)

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Yevhen
Yevhen@yevhen

Мрійник-уявник

116Прочитань
4Автори
3Читачі
На Друкарні з 3 червня

Більше від автора

Вам також сподобається

  • Neural Network [guide] 1

    Все починається із першого нейрону. Алгоритм лінійної регресії для одного нейрону, та принципи його використання.

    Теми цього довгочиту:

    It
  • Ні прекрасна ні грішна

    Стислий переказ історії занепаду стосунків, заліплених війною наче відкритий перелом стегна лейкопластирем

    Теми цього довгочиту:

    Кохання

Коментарі (2)

Як варіант замість CRA покопатися у налаштунках webpack та зробити там всю збірку під себе. Трохи муторно на початку, але потім все ж більше свободи і немає залежності від конкретного фреймворка. Плюс ожливість писати client-side без проблем

Вам також сподобається

  • Neural Network [guide] 1

    Все починається із першого нейрону. Алгоритм лінійної регресії для одного нейрону, та принципи його використання.

    Теми цього довгочиту:

    It
  • Ні прекрасна ні грішна

    Стислий переказ історії занепаду стосунків, заліплених війною наче відкритий перелом стегна лейкопластирем

    Теми цього довгочиту:

    Кохання