Глобальний Forbes купив російський олігарх?

У 2019 в стартап американця Остіна Рассела інвестує фонд російського олігарха Магомеда Мусаєва. Рассел — вундеркінд. В 16 років заснував компанію Luminar, яка розробляє датчики LIDAR для безпілотних авто. У 18 отримав стипендію від Пітера Тіля, кинув Стенфорд на першому курсі. У 2020 вивів компанію на IPO, ставши наймолодшим self-made мільярдером в 25.

У 2022 Рассел раптом очолив угоду по викупу глобального Forbes за $800 млн. В медіа тоді писали про слід Мусаєва — нібито молодий підприємець лише виступає обличчям угоди, а насправді покупцем є близькі до кремля люди.

І ось зараз журналісти Washington Post отримали доступ до аудіо і відеозаписів, на яких Мусаєв в розмові з близькими людьми розповідає, що він купив Forbes, і це дає йому неабиякий вплив: “You understand when you have in your hands the key to the most authoritative global brand, this key will give me access to anyone.”

Musaev repeated the claim again and again, according to the tapes. In one of the recordings, the videotape reviewed by The Post, he called Russell “the face” of the deal and insisted his own involvement be kept quiet. “I am doing it more subtly,” he said, according to the recording. “You understand,” he said at one point, “I am not working with a sledgehammer, nor with a scalpel, but with a laser.”

Звісно, офіційно і він, і Рассел все заперечують.

Мусаєв був зятем глави Дагестану. В 90-х працював з Лужковим в мерії москви. В 00-х очолював московський ВДНГ (при ньому бюджет лише за три роки недорахувався 1 млрд рублів), потім знов працював у мерії, потім в керівництві Дагестану. З 2011 став венчурним інвестором — заснував фонд GVA Capital, який інвестував на ранніх стадіях в Luminar та інші стартапи, зокрема російських фаундерів (Paysend, Cherry Labs, Coub, Mubert). З 2019 не інвестував. Одним з інвесторів GVA був ще один російський олігарх Сулейман Керімов, який потім судився з Мусаєвим через частку в Luminar.

У 2018 Мусаєв став власником російського Forbes, купивши його у Федотова, ще одного медіаолігарха, близького до кремля. Також Мусаєв купив російське видання Harvard Business Review (з 2022 виходить під іншим брендом). Контекст російського медіаринку після 2014 не варто нагадувати: всі більш-меш впливові медіа були вичавлені з медіапростору або передані в надійні, підконтрольні Кремлю руки. Мусаєв не приховував, що хотів, щоб російський Forbes був менш політизованим; за його власництва видання припинило випускати розслідування.

За чим варто стежити в цій історії?

По-перше, за рухами органу, який відповідає за вплив іноземних інвестицій на національну безпеку США — CFIUS (Committee on Foreign Investment in the United States). В останні роки CFIUS потрапляв в новини в основному в контексті впливу китайських інвесторів на технологічні компанії в США. CFIUS має право забороняти угоди, в яких вбачає загрозу національній безпеці, або ж зобов'язати іноземного покупця продати актив, якщо угода уже відбулась.

По-друге, мене більше цікавить доля українського Forbes — об'єктивно, найпотужнішого ділового медіа в країні. Очевидно, що новини про зв'язки глобального бренду Forbes з Кремлем ставлять українську редакцію в незручне становище. Не хотілось би, щоб це негативно вплинуло на їх роботу. Будемо поки спостерігати за п.1 — буде дивно, якщо профільний регулятор дозволить продати провідний медіабренд росіянам.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Rodion Shkurko
Rodion Shkurko@rodion.shkurko

Державний службовець

13.4KПрочитань
16Автори
87Читачі
На Друкарні з 23 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається