Глобальний контекст війни ХАМАС-Ізраїль


Росія розпочала найбільшу війну в  Європі з часів Другої світової війни. Китай став більш войовничим щодо Тайваню. Індію охопив вірулентний націоналізм. Ізраїль сформував найбільш екстремістський уряд у своїй історії.

А в суботу вранці ХАМАС нахабно атакував Ізраїль, запустивши тисячі ракет і публічно викрадаючи та вбиваючи цивільних осіб. Всі ці події є ознаками того, що світ, можливо, вступив у новий період безладу. Країни – і політичні угрупування на кшталт ХАМАСу – готові йти на великий ризик, не боячись, що наслідки будуть надто жахливими.

Пояснення полягає в тому, що світ перебуває в процесі переходу до нового порядку, який експерти описують словом «багатополярний». Сполучені Штати більше не є силою що домінує, якою вони були колись. Як наслідок, політичні лідери в багатьох країнах відчувають себе більш сміливими у відстоюванні власних інтересів, вважаючи, що вигоди від агресивних дій можуть переважати над витратами. Ці лідери вважають, що вони мають більший вплив на свій регіон, ніж США.

Чжен Юньнянь, китайський політолог, який має зв'язки з лідерами країни, подібним чином описав «старий порядок» як такий, що розпадається. «Країни переповнені амбіціями, як тигри, що вистежують свою здобич, і прагнуть знайти будь-яку можливість серед руїн старого порядку», – писав Чжен минулого року.

Домінуючи країни не залишаються домінуючими вічно. Але США також припустилися стратегічних помилок, які прискорюють прихід багатополярного світу. Серед цих помилок: Президенти обох партій наївно вірили, що багатший Китай неминуче стане більш дружнім Китаєм – і не визнали, що США створюють собі суперника через м'яку торговельну політику.

В Афганістані та Іраку США провели більшу частину початку 21-го століття, ведучи дорогі війни. Війна в Іраку була особливо руйнівною. А принизливий відступ з Афганістану зробив США ще слабкішими.

Можливо, найбільшої шкоди завдав Дональд Трамп, який відкинув ідею, що США мають бути лідером у світі. Він дав зрозуміти, що якщо повернеться на посаду президента, то може залишити Україну.

У випадку з Ізраїлем Трамп заохочував Беньяміна Нетаньягу, виявляти менше турботи про інтереси палестинців і натомість прагнути до максимальної перемоги Ізраїлю. Нетаньяху, звичайно, не розпочинав війну. Це зробив ХАМАС, можливо, за підтримки Ірану. Але екстремізм Нетаньяху вніс свій внесок у розбрат між Ізраїлем і палестинцями.

В умовах багатополярності що зростає, США залишаються найпотужнішою країною світу з унікальною здатністю створювати альянси та встановлювати мир. В останні місяці адміністрація Байдена досягла прогресу в укладанні ще більш амбітної угоди між Ізраїлем і Саудівською Аравією.

На думку експертів, ХАМАС напав на Ізраїль частково для того, щоб підірвати ізраїльсько-саудівську угоду. Така угода може ізолювати Іран, і призвести до вливання саудівських грошей у Палестинську автономію. Але якщо нещодавні атаки ХАМАСу змусять Ізраїль у відповідь перетворити Сектор Гази на руїни, Саудівській Аравії буде важко погодитися на будь-який договір.

Таким чином, ви можете розглядати напади Хамасу як спробу запобігти відновленню американської могутності – і натомість продовжувати штовхати світ до багатополярності.

Джерело: New-York Times

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Український Фронтир
Український Фронтир@geopoliticalukraine

Геополітика ProКраїну і Світ

1.7KПрочитань
3Автори
21Читачі
На Друкарні з 23 вересня

Більше від автора

  • Казахстан стає привабливим «ядерним» гравцем

    У Казахстані уряд планує побудувати першу атомну електростанцію і найближчим часом проведе референдум з цього приводу. Країна хоче диверсифікувати свої енергетичні потужності та вже визначила можливий майданчик для будівництва АЕС.

    Теми цього довгочиту:

    Геополітика
  • Що Росія сподівається отримати від конфлікту між Ізраїлем і ХАМАСом

    «Росія зайняла пропалестинську позицію настільки, що навіть мене це здивувало», – каже Ганна Нотте, експерт з питань зовнішньої політики Росії на Близькому Сході в Центрі досліджень нерозповсюдження Джеймса Мартіна.

    Теми цього довгочиту:

    Геополітика
  • Турецький режим підтримує тероризм

    Після рішення міністра закордонних справ Ізраїлю Елі Коена відкликати дипломатичних представників з Туреччини, виникла ескалація напруженості між країнами. Це стало відповіддю на підтримку президентом Туреччини руху ХАМАС під час конфлікту з Ізраїлем.

    Теми цього довгочиту:

    Геополітика

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається