Коротка історія

Отже, тепер, коли я привернула Вашу увагу обкладинкою…
Цього року на книжковому Арсеналі серед інших робіт була книга, до якої я доклалася в якості редакторки.
Упродовж кількох років ці щоденники були моїми супутниками, а автор перекладу став одним із постійних співбесідників, та, не побоюся сказати, друзів.

Почалося все ще на самому початку повномасштабного вторгнення. Я гортала ФБ і побачила допис про Юрія Лисянського. Якщо коротко - допис стосувався цензури у царській Росії, а саме того моменту, що видати свої щоденники у повній мірі великий мандрівник зміг лише у Британії англійською мовою, а в Росії у нього це так і не вийшло.

(У цьому місці ті, хто не знає, хто ж такий Юрій Лисянський, дайте мені відповідь на питання - хто такий Крузенштерн? І якщо ви не знаєте відповідь на перше, але знаєте на друге - ось вам живий приклад того, як працює цензура та відкладене на роки публікування роботи…)

Автор допису, Олександр Морозов, порівнював уривки з тексту, опублікованого в Росії та в Британії, і обіцяв у подальшому велику працю щодо їх порівняння.

Допис я репостнула. Ну бо цікаво ж. Значить, треба поширити для більшого кола людей та дочекатися розвитку подій. А потім він щез. Чи то автор видалив, чи то цензура ФБ? Я пішла знайомитися у приват. З’ясувалося, що видалив сам автор, бо йому здалося, що це він зарано почав, і що у нього недостатньо фактажу для опрацювання. Він щойно почав перекладати щоденники - в укритті, під обстрілами, щоб просто не з’їхати із глузду і сумнівався, чи вистачить йому сил на цю кропітку роботу.

Як народжувалася книга. Фото з ФБ сторінки автора перекладу.

І я запропонувала допомогу.

До цього над редагуванням книг я не працювала, виступаючи або в якості співавторки, або - перекладачки, тобто, по-суті, була першою ланкою видавничої діяльності. Що ж, мушу зауважити, що така робота теж виявилася цікавою та надзвичайно творчою.

Взагалі, щоденники - це особливий вид книг, бо ти не просто спостерігаєш за подіями, ти постійно тримаєш у пам'яті, що слідкуєш за живою людиною, стаючи свідком подій разом із нею, і одночасно ти знаєш, чим усе закінчиться, бо все вже заспойлерено життям.

Але вся краса у тому, що нічого не закінчується. Знову і знову, з кожним новим читачем, Лисянський вирушатиме у довколосвітню подорож, відкриваючи нам свій - наш - світ, проводячи найвіддаленішими його частинами і щедро надаючи про них відомості.

Перший тираж було розпродано на Арсеналі, але Ви все ще можете замовити її у видавництві Travelbooks.

Опис із сайту Видавництва

Дивно спостерігати за тим, як книга починає жити окремим життям. Вона багато узяла, але й дала багато. У часи непевності - на початку повномасштабного вторгнення вона подарувала мені відчуття приналежності до правильної справи. І вона важлива для майбутнього, бо є коріння, яке потрібно знати.

На зображенні може бути: текст


У подальшому я планую серію постів із уривками з тексту, які зачепили або зацікавили мене найбільше.

А зараз пропоную Вам гру-передбачення.


Отже, задумуйте питання, пишіть сторінку та номер рядка, а я показуватиму вам відповідне речення - відповідь.

Оскільки під палітуркою дві книги, то розмежування наступне:

- сторінки 37-192, Щоденники служби на британському флоті 1793-1800;

- сторінки 193 - 525, Подорож навколо світу на шлюпі "Нева" 1803-1806.

Рядки в межах 1 - 36.

Збір

Як і багато хто сьогодні, я збираю гроші на військових. У наявності два збори для одного підрозділу - саперів з військової частини А 3955. Там служить мій брат.

Збираємо на переноски для собак - саперів. Потрібно дві переноски. Середня ціна однієї 6192, тож потрібно 12 384 грн. Збираю на картку, звітую скрінами, фото з доставкою та іменним списком - подякою. Приблизно ось так:

Приват: 4731185632291701

На картці зараз 200 грн.

Другий збір для тих, хто мене особисто не знає, буде радий долучитися до корисної справи, проте не хочете донатити невідомій людині на картку (я вас розумію). Ви можете долучитися до збору на бус.

Збираємо для підрозділу мого брата - на монобанку, через БФ "СВІТ БЕЗ ОБМЕЖЕНЬ" .

🔥Також звертаємося до вас із проханням максимально підтримати цей збір поширенням.
💳Рахунок Фонду
🔸МОНОБАНК 4441111150696205
🔸А-БАНК 4323 4070 0460 1604
UA323077700000026008311146347
ЄРДПОУ 44871007💰
МОНОБАНКА https://send.monobank.ua/jar/AYpZDLNjDw
https://www.instagram.com/_svit_bez_obmejen_?igshid=YmMyMTA2M2Y%3D

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Ianina Lymar
Ianina Lymar@lady_Taell

Технарка з купою творчих хобі

2KПрочитань
17Автори
40Читачі
Підтримати
На Друкарні з 14 квітня

Більше від автора

  • Бачу. Чую. Говорю

    Я не хочу дивитися. Я дивитись мушу.

    Теми цього довгочиту:

    Явл Вірші
  • Відео-репортаж з Аль Мору

    Нещодавно я писала про наш десант на Аль Мор. Тепер даю посилання на відео-репортаж з нього ж.

    Теми цього довгочиту:

    Косплей
  • Фентезі-фестиваль “Аль Мор”

    У суботу ми сім’єю відвідали фестиваль Аль Мор. Це фестиваль, присвячений жанру фентезі, що відкриває свої двері для всіх, хто так чи інакше до цього жанру дотичний.

    Теми цього довгочиту:

    Аль Мор

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається