Ініціатива трьох морів: що чекає на Україну?


Приєднавшись до Ініціативи трьох морів, Україна тепер має доступ до всіх інструментів, включаючи інвестиційні можливості, розроблених у рамках ініціативи. Війна, розпочата Росією, стала приводом задуматися про необхідність зміни глобальних підходів, модернізації інфраструктури, транспортних систем, постачання продовольства, залучення інвестицій в енергетику та інші стратегічні галузі, щоб взагалі позбутися російської нафти та газу. У спільній декларації, оприлюдненій групою, 12 країн-учасниць «Ініціативи трьох морів» пообіцяли зіграти певну роль у відбудові України після закінчення війни.

Крім того,  уряд Румунії заявив, що інвестує 290 мільйонів євро (311,12 мільйона доларів) у чорноморський порт Констанца, що є частиною широких інвестицій, які можуть допомогти Києву експортувати більше зерна до решти світу. Експорт українського зерна залишається гострим питанням для п'яти східних країн ЄС, які заборонили його експорт, щоб захистити своїх фермерів від падіння цін. Зняття торгових бар'єрів є важливим для України для відновлення експорту. На кону є 913 мільйонів євро в інвестиційному фонді. Ініціатива охоплює різноманітні проєкти: від розвитку енергетичної інфраструктури до зміцнення мереж доріг між країнами.

Для України інтерес представляють проєкти, спрямовані на газопостачання в регіоні, а також на приєднання до Via Carpathia, запланованої мережі автомобільних доріг, що з’єднує порти Клайпеда (Литва) і Салоніки (Греція). В енергетиці йдеться про потік газу та зберігання газу. В інфраструктурному секторі – це Via Carpathia, а також залізниця Одеса-Гданськ, яка потребує інвестицій. Україна може забезпечити зберігання газу для вразливих сусідів, таких як Болгарія та Молдова, а також для приватних компаній, зацікавлених у зберіганні свого газу в Україні.

Трафік з українських чорноморських портів припинився після виходу Росії з чорноморської зернової угоди в липні 2023 року. За відсутності оновленої зернової угоди, яка б дозволила Україні транспортувати зерно чорноморськими маршрутами, єдина надія Києва – залучити достатньо інвестицій і модернізувати свої наземні зв’язки з ЄС.

Джерело: Railway Technology

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Український Фронтир
Український Фронтир@geopoliticalukraine

Геополітика ProКраїну і Світ

1.7KПрочитань
3Автори
21Читачі
На Друкарні з 23 вересня

Більше від автора

  • Казахстан стає привабливим «ядерним» гравцем

    У Казахстані уряд планує побудувати першу атомну електростанцію і найближчим часом проведе референдум з цього приводу. Країна хоче диверсифікувати свої енергетичні потужності та вже визначила можливий майданчик для будівництва АЕС.

    Теми цього довгочиту:

    Геополітика
  • Що Росія сподівається отримати від конфлікту між Ізраїлем і ХАМАСом

    «Росія зайняла пропалестинську позицію настільки, що навіть мене це здивувало», – каже Ганна Нотте, експерт з питань зовнішньої політики Росії на Близькому Сході в Центрі досліджень нерозповсюдження Джеймса Мартіна.

    Теми цього довгочиту:

    Геополітика
  • Турецький режим підтримує тероризм

    Після рішення міністра закордонних справ Ізраїлю Елі Коена відкликати дипломатичних представників з Туреччини, виникла ескалація напруженості між країнами. Це стало відповіддю на підтримку президентом Туреччини руху ХАМАС під час конфлікту з Ізраїлем.

    Теми цього довгочиту:

    Геополітика

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається