Інтерв’ю з Max Oakov: ісекай в світ озвучки аніме, запис без студії та необхідна техніка

Max Oakov - даббер, технік команди AniKoe

Розкажи пару слів про себе: як до тебе звертатися, як давно ти займаєшся озвученням та чи складно поєднувати роботу в AniKoe з буденними справами?

- Що ж, почнемо з найлегшого. Мене звати Макс і я більше люблю таку скорочену форму свого імені. Озвучкою почав займатися в кінці вересня, це трохи більше року.
Що до буденних справ, то спочатку я не розумів, як воно буде. Навчання ще не почалося, роботи в мене не було, тож я був вільний як птах. Але зараз можу сказати, що це не так вже й легко.

Чому ти прийшов озвучувати аніме в AniKoe?

- Мені часто говорили підписники і знайомі, що у мене класний голос й вони хотіли б почути його в аніме. Також я обожнюю аніме тому, коли я випадково знайшов оголошення, я знав, що це доля.

Чи потрібен для озвучення талант? Чи цьому можна навчитися?

- Я не вірю в талант, або вважаю, що талант — це те, як довго ти готовий практикуватися, щоб чогось досягти. Тому навчитися можна всього.

Які навички для озвучення потрібні? Звісно, окрім володіння голосом.

- Було б файно вміти самому обробляти звук. Також, дуже важлива навчика - акторська майстерність. Наприклад, співаки володіють голосом, але актори з них, переважно, не дуже здалі.
Окрім того, необхідно не боятися сцени. Дивно, але спочатку мені було дуже лячно при перевірці моїх робіт. Та й взагалі, трусило від того, що хтось почує мій голос.

За який час набуваються ці навички?

- Все життя. Можна навчитися досконало володіти програмою, але навички, особливо такі абстрактні, як акторська майстерність, будуть вдосконалюватися протягом всього часу. Скільки б я не озвучував, я розумію що можна краще, але на разі я не маю змоги видати ту саму емоцію чи неправильно вимовлю репліку, і це зіб’є весь настрій.

Як ти готуєш голос до початку озвучення?

- Все досить легко: я використовую прості вправи для вокального розігріву. У мене є одне відео, по якому я завжди розминаюся, там до 10 хвилин часу, і на сцені уже не Макс а якийсь К-поп співак. Інколи також шукаю відео, направлені на розігрів перед озвучкою/дубляжем.

Які вправи для голосу ти виконуєш та чи виконуєш взагалі?

- На жаль, я не зможу сказати їх назви, тому що ніколи не вникав повністю в те, що роблю і для чого, а просто повторював за тим, що було на відео. Можу сказати про веселу вправу, коли ми робимо звук двигуна губами.
Також корисна вправа на дикцію, від якої дійсно відчуваються поліпшення — це затискання зубами зубочистки, щоб вона притискала язик, і декілька хвилин так читати якийсь текст уголос.

Яким був твій перший досвід в озвучуванні та перша роль?

- Не хочу згадувати про перший досвід. Б-р-р-р. Але історія смішна. Так вийшло, я потрапив в команду якраз, коли озвучувався хентай… Він, до речі, досі не вийшов і слава богам, сподіваюся ніхто ніколи того не почує.

Як відбувається підготовка до озвучення? (Приведення до ладу робочого місця, розігріву голосу тощо).

- Ну, про розігрів я не буду втретє повторювати, тому поговоримо про робоче місце. Ненавиджу працювати, коли на столі якийсь безлад, тож починається все з нього. Бажано, щоб переді мною був лише монітор з субтитрами та мікрфон, але, на жаль, поки ми не маємо студії. Тож ще мишка й клава для керування програмою. Кожен раз кажу собі не торкатися гучності мікрофону і завжди вона у мене стрибає, нічого не можу вдіяти з собою, тож кожного разу на початку налаштовую звук.

Скільки часу витрачається на озвучення одного персонажа?

- Це досить складне питання, бо персонаж може бути в повнометражному фільмі, в анімесеріалі, може бути головна роль, або філлерна, де він з’являється один раз, і далі моя робота з цим персонажем закінчена. Тому краще відповім, що озвучка одної серії аніме (25 хвилин) займає від пів до години часу. А потім ще робити правки інколи не один раз.

Яких персонажів тобі подобається озвучувати, а яких ні?

- Трохи дістає озвучувати супер позитивних персонажів булочок, які інколи ще й зовнішньо схожі на мене. Не те, щоб я був проти. Але мій улюблений архетип персонажів — це навіжені диваки, які можуть утнути будь що, в той момент коли ти не очікуєш. Якщо брати з відомих прикладів, це майже всі персонажі Джоні Деппа, Шерлок Кембербетча, тощо.

Чи розмовляєш ти голосом для озвучення персонажів в реальному житті?

- Так, частенько буває, в основному коли спілкуюся на твічі з фоловерами, бо коли дивлюся аніме, і такий – блін ну куди, треба краще, ось так: я починаю озвучувати поверх.

Яка найважливіша річ, яку тобі потрібно враховувати, коли намагаєшся передати емоції персонажа через голос?

-        Розуміти ситуацію. Я зазвичай стараюся знайти відповідну, що інколи досить тяжко. Але коли ти поринеш у відчуття героя, відчуєш його злість чи самотність на собі, тоді вийде найкраще.
Раніше я опирався на японських сейю і старався говорити їхнім голосом, через що емоції страждали, бо на їхніх тонах я не міг повністю розкрити голос.

Чи буває таке, що в тайтлі озвучуєш декілька ролей, і наскільки важко змінювати голос?

- Траплялося й таке. Особливо, коли було менше людей в команді. Знову ж таки, у свій перший раз з хентаєм… звучить дивно. Так ось, в мій перший раз мені якраз довелося озвучувати різних персонажів, це аж 3 чи 4 людини. Повезло, що то були максимально різні типи. Один супер накачаний охоронець, який говорив ніби ротом цвяхи зминав, супер грубо. Якийсь дід, і покидьок злочинець, тому там було легко.

Чи є щось, що найбільше не подобається в озвучці?

- Те, що в мене досі не виходить зробити все класно з першого разу. Мається на увазі навіть для себе. Хочеться мати магічну здібність з першого разу потрапляти в ліпсинг, емоції тощо. Але до такого потрібно ще довго рости. Але, це не неможливо :)

Чи подобається тобі твій голос?

- Раніше не подобався, але зараз, коли я більше-менш вмію працювати з ним, то ще куди не йшло. Насправді перестав заганятися з цього приводу, якраз через Анікой, тому що тут дійсно є люди які оцінили мій голос. А якщо іншим подобається — то най він вже буде не таким ідеальним, як у мене в голові.
Маскот Max Oakov: Качур шипун

Які аспекти ти враховуєш, коли відрізняєш озвучування для різних жанрів аніме (наприклад, комедійного порівняно з романтичним)?

- Насправді я абсолютно не знаю як на це відповісти. Мені просто легко підлаштуватися під будь-яку ситуацію через свою розвинену емпатію. Та й улюблений жанр — ромкоми.

Озвучувати — це проживати життя персонажа? Чи це просто акторська гра?

- Однозначно проживати. Не знаю, як для інших, але мені набагато легше уявити, що всі події відбуваються не з кимось там, а зі мною. Саме тоді мені легше видати ту саму емоцію. Бувало таке, що я навіть плакав разом з персонажем, від почуття самотності, болю, відчаю та страху перед неминучою смертю. І це було чарівно.

Чи складно дотримуватися наголосів в назвах та іменах?

- Я не здогадувався на скільки це складно, доки це не стало проблемою. Колись я весь тайтл називав персонажів неправильно і довелося кожне ім’я переозвучувати. А це не так весело роботи, коли ти просто сидиш і викрикуєш імена персонажів в різних ситуаціях.

Що тобі дається найважче та найлегше?

- Найтяжчим — це буде сором, та переживання. Коли персонаж заїкається і ти мусиш то повторити щоб звук ліг однаково, бо без цих незрозумілих поштовхів повітря не можна видати ту саму емоцію. І як я уже казав печаль і сум — мій друг. Чи то через життя важке :), чи через емпатію, мені неймовірно легко бути до сліз сумним.

Чи дивишся ти тайтли, в озвученні яких брав участь?

- Стараюся, і мені там усі подобаються, окрім себе. Коли слухаєш свій запис в програмі, він здається не таким поганим, як на релізі.

Скільки разів ти перероблюєш свою роботу, перш ніж її затвердять на монтаж?

- Від 1 до 3 разів. Найчастіше доводиться декілька разів перероблювати, інколи навіть в чаті з нашою королевою — Моріко, бо часом я не розумію: «а що саме не так».

Робота з озвученням вплинула на перегляд інших аніме?

- Лише трішки, я все ще обожнюю аніме, і не пропускаю популярні онгоінги. Лише став дещо перебірливим до інших фандабів. Якби ми випускали ті аніме, я б скоріше всього передивлявся і в нашій, але однаково дивився б інші. Завжди корисно спостерігати за роботою людей — може вийде перейняти якісь навички.

Як це — працювати у команді дистанційно? Як проходить процес роботи?

- В якійсь мірі — це навіть легше. Поки ти вдома, ти у будь-який момент можеш щось доробити, комусь помогти. Телеграм — це наша святиня анікой — де купа чатів і кожен раз забуваєш, що у якийсь з них ти не можеш писати :)

Чим особлива команда AniKoe для тебе та яку роль відіграє у твоєму житті?

- Це люди, неймовірно хороші, з якими ми разом тягнемося до зірок. Всі дуже унікальні, і талановиті і майже весь час готові допомогти. Без них мені точно було б не так весело. Вони мені майже, як друга родина.

Оскільки в команді ти не лише даббер, а й технік, скажи, будь ласка, які мікрофони підходять для домашньої озвучки?

-        Зазвичай людина, яка приходить у команду, вже має мікрофон, якраз його оцінюю я. Думаю, це зрозуміло, що не багато людей готові купувати цілий студійний набір з зовнішньою звуковою картою та мікрофоном з додатковим (фантомним) живленням, по одній простій причині – воно дорого. Тому кардіойдні, конденсаторні мікрофончики до 5 тисяч гривень – бажано від якоїсь відомої марки, і ви в шоколаді. Часто приходять люди із популярними стрімерськими рішеннями. А таким мікрофоном, як у мене, користується велика частка українських ютуберів.

А який в команді є найдешевший, середній та найдорожчій варіант?

- У мене є окрема табличка, яку я веду, де записані усі учасники команди та їх мікрофони. І я готовий виділити одного аудіофіла, але називати цю людину не буду, привіт з Польщі, кому потрібно той зрозуміє :) Найдорожчим є набір з XLR мікрофону RODE NT-1 5th gen та зовнішньої звукової карти Focusrite Scarlett Solo 3rd Gen – разом це все чудо вартує десь 16 тисяч в середньому. За середній ціновий сегмент у команді відповідає наша Королева зі своїм Blue Microphones Yeti за 5500. А найдешевший сегмент очолює donner neotrack lx (DCU 10) – я не знаю що це за покемон, але, дідько, він звучить, і звучить пристойно.

Яка найбільша проблема зустрічається з мікрофонами (шуми, звук з банки тощо)? Як ти виправляєш це?

- Діскорд, Скайп, zoom, Microsoft teams — усі ці програми так і потирають свої бінарні руці, аби налаштовувати звук мікрофону в реальному часі, і це просто неймовірно бісить. Друге, постійне діставання USB мікрофонів з гнізд. Розумію, у когось ноутбук і йому не зручно, але часто після того виникає проблема типу: «програма не чує мій мікрофон». Шуми, слава богам, це лише на частину моя проблема, в основному все ремонтується вимиканням ефектів і колесом giain на мікрофоні. Як би сумно це не було, але у більшості проблем з комп’ютером винна прокладка між стільцем та клавіатурою :)))

Чи важко тобі дається робота техніком? І скільки часу це займає?

- Ні, це не є складно, якщо умієш гуглити, а я вчуся на програміста, тож гуглити я вмію :) Часу це забирає відносно мало, навіть інколи можу з телефону, йдучи по вулиці, оцінити, що та як.

Що конкретно входить в твої обов’язки?

-        Деякі обов’язки я ділю з ще один неймовірно розумним хлопцем, тому завжди є хтось, хто відповість вам. В обов’язки входить оцінка мікрофонів, допомога з їхнім налаштування, це саме стосується програм, які використовуються командою.

Як ти підлаштовуєшся під інших учасників, щоб їм допомогти?

- Комусь зручно поговорити в чаті, хтось переживає і тільки пише, для мене не є проблемою ні те, ні інше. Я завжди готовий помогти, відправити тонну скрінів, і розписати що та як. Написав навіть окремий гайд по скороченням клавіатурним для нашої програми. Також я майже весь час стараюся бути на зв’язку, і якщо у когось є термінове прохання, я постарюся підключитися до відео чату й допомогти

Якщо ти озвучуєш вдома, часто бувають сторонні звуки. Як покращити якість звуку? Які є лайфхаки для більш зручного озвучення в домашніх умовах?

- Один технічний лайфхак — я часто використовую його сам. Майже для всіх сучасних ноутів чи компів є програми, в яких можна налаштувати режим роботи вентиляторів. Не бійтеся їх використовувати. Таким чином я зменшую шум комп’ютера в своїх записах майже в нуль. Також бачив смішний лайфхак: якщо у тебе порожня кімната, щоб не було сильного відлуння, обкласти зону запису подушками, але проблема з читанням тексту з монітору руйнує ці веселощі. Старайтеся закривати вікна, і поп фільтр з старого товстого теплого носка наше все :)

Інтерв’юерка: Devus
Художниця (чібі): Sarry Liona
Художниця (маскот): YKo

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
AniKoe
AniKoe@AniKoe_ua

Аніме українською

43Прочитань
0Автори
2Читачі
На Друкарні з 10 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

  • Persona 3 Reload | огляд очима початківця

    Persona - це медіа-франшиза, що складається з JRPG (японських рольових ігор), аніме, манги, книг та інших продуктів, створена компанією Atlus. В цій статті буде огляд на нову Persona 3 Reload очами початківця

    Теми цього довгочиту:

    Playstation
  • Дзен’їн Макі. Тисяча й один бойовий стиль

    Дзен'їн Макі — одна з найуправніших воїтельок у "Магічній битві". Від народження не володіючи проклятою енергією, Макі вклала всі час і сили в опанування бойових мистецтв, і це помітно, адже протягом історії вона продемонструвала свою майстерність у, як мінімум, дев'ятьох із них.

    Теми цього довгочиту:

    Аніме

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається

  • Persona 3 Reload | огляд очима початківця

    Persona - це медіа-франшиза, що складається з JRPG (японських рольових ігор), аніме, манги, книг та інших продуктів, створена компанією Atlus. В цій статті буде огляд на нову Persona 3 Reload очами початківця

    Теми цього довгочиту:

    Playstation
  • Дзен’їн Макі. Тисяча й один бойовий стиль

    Дзен'їн Макі — одна з найуправніших воїтельок у "Магічній битві". Від народження не володіючи проклятою енергією, Макі вклала всі час і сили в опанування бойових мистецтв, і це помітно, адже протягом історії вона продемонструвала свою майстерність у, як мінімум, дев'ятьох із них.

    Теми цього довгочиту:

    Аніме