Інвестори, які інвестують в акції США - корупціонери?

Відстоюю непопулярну серед інвесторів, але як на мене дуже важливу світоглядну думку, про важливість створювати можливості інвестування у своїй країні, інакше нічим не відрізнятимемось від корпуціонерів, яких з валізами повних грошей ловлять на кордоні. Активно дискутую про це у одному з професійних чатів фінансових радників. Також я наполегливо відстоюю переваги інвестування в ринок землі у форматі ліквідного корпоративного капіталу наприклад у вигляді наших АгроЕТФ, замість інвестування в ринок акцій США, щодо яких нічого проти не маю, якщо його частка в інвестиційному портфелі українця чи українки складає до 10%

Поділюсь своєю відповіддю на коментар одного з учасників, думаю вам теж буде цікаво.

Коментар:

Стосовно виводу капітала, чи вводу - категорично не погоджуюся. Капітал повинен перетікати абсолютно вільно, за 3 десятиліття незалежності в країні так і не звявилося щось схоже на фондовий ринок, і не зявиться, якщо капітал буде "примусово" тусити в межах країни, як це було по суті до того як ввели e ліміти, це не те що не сприяло розвитку фінансових ринків, а тіки вбивало їх.

Порівняння з "найгіршими коррупціонерами" - це сильно, навіть занадто...Трішки розкулачуванням віддає

🙂

Моя відповідь:

Капітал перетікатиме "абсолютно вільно", тільки коли ринок буде "абсолютно рівний". Але в умовах коли є країна, яка має монополію на друк світової резервної валюти, ніякої рівності не буде. Це наче у боксі забрати вагові і вікові категорії, бо "правила ж залишаються однакові для всіх". Традиційний конфлікт між equity і equality. Так само і у світовій торгівлі, знімання барʼєрів призводить лише до того, що за багато років краще підготовлений сильний ставатиме ще сильнішим за рахунок слабшого.

Також врахуйте що ринок акцій США розвивається у нас зовсім не тому, що він такий класний і прибутковий (це складний ринок із своїми ризиками, на якому, щоб заробляти, треба вкласти тисячі годин часу), а тому ... що є відчутні комісії від брокерів за які фінфлюенсери розповідатимуть, як класно інвестувати в акції. Тут, зрозумійте мене правильно, я не кажу про конкретних радників, які дуже добросовісно і професійно розповідають про різні аспекти інвестування в акції із статистикою, прикладами і застереженнями. (Яке, як на мене, справді необхідно освоїти кожному українському інвестору чи інвесторці, щоб коли у нас запрацює фондовий ринок, уже була критична кількість людей, які мають досвід як він працює і як його формувати). А про фін блогерів, які всі кому не ліньки розповідають як класно інвестувати в акції США, заробляючи при цьому на щедрих комісіях брокерів, і підігріваючи ринок вивезення капіталу з України, а щодо самих акцій не застерігаючи, що це забіг на краю провалля.

І тому у нас немає іншого шляху, як і у всіх розвинутих країн на які ми рівняємось, аніж як максимальна конкуренція на внутрішньому ринку і максимальний протекціонізм своїх на зовні. Гризтись і кусатись, за всі можливі способи захистити своїх на зовні, поки вони кріпнуть у внутрішній обов`язково ринково конкурентній боротьбі всередині. І розвитку ринку капіталу це теж стосується. Так, нам доведеться самим платити за розвиток свого внутрішнього ринку капіталу інакше у нашої країни не буде якісного економічного майбутнього. Так само як не буде наповнення у відра в якого в дні дірка.

Щодо "розкуркулювання": абсолютно недоречне порівняння. Московити 300 років знищували в Україні поняття "приватної власності", яке їм як нащадкам кочових племен абсолютно чуже. Натомість ми, українці, є частиною західної культури, для якої "приватна власність" набута законним шляхом є одним із цивілізаційних стовпів. Я лише наголошую що 90% капіталу має залишатись на території тої юрисдикції де він був сформований. Інакше ми такі самі корупціонери яких ловлять із багажниками повних кешу. Заробили користуючись умовами своєї країни, а скористатись заробленим віддаємо іншій.

Але тут питання із економічного переходить у психологічне: По перше людині (цілому Інвестору) дуже неприємно визнавати таке порівняння, бо виявляється, що я зовсім не такий хороший як сам про себе думаю, що викликає бажання захищатись і заперечувати. По друге, не зручно визнавати що це не "держава не створила мені фондовий ринок", а "я нічого не зробив для створення фондового ринку у своїй країні", або хоча б "я нічого не зробив, щоб держава створила фондовий ринок". Правда неприємно і викликає заперечення? По третє, не хочеться погоджуватись, що я побіг інвестувати у ринок акцій, бо всі побігли, а всі побігли бо хтось хто про це розповідає на цьому гарно заробляє. (Тут мозок вам почне генерувати мільйон раціональних аргументів, чому це не так і чому фондовий ринок США це "найкраща можлива інвестиція у світі" з графіками, таблички і картинками, правда?

🙂

Підсумую моєю улюбленою фразою Лесі Українки "Хто визволитися сам - той вільний буде". Ніхто за нас не створить внутрішній ринок капіталу в Україні, якщо ми самі його не створимо і особливо якщо будемо вивозити/інвестувати гроші зароблені в Україні закордон. У фрази є продовження "Хто визволить кого - в неволю візьме". Ніякі акції США не звільнять вас від необхідності розбудовувати фінансову потугу своєї власної країни, для того щоб у великому світі почуватись фінансово незалежно.

Напишіть у коментарях а як думаєте ви?

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Роман Кушнір
Роман Кушнір@rokushnir

226Прочитань
0Автори
6Читачі
На Друкарні з 31 серпня

Більше від автора

  • Дорого не вчитись і не знати

    Вчора консультував свого давнього клієнта, власника бізнесу, по темі фінансової грамотності. Загалом все традиційно - складаємо фінансову модель, далі фінансовий план на 10 років і інвестиційний план на той самий період.

    Теми цього довгочиту:

    Бізнес
  • СЕКРЕТИ ДЛЯ ВАШОЇ ЕФЕКТИВНОСТІ

    Ділюся з вами ключовими думками, які вже багато років транслюю на своїх виступах у книгах і на курсах: Прийміть думку, що часу на все не вистачить, а тільки на те що для вас справді важливе.

    Теми цього довгочиту:

    Ефективність

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається