Обкладинка аналогічного допису з інстаграму Н.К.Є
Привіт! Ця стаття є передруком з нашої інстаграм сторінки, а тому вам може бути трохи незрозумілий контекст(як не жителям нашого міста). Надалі обіцяємо адаптовувати текст ще й для читачів друкарні та людей не знайомих з нашим місто. Сподіваємося, вам буде цікавою ця історія :)

Конотоп в житті Малевича

Для художника Конотоп став місцем стрімкого розвитку його творчості, саме тут він напише свою першу картину масляними фарбами, які надалі стануть його улюбленим інструментом для творчості.
Цією картиною була “Місячна ніч”. На ній була зображена водойма, на берегу якої стояв човен, а місяць сяяв відблисками у воді. Є думка, що натхненням для картини стали тогочасні води річки Єзуч. Будівля, в якій Малевич продав свою першу картину й досі існує та функціонує як крамниця. Батько Малевича працював інженером на цукрових заводах Терещенка декілька років. Достеменно невідомо де саме жив митець, але експерти припускають, що це було в районі КВРЗ, на перехресті сучасних вулиць Січових Стрільців та Професійної.

Малевич в житті Конотопа

В нашому місті й досі надихаються та поважають постать Казимира Малевича. Так, був організований щорічний пленер художників "Барви Малевича". Також цікаво й те, що в нашому місті зняли фільм "Малевич і Рославець. Станція відправлення — Конотоп". Його створенням займалася творча група місцевого каналу Кон-такт. Про статую, вулицю та кафе на честь Малевича вам, скоріш за все, відомо. Дослідники вважають, що молодий художник залишив свої перші роботи в Конотопі. Так, дослідниця Ніна Велігоцька зайнялася пошуками його картин в місті. За декілька років вона змогла знайти три роботи, що, на її думку, могли належати Казимиру. Найцікавіша з них — портрет дівчинки, яка дуже схожа на мати Малевича.

Українець?

Казимир Малевич — український діяч, котрий був "привласнений" р#сійською пропагандою. Художник народився в Києві, де жив, навчався, а потім і викладав в інституті. Через роботу батька сім'я Малевичів змінила не одне місце проживання, і врешті опинилася в р#сії. Стиль Малевича значною мірою заснований на українській народній творчості, що неодноразово підкреслював і сам митець, згадуючи як графічні витвори українського мистецтва, так і вірші з піснями. Цікаво, що митець писав листи виключно або українською, або сумішшю української та росі#йської(суржик). Показовим є і те, що Малевич був єдиним тогочасним художником, у творчості якого зобразився голодомор. Найяскравішою проєкцією цього є замальовка олівцем з недвозначним підписом: “Де серп і молот, там смерть і голод”.

Йоу

Ця ж стаття в нашому інстаграмі доступна тут

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Н.К.Є | Не Конем Єдиний
Н.К.Є | Не Конем Єдиний@konotop

287Прочитань
1Автори
18Читачі
На Друкарні з 14 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається