Ізраїльська модель безпеки: основа нової угоди для України і НАТО ‒ The Wall Street Journal

ФОТО: RADOSLAW JOZWIAK/AGENCE FRANCE-PRESSE/GETTY IMAGES

Членство в НАТО наразі не розглядається, але США та європейські союзники можуть надати Києву гарантії щодо зброї та передових технологій.

У той час, як Україна вступає в ключовий етап війни з Росією, лідери США та НАТО об’єднуються навколо бачення зміцнення оборони України та прагнення гарантувати суверенне майбутнє країни. Це модель безпеки, яку західні лідери, включно з президентом Байденом, порівнюють із тим, що зараз має Ізраїль.

Протягом останніх кількох місяців війни в центрі уваги була жорстока боротьба за Бахмут. Але після того, як минулими вихідними  майже знищене українське місто потрапило до рук російської групи найманців Вагнера, постає ширший виклик: як перетворити країну на оплот проти російської агресії.

Президент Польщі Анджей Дуда заявив в інтерв’ю The Wall Street Journal, що в угоді про безпеку України на зразок ізраїльської буде надано пріоритет передачам зброї та передовим технологіям. За словами західних офіційних осіб, знайомих з переговорами, ця угода з безпеки буде пов’язана з процесом просування України до майбутнього членства в НАТО, але не дозволить їй фактично зробити Організацію Північноатлантичного договору стороною будь-якого конфлікту з Росією.

«Дискусії з цього приводу тривають прямо зараз», — сказав Дуда, який був одним із найзатятіших прихильників України в її зусиллях відбити російське вторгнення.

Дуда не уточнив, яка зброя чи технології можуть бути передані Україні за угодою.

У зв’язку з тим, що до членства Києва в НАТО, можливо, ще кілька років, низка зобов’язуючих домовленостей щодо безпеки стане способом негайної допомоги українським військовим, коли вони готуються до очікуваного контрнаступу, спрямованого на відтіснення Росії з території, на яку вона претендувала після штурму країни минулого року.

Поштовх до угоди про безпеку стався в той момент, коли Захід почав посилювати свою підтримку Києву, включаючи надання танків, високоякісних американських і німецьких систем протиповітряної оборони, а також збільшення виробництва снарядів і боєприпасів, необхідних на лінії фронту — усе це частина мільярдів доларів західної військової допомоги, спрямована на те, щоб Україна, а не Росія, визначала її майбутнє.

За словами Дуди, Байден, який відвідав Польщу в лютому, обговорював концепцію ізраїльської моделі. Зараз вона набирає популярності серед західних союзників як частина порядку денного саміту НАТО в липні у Вільнюсі, столиці Литви. Очікується, що угода про безпеку, заснована на пропозиції, відомій як Київський договір безпеки, буде підписана після саміту НАТО, повідомили офіційні особи, знайомі з ходом переговорів.

Представник адміністрації США сказав, що обговорення ізраїльської моделі виникло як спосіб вирішення основних проблем безпеки України, визнаючи, що вона не скоро досягне членства в НАТО. Але навіть якщо він базується на моделі безпеки Ізраїлю, сказав чиновник, контури оборонної угоди України залишаються мінливими.

«Ми все ще обговорюємо з Україною та союзниками та партнерами, як виглядатиме ця модель», – сказав американський чиновник. 

Ізраїль не є членом НАТО, і США не зобов’язані прийти на допомогу цій країні. Але протягом десятиліть Ізраїль має особливі стосунки зі США як з найбільш стійким партнером Вашингтона на Близькому Сході, а також є найбільшим кумулятивним одержувачем зовнішньої допомоги США з часів Другої світової війни.

Допомога США Ізраїлю в даний час визначена в 10-річних угодах, і в останній з них Вашингтон зобов'язується надати 38 мільярдів доларів військової допомоги між 2019 і 2028 роками.

Мета стримування Володимира Путіна

Західні офіційні особи кажуть, що подібна домовленість для України може змінити розрахунок її поточного конфлікту з Росією.

Це має на меті перешкодити президенту Росії Володимиру Путіну продовжувати війну в надії послабити політичну підтримку України в США, де наступного року відбудуться президентські вибори, а також у деяких європейських столицях, де економічні витрати гаряче обговорювалося.

«Росія повинна сьогодні зрозуміти, що Україна має ці гарантії безпеки і що вони не втратиться з часом чи втомою Заходу», — сказав Дуда, який підкреслив, що ця пропозиція не буде пов’язана з будь-яким процесом або перемовинами між Києвом і Москвою.

У 2021 році Кремль казав, що вступ України до НАТО буде червоною лінією. Україна не стала частиною альянсу, але Росія все одно вторглася в країну.

Президент Володимир Зеленський неодноразово заявляв, що мета України – повернути всю землю, яку Росія захопила з 2014 року, включно з Кримом. Він відкинув ідею припинення вогню з Росією, стверджуючи, що будь-яка пауза в боях дозволить виснаженим військовим Москви перегрупуватися та розпочати нові атаки по лінії. 

США будуть головним гарантом угоди

Концепція ізраїльської моделі була вперше розроблена у вересні Андрієм Єрмаком, головним помічником Зеленського, і Андерсом Фог Расмуссеном, колишнім головою НАТО, за словами людей, знайомих з її походженням.

«Україна потребує залізних і тривалих гарантій безпеки», — сказав Єрмак у заяві Журналу. Він додав, що такі гарантії повинні залишатися в силі, поки його країна не приєднається до НАТО.

Зеленський відвідає саміт НАТО в Литві, де, як очікується, альянс створить новий орган, відомий як Україна – Рада НАТО, яка слугуватиме воротами до майбутнього членства, повідомили кілька європейських чиновників і чиновників НАТО. Україна матиме повноваження скликати засідання ради та шукати допомоги, яку потім нададуть окремі країни-члени, заявили чиновники.

США виступатимуть головним гарантом домовленостей про безпеку за участю європейських членів НАТО, сказав Фабріс Потьє, колишній керівник політики НАТО та помічник Расмуссена, який допоміг підготувати пропозицію та представив її деяким західним урядам.

Високопоставлені чиновники в кількох європейських столицях, включаючи Париж і Берлін, заявили, що в принципі погоджуються з планом, який передбачатиме низку двосторонніх запевнень у багатосторонній рамках. НАТО, Україна та інші офіційні особи заявили, що очікують, що сторони договору про гарантії безпеки  включатимуть  США, Великобританію, Німеччину та Францію.

Українські офіційні особи раніше висловлювали відкритість до поняття гарантій безпеки як фактора стримування російської агресії. Командувач Збройними силами України генерал Валерій Залужний заявив, що після повернення суверенної території Україна має стати державою з потужною сучасною армією, здатною відбити майбутню російську агресію.

Київ наголошує на необхідності конкретних зобов'язань з боку західних країн, враховуючи його історію з гарантіями безпеки.

У 1994 році США допомогли переконати Україну відмовитися від ядерної зброї, запропонувавши їй гарантії безпеки разом із Великобританією та Росією. Москва порушила цю угоду, коли в 2014 році анексувала Крим і перекинула військові частини на схід України.

Потьє, колишній керівник політики НАТО, сказав, що успіх угоди зводитиметься до деталей.

«Договір має бути достатньо зобов’язуючим, щоб заслуговувати на довіру — інакше росіяни не сприймуть його серйозно, і він не стримає їх і не запобіжить новій війні», — сказав він.

Після вторгнення Росії в лютому 2022 року український уряд наполягав на шляху до членства в НАТО. Минулого року Зеленський подав офіційну заявку до альянсу , але США та інші члени НАТО чітко дали зрозуміти, що будь-який процес членства займе час.

"Цілком зрозуміло, що Україна не може стати членом НАТО, коли на українській території йде війна, війна, яку розв'язала Росія", - сказав Дуда. «Але так само очевидно, що завдяки цій війні Україна модернізує свою армію, рухається до НАТО».
Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Космос Політики
Космос Політики@politikosmos

Новини України та світу

70KПрочитань
4Автори
247Читачі
На Друкарні з 1 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається