Казахська мова(qazaqşa,қазақша)

Багато казахів підтримують україну та я навіть з деякими спілкуюсь .

Тому наступне про , що мені б хотілось розповісти - казахська мова .

У минулому ледве не всі казахи розмовляли виключно казахською мовою. Мовою племінної влади була арабська та перська, проте більшість населення їх не розуміла. Після приєднання Центральної Азії до Російської Імперії, в Казахстані почали з'являтися міста (до цього здебільшого кочовий спосіб життя почала змінювати нова російська влада), а разом з цим в містах стала швидко поширюватися російська замість казахської мови. Під час періоду Коренізації, казахська мова почала розвиватися, проте незабаром було розпочато масове зросійщення. У 1932—1933 у Казахській РСР державною владою СРСР штучно створено жорстокий голод, внаслідок якого загинуло понад 40 відсотків етнічних казахів. У той же час до республіки було вислано понад мільйон репресованих сталінським урядом громадян. Через це, корінне казахське населення стало етнічною меншиною. Згодом відсоток казахів від загальної кількості населення ще зменшився через масове переселення до КРСР під час великих заходів, як-от освоєння цілинних земель. У деяких періодах радянської доби кількість етнічних казахів в республіці складала лише 30 відсотків. Розмовляти казахською у містах було неможливо через її нерозуміння, й багато етнічних казахів перейшли у повсякденному житті на російську. Обов'язкове вивчення казахської у школах було скасовано, кількість казахських шкіл зменшилася (наприклад, у Алма-Аті була лише одна школа з казахською мовою навчання)

Каза́хська мо́ва — тюркська мова кипчакської групи, якою розмовляють у Середній Азії. Державна мова в Республіці Казахстан, а також є мовою значної меншини у Ілі-Казахській автономній області Китаю та аймаку Баян-Улгий Монголії. Казахською також розмовляє багато етнічних казахів на території колишнього Радянського Союзу (близько 472 000 Російській Федерації, згідно з переписом 2002 року), в Афганістані, Ірані, Туреччині та Німеччині.

Поширення казахської мови

У жовтні 2017 року президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв підписав указ про перехід системи письма з кирилиці на латиницю до 2025 року. Запропонована латинська абетка кілька разів переглядалася, і станом на січень 2021 року вона близька до турецької абетки, але не має літер C і Ç і має чотири додаткові літери: Ä, Ñ, і Ū (хоча інші літери, такі як Y, мають різні значення у двох мовах). Планується, що латинську абетку поетапно впровадять з 2023 по 2031 рік.

Зі свого досвіду спілкування з казахами можу зказати , що латиницею в мережі по троху починають користуватися .

Всього казахською мовою розмовляють у світі близько 12 млн осіб, з них в Казахстані — 9 млн людей, 2 млн в інших країнах СНД, 1.5 млн в Китаї. Крім того, ця мова в ужитку в Монголії, Афганістані, Пакистані, Ірані, Туреччині, Німеччині.

Перехід на кирилицю в 1940 р. «ознаменувався» тим, що за основу взяли російську абетку цілком зі специфічними російськими літерами (ь, ъ, е, ц, ч, щ, е, ю, які відсутні в казахській мові) для написання т. зв. запозичень з російської мови. В радянський час в зростальному темпі в казахській мові утворився цілий пласт російських слів.

Він не тільки збіднив мову і перетворив її в «казахско-російський діалект», а й викликав «ерозію» мови. 

У підсумку казахська мова з цих та інших причин (убутку населення та ін.) опинилася в критичному становищі.

«Заповіт» Т.Шевченка казахською мовою (переклав Абдільда Тажибаєв)

ӨСИЕТ
Көміңдер мені өлген соң,
Сүйікті туған елімде.
Қазылсын қабырым кең байтақ
Украинамның жерінде.
Жатайын биік корғанда
Кеудемді кернеп жалыным.
Жатайын тыңдап күдіретті
Днепрдің сарынын.
Ақса қаны дұшпанның
Украиннан езілген.
Ағызса оны Днепр
Қосылса көк теңізбен,
Тастап сонда кабырымды
Тәңірге ұшам табынам.
Оған дейін мен оны
Ешқашанда таныман!
Аттаныңдар көмгесін,
Үзіндер бұгау темірді!
Жау қанынмен сұғарып,
Көгертіңдер өмірді!
Мені де, Ұлы Отанды,
Жаңа ел — үлкен өлкеде.
Ескеріңдер үмытпай,
Шапағатпен әр кезде!

Зараз казахська мова переживає тяжкі часи , не так багато людей говорять нею, ба більше навіть серед моїх знайомих казахів є ті , що говорити нею не вміють тому ,що не знають…

Тож , якщо вас зацікавила казахська мова, пропоную почати її вивчення )))

Якщо не проти , можете доєднається до нашого чатика , для вивчення казахської : https://t.me/kazakhsha_ua

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Саша Юрченко
Саша Юрченко@Shyro

1.3KПрочитань
10Автори
17Читачі
На Друкарні з 19 квітня

Більше від автора

  • Грузинська мова ქართული ენა

    Грузи́нська мо́ва, або картве́льська мо́ва (груз. ქართული ენა, трансліт. kartuli ena) — одна з картвельських мов, державна мова Грузії.

    Теми цього довгочиту:

    Мова
  • Як зробити свою українську чистіше

    Після початку повномасштабного вторгнення багато людей стикнулося з проблемою переходу на українську мову.

    Теми цього довгочиту:

    Україна
  • ЛҐБТ (LGBT) література в Україні 1 ч.

    На перший погляд може здатися,що нічого українського пов'язаного з ЛГБТ літературою нема .

    Теми цього довгочиту:

    Лґбт

Вам також сподобається

Коментарі (6)

Якщо знаєте, де можна взяти матеріали для вивчення казахської, не могли б поділитись?

Вам також сподобається