Хав’єр Мілей

Цієї неділі лібертаріанський політик Мілей був обраний Президентом Аргентини, ось трохи про нього.

До походу в політику він був економістом, працював в приватних компаніях, був пов’язаний з діяльністю аргентинських державних органів та різних великих міжнародних організацій, таких як G20.

Також він, як професор, викладав в університеті, та написав декілька книг.

Ще до походу в політику він вів активну медійну діяльність. Часто давав інтерв’ю.

Власну політичну силу він створив в 2021 році, для участі в парламентських виборах. Партія була названа “Поступ для Свободи”, і набрала 7% голосів, ставши третьою найбільшою партією в Парламенті. Потім вона приєдналась до інших правих сил, сформувавши праву коаліцію.

Сам Мілей відвідував лише половину засідань. За весь час свого депутатства він не вніс на розгляд жодного закону чи правки. В основному він займався критикою інших ініціатив чи діячів.

Мілей обіцяє різко скоротити державний апарат. Однією з його різких обіцянок є скорочення кількості міністерств майже вдвічі, з 18 до 10.

Символом його компанії стала бензопила, яка мала символізувати прийдешнє скорочення державного апарату.

Також одними з основних його ідей є доларизація економіки, приватизація державного майна та ліквідація нац.банку, зменшення податкового тиску та скорочення державнх витрат, полегшення доступу до зброї та ліберальна наркополітика.

Але попри вище згадане, він є соціально консервативним, інколи навіть перечучи логіці лібертаріанства. Так він розглядає варіант переглянути закон яким легалізовуються аборти, прийнятий в 2020 році, пропонуючи винести це питання на загальнонаціональний референдум.

Також він заперечує домінуючу роль людського фактора в глобальному потеплінні.

Можливо, така позиція є необхідним компромісом з консерваторами, без підтримки яких йому не вдастся реалізовувати свою політику в повній мірі.

Хав’єр є про-українським політиком. Одного разу він приніс прапор України на засідання Парламенту.

Володимир Зеленський вже привітав Мілея з перемогою, і між ними вже відбулась телефонна розмова. Зеленський запросив Хав’єра відвідати Україну та взяти участь в деяких українських міжнародних проєктах.

Загалом, обрання про-Західного політика в Латинській Америці є хорошим явищем для України. Саме з Аргентини Україна може розпочати своє “входження” в регіон, і ,Буенос Айрес, потенційно, може в цьому допомогти. (Хоча тут головне не забувати й про інших лояльних лідерів, до прикладу, лівого Президента Чилі Боріча).

Також Мілей хоче покинути БРІКС, до якого Аргентина приєдналася лише цього року. Він хоче зосередитися на партнерстві зі США.

З характерного, він хоче послабити відносини з Бразилією, сусідньою країною яку очолює про-китайський лівий політик Лула да Сілва, якого Мілей називає “комуністом”. Єдиною причиною такого рішення несприйняття правлячого нині бразильського уряду.

Також він має крайнє про-Ізраїльські погляди. Він пропонує офіційно визнати Єрусалим столицею Ізраїлю, та перенести туди посольство. Станом на зараз це зробили лише дві країни - США та Чехія.

Крім підтримки Ізраїлю, Хав’єр також захоплюється юдаїзмом. Він навіть обговорював з рабином можливе навернення в цю релігію, хоч поки що він вважає себе католиком.

Але те що він (станом на зараз) є католиком, аж ніяк не заважає критикувати Папу Франциска, який є уродженцем Аргентини. Традиційно, він звинувачує його в “лівизні” та “комунізмі”. Крім Франциска, з інших видатних аргентинців, він критикував й Марадонну, не важко здогадатися за що.

На захист суперечливих для аргентинців персон він теж інколи вставав. До прикладу, захищав політику одного колишнього краєнє непопулярного міністра економіки.

Апогеєм цього стала заява що “Маргарет Тетчер була хорошим лідером”, яку він сказав на дебатах зі своїм конкурентом Массою, за тиждень до голосування. Масса тоді напряму запитав його, чи вважає він Тетчер (її ненавидять в Аргентині через те що вона захистила Фолклендські острови від аргентинських зазіхань) своїм кумиром. На що Мілей відповів фразою процитованою вище.

Загальному, його позиція щодо питання Фолклендських островів є притомною. Він все ще визнає їх частиною Аргентини, але заявляє, що в майбутніх переговорах щодо статусу островів потрібно буде врахувати суспільну думку його жителів.

Інвестори позитивно сприйняли його обрання. Зразу же після оголошення результатів, акції аргентинських компанії стрімко пішли в гору. Акції аргентинського енергетичного гіганта YPF виросли на 35%.

(Яким буде президенство Мілей спрогнозувати важко. Чи вплине воно позитивно на розвиток країни, все залежить від багатьох факторів, таких як якість проведення запропонованих реформ, підтримкаи з боку консерваторів та народу загалом, спроможністю про-пероністського державного апарату протистояти змінам, чи наявною хронічністю хвороб економіки, та реальної можливості їх лікувати).

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Юрій Зайшлий
Юрій Зайшлий@m49IZHtxB-J8XR0

160Прочитань
1Автори
1Читачі
На Друкарні з 7 жовтня

Більше від автора

  • Що відбувається у Венесуелі, та чому Гаяна бачить в цьому екзистенційну загрозу

    Цього тижня, Президент Гаяни Мохаммед Ірфан Алі провів один день ночуючи на заході країни, потім він здійснив прогулянку на вертольоті з національним прапором Гаяни, у деяких частинах проходичи прямо через територію Венесуели.

    Теми цього довгочиту:

    Венесуела
  • Вибори в Нідерландах

    Цієї середи в Нідерландах пройшли позачергові вибори до Палати Представників.

    Теми цього довгочиту:

    Нідерланди
  • Вибори в Ліберії

    Діючий Президент країни, колишній форвард “ПСЖ” та Мілану, володар “Золотого М’яча” та найкращий футболіст світу за версією ФІФА 1995 року, Джордж Веа, з невеликим відставанням програв вибори, які відбулись 14 листопада. Пережцем став нинішній лідер опозиції Джозеф Боакай.

    Теми цього довгочиту:

    Ліберія

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається