Хто живе в декбілдері на дні? Частина №3

Стаття підготовлена для телеграм-каналу «Паляниця від Бужі».
Автор статті: Павло Отряжий, Співавтор та Редактор: Тимур Дідик

Чергова зупинка нашої подорожі дном декбілдера

Карти за 6 провізії пропонують дуже широкий спектр карт, деякі навіть є центральними в певних архетипах (як то Мутагенатор, Випускники тощо). Тим не менш, серед цих карт також можна виділити заслабкі.

Еталоном сьогодні буде Дерран. Хоча він і має додаткову здібність в Далекобійному ряду, в Рукопашному він просто грає на 8. Як ми бачимо, для карт за 6 провізії, вже недостатньо грати просто на провізія+2, вони мають робити щось ще. Рушії ж, в свою чергу, зазвичай грають на 8 за 3 ходи, але більшість з них отримують більше ніж 1 силу в хід, або мають ще якісь додаткові здібності.

Почнемо ми з пари Бренн та Удальрик. Обидві карти майже однакові за силою: карта за 6 провізії, яка за певних умов може отримати готовність. І за Наказ завдають 3 шкоди сумарно. Як ми бачимо, карти вже грають на 7, що менше потрібних 8. З іншого боку частина цієї сили це шкода, але навіть так, 3 шкоди це зазвичай мало для того щоб вбити рушій опонента. Звісно, розподілення цієї шкоди дозволить добивати карти, на які не вистачило сили ремувалу, але для цього Бренн та Удальрик мають жити, а 4 сили для цього явно недостатньо. Окрім того, в грі є Шеала де Танкарвілль, яка грає на 8, 4 з яких це шкода. І навіть при цьому ця карта не виглядає достатньо сильною. Всім трьом картам не вистачає певної сінергії із існуючими архетипами. А поза ними, карти просто слабкі.

Моренн має трішки кращу ситуацію. І хоча вона так само може зіграти на 7, 5 з яких це власна сила, так ще в неї є альтернатива у вигляді Блокування. На жаль, ця карта виглядає заслабкою при наявності Доррегарая, який хоч і має тільки одну опцію, але зате при Блокуванні грає на 6, а не на 5. Окрім того, у Білок є ще й Кіаран, якиї не має опції у вигляді 2 шкоди, але додатково переміщує карту, що може бути досить корисним (хоча, на мій погляд, маленький баф не завадив би і цій карті).

Кривавий ціп потенційно може бути дуже гарним ремувалом на “неймовірні” 8 за 6. І це при тому що Витяжка з гігаскорпіона та Паразит грають всього на 6. Але найгірше в цій карті те, що для цих 8 шкоди треба мати 8 Солдатів під контролем, що звісно не так вже й складно, але достатньо незручно, особливо в короткому раунді. А грати цю карту в Кровотечу взагалі немає сенсу, бо це дуже повільно, не кажучи про можливість того, що опонент її просто Очистить.

Зброярня грає всього на 6 з Розміщення, що менше 8, до того ж треба вже мати загін на полі, так ще й ми виводимо його в дуже приємні цілі для Геральта/Коратки/Прокляття гниття суперника. Так, ця карта має Стійкість і перспективи бути керіовером. Але цей керіовер це всього 3 Броні, які хоч і дозволяють уберегти ваш загін, але самі по собі сили не дають. Можливо ця карта була б кращою, якби вона мала 3 Заряди, кожен з яких давав 1 Броню, а ще краще якби ця карта могла якимось чином отримувати додаткові Заряди.
Звісно не слід забувати про комбінацію цієї карти із Ярпеном або Живими обладунками. І тоді карта зіграє на 9 за 6, що вже навіть добре, але все одно замало.

Келлах та Кудкудак мають одну спільну проблему - це техніка Очистки яка просто не релевантна для фракцій при наявності Очистки за 4 або 5 провізії. На заміну Келлаху чудово стає Імперська провидиця або Мольфар, які дешевші і роблять роботу Келлаха краще, а чистка на весь дружній ряд ще жодного разу з часів “Повернення додому” не була релевантною. Кудкудак програє тому самому Мольфару та Проклятому лицарю як в плані провізії, так і гнучкості. Окрім того інші фракції мають власні очистки за 6. Але вони гнучкі та мають синергію з одним із архетипів фракції. Кудкудак та Келах нажаль не мають жодну з цих особливостей. Можливо якби Кудкудак міг чистити не суміжні, а будь-які загони і не тільки дружні (а краще мав яку-небудь звитягу), а Келлах міг повністю очищати не просто дружній ряд, а й ворожий, то ситуація була б краще.

Концепція Древця-богомола досить зрозуміла, але й не зрозуміла одночасно. Пастка? так, але вона непотрібна ельфам які грають зараз з Анґусом та Ріорданом. Отрута? так, але отрута у випадковий загін, ви же не знаєте чи поставить суперник наступним ходом Некера або Старого Грота. В гіршій ситуації суперник може зіграти карту з Вуаллю (якої не було на момент релізу богомола). Якщо ж ви граєте цю пастку поза колодою пасток і вже показали принаймні одну отруту, то досить очевидно хто “ховається в деревах”.

Альфа-вовкулака грався дуже і дуже давно і це “давно” давно стало неправдою. Колись здібність Сила природа замість розігрування Лісовика підсилювала загін у руці на 9 і тоді Альфа-вовкулака з Недоторканістю був прикрасою деки Чудовиськ без загонів (адже тоді обмеження на 13 не існувало). Зараз же це просто 6 за 6 з Плодючістю, яке настільки не становить ніякої загрози, що й Недоторканість йому не потрібна.

Призматичний кулон, остання карта на сьогодні, на мою думку найперспективніша за 6 провізії, але при цьому дуже повільна. Потенційно, вона робить кожну вашу особливу карту рушієм, який додає вашим картам Живучість, а картам суперника Кровотечу (якщо вони вижили). Особливо гарно ця карта виглядає в комбінації із Молодою наядою. Але у цієї карти є один величезний мінус. Вона повільна, як і деякі інші артефакти доповнення “Забутих скарбів”. В ситуації із Мутагенатором це не страшно, бо його зазвичай грають в першому раунді і він дає дуже гарний і страшний керіовер. Настільки небезпечна карта, що Коратка по ній більш ніж виправдана. У випадку з іншою картою з сету “Забутих скарбів”, а саме Книгою некроманта, все було не так райдужно і їй навіть додали наказ, щоб вона заграла. Тож я думаю, що Призматичному кулону теж не завадив би якийсь темп, можливо навіть із ціною підвищення його провізії.

Епілог

Це все на сьогодні. Наступного разу подивимось на карти за 7 та 8 провізії. Тримайте руку на пульсі, підтримуйте ЗСУ та пишіть в коментарях з чим ви згодні, а з чим - ні. Яких карт на вашу думку не вистачає в цьому списку та яке підсилення могло б їх урятувати.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Паляниця від Бужі
Паляниця від Бужі@GwentNewsUA

Новини ГВИНТА українською

787Прочитань
0Автори
5Читачі
На Друкарні з 17 червня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається