Кирило Буданов: Спроба Росії вбити мене – це як медаль за мою роботу - The Times

Глава розвідки України каже Ентоні Лойду, що повідомлення про його смерть були сильно перебільшені

Або чоловік, який, як стверджують його вороги, лежить у комі в берлінській лікарні, український шпигун виглядав у надзвичайно доброму здоров’ї.

Кремль був настільки впевнений, що генерал-майор Кирило Буданов був убитий або поранений під час удару безпілотника та ракети по його штабу на Рибальському острові наприкінці травня, що президент Путін похвалився «точністю» атаки. Протягом кількох тижнів після цього російські ЗМІ та військові блогери кричали, що шеф української розвідки був тяжко поранений і в стані коми був доставлений з Києва до лікарні НАТО в Німеччині.

«Для мене це як комплімент», — сказав він у своєму затіненому офісі в столиці України, сидячи за письмовим столом, оточеним еклектичним розсипом предметів, серед яких гранатомет, міна, самурайський меч, ряд телефонів, кілька сов. статуї, шахова дошка, пара канарок і дві живі жаби. «Це дає мені відгук, що я на правильному шляху в своїй роботі. Це як медаль».

Зараз директор Головного управління розвідки України, відомого як ГУР, працює над тим, як краще завдати удару у відповідь. Минулого тижня він попередив про ймовірність саботування Росією Запорізької АЕС, найбільшої такого типу в Європі. З причин, які він відмовився оприлюднити, він сказав, що ця загроза тепер зменшується — хоча президент Зеленський у середу попередив, що окупаційні сили закладають там вибухівку .

«Ми робимо певні дії в цій сфері, як публічні, так і непублічні, — сказав він ухильно, — і я думаю, що зараз небезпека штучної техногенної катастрофи тихенько спадає».

Натомість цього тижня увагу Буданова привернув аналіз його шпигунського агентства таємного внутрішнього дослідження, проведеного російським Міністерством внутрішніх справ, МВС, щодо рівнів громадської підтримки під час заколоту Вагнера. Він переконаний, що Росія дозріла до громадянської війни.

Незважаючи на репутацію непрозорого, Буданов був конкретним у своєму описі російського звіту, до якого його агентство отримало доступ після заколоту минулого місяця. Він сказав, що МВС — відповідальне за правоохоронні органи по всій Росії — використовує шпигунську технологію нового покоління, яка дозволяє відстежувати окремі захищені програми обміну повідомленнями, тенденції в соціальних і регіональних медіа та настрої в Інтернеті. У ключові дні заколоту, 24 і 25 червня, російське міністерство підрахувало, що Євген Пригожин, голова Вагнера, мав підтримку населення в 17 із 46 регіонів Росії, тоді як Путін міг розраховувати на лояльність 21 регіону, регіони мали приблизний паритет.

Аналіз соціальних медіа та тенденції думок не обов’язково призводять до збройного повстання, але директор ГУРу, здавалося, був упевнений, що вони мали на увазі. «Це те, що ми зараз бачимо: російське суспільство розірване на дві частини», — сказав він, сидячи під намальованою совою, емблемою ГУР, — стискаючи в кігтях кажана, символ ГРУ, російського аналога агентства.

«Ситуація вказує саме на те, про що наша служба говорила: що РФ стоїть на межі громадянської війни. Потрібна маленька внутрішня «справа», і внутрішній конфлікт посилиться».

Аналіз ГУР дослідження спостереження МВС показав, що в розпал кризи Путін міг покладатися на лояльність Москви, але не на лояльність Санкт-Петербурга, його рідного міста; також, що серед республік Російської Федерації підтримка Путіна була найнижчою в Дагестані, де Пригожин отримав 97 відсотків рейтингу підтримки.

Опитування, проведене незалежним «Левада-центром» після заколоту, показало, що підтримка керівника ПВК «Вагнера» різко скоротилася, тоді як лояльність до Путіна залишилася стабільною, але аналітики стверджують, що ці результати слід розглядати в контексті громадського опитування, проведеного після події. Висновки, мабуть, менш важливі, ніж ті, які перехопила ГУР.

Буданов, звичайно, не безпомилковий. Шпигунство — це недосконале мистецтво, а обман є невід’ємною частиною ролі шпигуна, але наймолодший на сьогоднішній день директор ГУР країни, призначений на цю посаду в 2020 році, часто буває правий. Тричі поранений ветеран, у якого шрапнель застрягла біля серця, він був майже самотній серед керівництва України, коли восени 2021 року попереджав про неминуче вторгнення Росії.

Незалежно від того, правильний він чи ні, його погляд на статистику МВС визначатиме те, як він реагуватиме на розгортання конфлікту всередині кордонів Росії.

Відколи Кремль розпочав вторгнення 24 лютого минулого року, його активи в Російській Федерації, на окупованій Україні та в інших місцях за кордоном стали об’єктами серії резонансних операцій. Ці напади включали знищення трубопроводу Nord Stream; удари безпілотників по Кремлю; підрив Керченського мосту, що з'єднує Росію з Кримом; атаки морських безпілотників на російське судноплавство в Севастополі; кілька вбивств, у тому числі блогера Владлена Татарського та невдалий страйк, під час якого вбили Дар’ю Дугіну, дочку націоналістичного ідеолога; хвилі таємничих підпалів російських паливних сховищ і складів; і далекосяжні транскордонні рейди озброєних російських дисидентських груп, навчених ГУР.

Буданов, якого один із співробітників американської розвідки охарактеризував як «Джордж Смайлі зустрічає Джейсона Борна», і якого Лефортовський районний суд Москви заочно звинуватив у «організації терактів» у квітні цього року, — відмовився підтвердити чи спростувати відповідальність ГУР у будь-якому з ці операції, хоча він відкрито зізнався, що керував невизначеними вбивствами.

«Ми робимо це прямо зараз», — сказав він, і в його словах прозвучала холодна злість. «Поки ці нелюди існують, ми будемо активними. Ми використовуємо прямі дії. Ми використовуємо їх і любимо. Ми знаємо, як це робити, і ми пишаємося тим, що їх використовуємо, і ми не боїмося використовувати їх де завгодно в цьому світі проти будь-кого».

Раніше такі різкі слова та непохитне переконання Буданова, що лише стратегічна поразка Росії та повернення всієї української території, включно з Кримом, можуть принести тривалий мир, іноді нервували членів НАТО, стурбованих антагонізмом проти ядерної супердержави. Диверсійні місії ГУР всередині Росії викликали подібне занепокоєння, і теперішнє переконання Буданова про вразливість ворога перед громадянською війною після заколоту Вагнера в поєднанні з попередніми заявами, зробленими ним щодо його бажання ініціювати крах Росії, малоймовірно не заспокоїли наляканих.

The Washington Post повідомляла, що директор ЦРУ Вільям Бернс відвідав главу української розвідки в Києві незадовго до заколоту Вагнера, хоча Буданов відмовився підтвердити, що зустріч відбулася. Кажуть, що Бернс отримав від українців сміливі пропозиції щодо того, як закінчити війну до зими та змусити Росію сісти за стіл переговорів.

Відповідаючи на запитання, чи може падіння Путіна після повної поразки Росії спровокувати ще більшу нестабільність, принісши Україні гірший результат, ніж вона вже мала, Буданов наполягав на тому, що відхід російського президента може бути тільки корисним для його країни. «Навіщо Росії робити це знову? Ніхто там, ніхто у великих містах Росії не хоче продовжувати війну з Україною», – заявив Буданов. «Коли вони дивляться війну по телевізору, вони кажуть: «Так, війна, їзди, їдь, воюєш, що завгодно». Але як тільки хтось отримує замовлення на призов, починають шукати причини, як туди не піти. Самим йти на війну для них не вихід».

Мета війни України була зрозумілою, сказав він: боротися за повне відновлення своєї суверенної території. Військова мета Росії, навпаки, була невизначеною і вже зазнала поразки. «Яка мета Росії? Ніхто там не міг сказати, чого вони тут хочуть. Мовляв, хочуть зробити Україну «не антиросійською». Незважаючи на це кажучи, вони роблять усе, що є контрпродуктивним для досягнення цієї мети».

Просування Пригожина до Москви стало найзначнішим викликом владі Путіна з початку вторгнення, відкривши нові можливості для операцій ГУР, але США доклали всіх зусиль, щоб дистанціюватися від будь-якої причетності до заколоту Вагнера. Менш зрозуміла історія спілкування ГУР з Пригожиним.

Документи американської розвідки, які потрапили на платформу групового чату Discord, свідчать про те, що в січні цього року Пригожин спілкувався з агентством Буданова, пропонуючи надати українцям інформацію про російські позиції в обмін на виведення українських військ з Бахмута. В одному документі, що злився, йдеться саме про зустрічі між оперативниками ГУР і Пригожиним у невказаній африканській країні.

Повернувшись у кабінет Буданова, дві жаби — обом по 16 років — ненадовго виринули з темряви в неосвітленому резервуарі біля його правого плеча, а потім знову відступили в темряву. Канарки весь час мовчали. Начальник розвідки двозначно посміхнувся, коли його попросили підтвердити, чи справді його офіцери зустрічалися з босом Вагнера.

«Чи стикалися ми з Вагнером? Звичайно, ми це зробили. Дозвольте сказати це так. Ми «зустрічалися» з ними в багатьох африканських країнах. «Зустрілися» в багатьох значеннях».

Кажуть, що Буданов отримує більше розвідувальних даних Великобританії та США, ніж багато інших членів НАТО, тому важливо, що він упевнений, що Україну не запросять приєднатися до альянсу під час зустрічі лідерів у Вільнюсі наступного тижня. Звучаючи на мить більш розчарованим поведінкою своїх союзників, ніж поведінкою своїх ворогів, він сказав: «Мені досить важко віддати належне саміту НАТО з дуже простої причини: очікування нашого суспільства не будуть задоволені».

Це не просто передчуття, додав він. «Я впевнений, що деякі слова будуть заявлені, але нічого, крім цього. Я майже впевнений, що буде говорити попереду: я бачив чернетки промов».

Джерело

Підписуйтесь на канал Космос Політики

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Космос Політики
Космос Політики@politikosmos

Новини України та світу

70KПрочитань
4Автори
247Читачі
На Друкарні з 1 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається