Китай і Росія посилюють спільні військові навчання. Яка їхня кінцева мета? - CNN

Минулого тижня, коли російські війська розпочали масштабні навчання, які багато хто вважає демонстрацією сили, спрямованою на Сполучені Штати, Путін чітко заявив, яка країна підтримує Москву.

У відеозверненні на відкритті навчань Путін сказав, що 15 «дружніх» країн спостерігатимуть за тим, як Москва залучила близько 90 тисяч військових та понад 500 кораблів і літаків для найбільших таких навчань за останні 30 років.

Однак, за словами Путіна, лише Китай братиме участь разом із Росією.

«Ми приділяємо особливу увагу зміцненню співпраці з нашими дружніми країнами. Це особливо важливо сьогодні на тлі зростання геополітичної напруженості у світі», — зазначив російський лідер.

Названі «Океан-2024», семиденні навчання, що завершилися в понеділок, стали останніми у низці нещодавніх військових маневрів і спільних патрулювань між Росією і Китаєм, які відбулися після обіцянок Путіна і китайського лідера Сі Цзіньпіна посилити військове співробітництво, навіть попри те, що Кремль веде війну проти України.

За даними російських військових, Китай надіслав кілька військових кораблів і 15 літаків до вод поблизу далекосхідного узбережжя Росії для участі в «Океан-2024». Крім того, цього місяця китайські та російські сили відзначили поглиблену стратегічну координацію під час спільних морських навчань поблизу Японії та провели своє п'яте спільне морське патрулювання в північній частині Тихого океану.

Це відбулося на тлі низки спільних навчань протягом літа, зокрема біля Аляски, де сили США і Канади разом перехопили російські та китайські бомбардувальники вперше, і в Південнокитайському морі, важливій водній артерії, на яку претендує Пекін і де геополітична напруженість швидко зростає.

Ця координація викликала зростаюче занепокоєння у Вашингтоні, який протягом кількох місяців звинувачує Китай у підтримці оборонного сектору Росії через експорт подвійного використання, такого як верстати і мікроелектроніка, Китай своєю чергою все заперечує, стверджуючи про свою нейтральність у конфлікті.

Останні військові навчання Росії і Китаю вписуються в модель більш ніж десятирічної посиленої військової координації між двома країнами, зазначають експерти.

Але в умовах зростаючої глобальної напруженості – включаючи війну Росії в Україні, агресію Китаю в Південнокитайському морі та його претензії на самоврядний острів Тайвань – ці навчання також підкреслюють, як Москва і Пекін все більше вважають один одного ключовими для демонстрації сили.

Спільні навчання також ставлять питання про те, чи можуть ці дві ядерні держави, які не є союзниками за договором, діяти разом у будь-якому потенційному майбутньому конфлікті.

Удосконалення та об'єднання

Відносини між цими двома великими сусідами ніколи не були простими.

Москва та Пекін колись були ворогами, які воювали у прикордонному конфлікті 1969 року між Радянським Союзом та молодим Комуністичним Китаєм. Але в останні десятиліття спостерігався потужний військовий обмін між двома країнами, і особливо після того, як Сі та Путін розширили зв’язки, відзначено посилення військової координації.

Згідно з даними Центру стратегічних і міжнародних досліджень (CSIS), між 2014 і 2023 роками дві армії провели принаймні до 10 спільних військових навчань, військових ігор чи патрулювань щороку, включаючи багатосторонні навчання з іншими країнами.

До липня цього року вже було сім таких активностей, а серпневі та вересневі навчання підвели загальну кількість до 11, за даними додаткових підрахунків CNN.

Ці навчання і патрулювання також здаються спостерігачам все більш складними – наприклад, з участю як флоту, так і повітряних сил або більш сучасного обладнання, а також у віддаленіших частинах світу.

У липні цього року вперше китайські та російські літаки, вилетіли з однієї й тієї ж російської авіабази, за даними дослідників CSIS, які також зазначили, що це був перший спільний повітряний патруль у північному Тихому океані.

"Вони не такі взаємодіючі, як союзники НАТО, але вони покращують і консолідують це стратегічне партнерство або відповідність", — сказав Олександр Королев, старший викладач політики та міжнародних відносин в Університеті Нового Південного Уельсу в Сіднеї.

Можливість працювати разом як єдине ціле є основним принципом НАТО, десятирічного альянсу з 32 країн-членів, який об'єднаний пактом про взаємну оборону і розглядається як ключовий військовий суперник як для Китаю, так і для Росії.

Демонстрація консолідації Росії та Китаю має чітку аудиторію: США та їхніх союзників.

Путін і Сі були змушені зблизитися через спільне бачення, що Захід має на меті придушити їхні основні інтереси. Для Путіна ці турботи включають запобігання розширенню НАТО, тоді як Сі прагне контролю над Тайванем і домінування в Південнокитайському морі.

Путін детально розкрив цей контекст у своєму відеозверненні, яке запустило навчання "Океан-2024", звинувативши США та їх союзників у тому, що вони "використовують так звану російську загрозу та політику стримування Китаю як привід для нарощування військової присутності вздовж західних кордонів Росії, а також в Арктиці та Азіатсько-Тихоокеанському регіоні".

Російський лідер також попередив, що США планують розмістити ракети середньої та короткої дальності в "передових районах розгортання", включаючи регіон Азіатсько-Тихоокеанського регіону. Це, здавалося, відображало коментарі Путіна, зроблені влітку, коли він критикував плани Вашингтона і Берліна розмістити американські ракети дальнього радіусу в Німеччині з 2026 року, а також тимчасове направлення потужного ракетного комплексу для навчань на Філіппінах на початку року — крок, який також засудив Пекін.

Як зазначає Карл Шустер, відставний капітан ВМС США і колишній директор з операцій у Спільному розвідувальному центрі Тихоокеанського командування США, і Росія, і Китай хочуть продемонструвати США та їхнім союзникам, що їхні "дві армії стають все більше інтегрованими, і будь-який виклик до однієї з них ризикує отримати спільну відповідь".

"Вони фактично кажуть: ‘Ми можемо зробити те ж саме, що і ви, тобто діяти у вашому задньому дворі так, як ви робите у нашому’".

Ці навчання також надають можливості для кожної зі сторін навчитися одне від одного – адже Росія має значний бойовий досвід, а Китай стає все більш передовим у галузі електронних військових технологій, і кожен з них може чогось навчитися від іншого.

Королев зазначив, що після війни в Україні та значних західних санкцій стає "змістовно складно" визначити, в якій мірі останні навчання також підтримують технічну співпрацю Китаю і Росії в сфері озброєнь, яка раніше була особливістю їх багаторічного поступового посилення військової співпраці.

Подвійна загроза?

У Вашингтоні посилення зв'язків між Росією та Китаєм викликає побоювання щодо ризику одночасного військового конфлікту США з обома країнами, або навіть конфлікту, в якому можуть бути залучені інші партнери, такі як Іран, з яким ці дві країни провели морські навчання на початку цього року. Існують також побоювання щодо можливої підтримки Москвою Пекіна у будь-якій війні в Азійсько-Тихоокеанському регіоні.

Там, у Азії, Вашингтон та Пекін стикаються з низкою потенційних точок загострення, включаючи плани Китаю щодо Тайваню та його зростаючу агресію в Південно-Китайському морі проти американського союзника Філіппін. Як Росія, так і Китай також уважно стежать за зміцненням США своїх довгострокових зв'язків з регіональними союзниками. “Не думаю, що ви побачите російські літаки, які підтримують китайський напад на Тайвань, або в конфлікті з Філіппінами російські судна будуть підтримувати китайські. Сумніваюся в цьому”, – зазначила Елізабет Вішнік, старший науковий співробітник з питань безпеки Китаю та Індійсько-Тихоокеанського регіону в незалежній дослідницькій групі CNA.

Хоча Росія та Китай можуть мати “перекриваючі інтереси”, вони не поділяють однакових стратегічних цілей у цьому регіоні, зазначила вона.

“Не думаю, що можна припускати, що через те, що вони проводять більше військових навчань, вони діють синхронно,” – сказала Вішнік.

У спільних заяви Китай і Росія стверджують, що їхні відносини є неформальними і не націлені на будь-яку третю сторону.

Кожен з них має різні геополітичні цілі в регіоні. Наприклад, Росія підтримує тісні зв'язки з суперником Китаю – Індією, і, ймовірно, прагне запобігти будь-якому китайському переважанню в Азії, яке загострить дисбаланс сил між Пекіном і Москвою.

У свою чергу, Китай також остерігається компрометувати свої стратегічні цілі, надто тісно співпрацюючи з Росією, але також і будь-якої дії, яка могла б дестабілізувати налагоджені зв’язки з північним сусідом після десятиліть суперечок, які раніше переростали в конфлікти.

“Простими словами, Китай стоїть тільки на своєму боці,” – сказав Джеймс Чар, асистент професора в Інституті оборони та стратегічних досліджень Наньянського технологічного університету в Сінгапурі. “Під поверхнею Китай і Росія продовжують зберігати глибоку взаємну недовіру.”

Але спостерігачі відзначають, що є ще можливий спектр способів, у яких партнерство може вплинути, якщо розпочнеться конфлікт в Азії, зокрема з Китаєм.

Росія, принаймні, могла б відповісти дипломатичною та економічною підтримкою, яку Китай надає Москві під час війни в Україні, кажуть аналітики, і також, ймовірно, допомогти постачанням зброї та енергією.

Що стосується участі Росії в потенційному конфлікті з США разом із Китаєм, то Росія може мати “більше втрат і мало вигод”, зазначив Шустер.

Але якщо Китай вчинить дії проти Тайваню, російські військові могли б надати обмежену підтримку, наприклад, надіславши судна і повітряні патрулі в води навколо Японії або, можливо, розгорнувши один чи два підводні човни в Західному Тихому океані, зазначив він.

Це “дасть США і їхнім союзникам ще один фактор для розгляду при оцінці того, як реагувати,” – сказав Шустер. “Але Китай мусить запропонувати багато, щоб переконати Росію приєднатися до цього конфлікту.”

Незважаючи на зростаючу координацію в рамках спільних навчань, спостерігачі вважають, що наразі немає чіткої кінцевої мети, окрім посилення сигнальної сили – принаймні поки що.

Джерело

Список джерел
  1. CNN
Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Космос Політики
Космос Політики@politikosmos

Новини України та світу

71.9KПрочитань
4Автори
266Читачі
Підтримати
На Друкарні з 1 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається