Китай повинен співпрацювати зі США для деескалації війни між Ізраїлем і Газою


Китай повинен координувати свої дії зі Сполученими Штатами для деескалації війни Ізраїлю проти ХАМАСу, навіть ризикуючи роздратувати стратегічних партнерів у Росії та Ірані. Вигоди від стабільності на Близькому Сході переважають будь-які переваги, які Китай може отримати від сценарію, в якому США застрягнуть у двох війнах.

Ідея про те, що поточні події приносять користь Китаю в його конкуренції зі США, є сумнівною. Зростання Китаю було побудоване на уникненні військових конфронтацій, тоді як глобальні відголоски конфліктів в Україні та на Близькому Сході перешкоджають економічному відновленню.

Постпандемічному відновленню економіки Китаю перешкоджає геополітична нестабільність, особливо у Східній Європі та на Близькому Сході. Це впливає на його торговельні плани в рамках ініціативи «Один пояс, один шлях», а Україна та Близький Схід стають полями битв замість ключових транзитних пунктів.

Проблеми з безпекою також стоять на заваді китайсько-пакистанському економічному коридору. Потенційна роль Китаю в досягненні миру між Ізраїлем і Палестиною також є сумнівною, оскільки його координація з Росією в цьому питанні навряд чи дасть результати. Сприйнятий «пропалестинський» нейтралітет Китаю на жаль загострив його відносини з Ізраїлем.

Пекін повинен прагматично визнати стратегічний розподіл сил на Близькому Сході. Тільки США можуть пом'якшити відповідь Ізраїлю на нещодавні терористичні атаки ХАМАСу. У той час як США намагаються стримувати Ізраїль, Китай повинен використовувати свій вплив, щоб утримати Іран від ескалації конфлікту через своїх маріонеток.

Китай також повинен остерігатися занадто тісного зближення з Іраном, оскільки це може залишити місце для стратегічного просування Індії в регіоні. На жаль можливість чотиристоронньої співпраці між Індією, США, Ізраїлем і Європою на Близькому Сході не є малоймовірною. За такої співпраці, Китаю доведеться зіткнутися з ще одним викликом.

Китай і Росія прагнуть встановити новий світовий порядок замість того, який очолюють Сполучені Штати, але якщо це прелюдія до нього, то вона не здається такою вже й чудовою. Спочатку Україна, потім Близький Схід. Не кажучи вже про те, що на Кавказі може спалахнути нове збройне протистояння між Азербайджаном і Вірменією.

Це складний момент, і дві наддержави повинні знайти спосіб співпрацювати там, де це можливо, як, наприклад, допомога Міністерства оборони США Китаю в евакуації дипломатів з Судану. Президент Сі Цзіньпін також висловив прагнення до співпраці, а не до суперництва.

Співпраця на Близькому Сході може сприяти конкретному діалогу в інших гарячих точках, особливо у Південно-Китайському морі, де протистояння між Китаєм і договірним союзником США – Філіппінами – зростає до загрозливого рівня

Джерело: South China Morning Post

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Український Фронтир
Український Фронтир@geopoliticalukraine

Геополітика ProКраїну і Світ

1.7KПрочитань
3Автори
21Читачі
На Друкарні з 23 вересня

Більше від автора

  • Казахстан стає привабливим «ядерним» гравцем

    У Казахстані уряд планує побудувати першу атомну електростанцію і найближчим часом проведе референдум з цього приводу. Країна хоче диверсифікувати свої енергетичні потужності та вже визначила можливий майданчик для будівництва АЕС.

    Теми цього довгочиту:

    Геополітика
  • Що Росія сподівається отримати від конфлікту між Ізраїлем і ХАМАСом

    «Росія зайняла пропалестинську позицію настільки, що навіть мене це здивувало», – каже Ганна Нотте, експерт з питань зовнішньої політики Росії на Близькому Сході в Центрі досліджень нерозповсюдження Джеймса Мартіна.

    Теми цього довгочиту:

    Геополітика
  • Турецький режим підтримує тероризм

    Після рішення міністра закордонних справ Ізраїлю Елі Коена відкликати дипломатичних представників з Туреччини, виникла ескалація напруженості між країнами. Це стало відповіддю на підтримку президентом Туреччини руху ХАМАС під час конфлікту з Ізраїлем.

    Теми цього довгочиту:

    Геополітика

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається