Коли проджект менеджеру варто подумати про зміну компанії?

В даній статті я розкажу про причини, які мене змушують задуматись про зміну робочого місця лише з проджект менеджерської перспективи. Звичайно про якість зарплат, плюшок, соц.захисту і всього іншого я не торкатимусь, про то хай пишуть рекрутери. Моя точка зору, що мати можливість бути успішним менеджером і приносити зиск компанії можна через свою діяльність і розвиток, через адекватну і гармонійну навантаженість. Тому нижче мої 6 причин, які мене спонукали б до пошуку іншого робочого місця на сьогодні для професії проджект менеджер.

  1. Відсутність повноцінної проектної динаміки. Тобто коли проекти вже не є проектною діяльністю, а операційною. Проект – це те, що завжди має початок і кінець. Якщо ваш «проект» не має кінця, тобто це безкінечне поповнення беклогу новими чендж реквестами чи фічами існуючого продукту, де не зрозуміло, яка фіча є останною – це операційна діяльність. Так от, коли ви роками ведете операційну діяльність, забуваючи за стадії проекту, документацію, челенджі, нові бізнес-домени. Ви не прогресуєте як проджект менеджер.

  2. Відстуність підтримки. Мається на увазі як моральна підтримка - від керівництва у складних ситуаціях, підтримки від команди. Якщо ПМ в компанії як цап-відбувайло, то довго на такій позиції лишитись зможуть тільки дуже «затюкані» навколишнім світом люди. Коротше кажучи: відповідальний за все, а повноважень як у трейні. Також з моральною і відсутність матеріальної підтримки: не рідко буває, що проект виконати дуже важко за умов відсутності тмц. Тобто треба виконати роботу по створення автомобіля з лінійкою, олівцем і алкашом Федором. Який би ПМ класний не був, не маючи ресурсів – це буде фейл. Такі ситуації дуже б’ють по бажанню лишатись у компанії.

  3. Токсичність. Це як у відносинах – перший червоний прапорець, на який ти закриваєш очі і який стане причиною розлучення. Так і якщо про минулих колег чи навіть теперішніх за спиною всі один про одного говорять погано – довірительних відносин не побудуєш. Адже все, що ви скажете, буде використано проти вас. Якщо вас змушують щось робити, що не списується у ваші моральні цінності – вам не по дорозі з цією компанією.

  4. Відстуність процессів і заохочень для побудови таких. Проджект менеджер (як би не хотілось казати інакше) дуже процессна професія. Налаштувати роботу так, що все працювало як годинник. Щоб кожен знав куди йому йти, як йти і навіщо. Якщо в компанії пропагується підхід – буде як буде, головне розберіться і не морочте голову вашими документами – це весело до першого складного проекту з мільйонним бюджетом. Якшо все життя працювати на лендосіках – ок, якщо ви плануєте працювати на складних великих проектах – має бути процесс. Змінювати процеси, створювати - дуже невдячна справа, бо люди не люблять змін, навіть якщо вони на краще. І якшо вже на цьому етапі ніхто не дає можливості розпочати цю справу чи саботує її – навряд вам в цій компанії буде комфортно.

  5. Челенджі. Я сама дуже не люблю, коли мені дають проект «кіт у мішку» зі словами – буде тобі челендж. Я розумію, що зараз буде стрес, купа питань. Але треба прийняти факт, що без цього не буде розвитку. Якщо ваш мозок не буде поглинати нові знання він застигне.Ви так і лишитесь на тій сходинці, на якій ви є зараз. Звичайно, це комусь мое бути ок, але ІТ не стоїть на місці. Є великий шанс, що вас замінить хтось, хто ці челенджі прийняв. Головне щоб вони адекватно підтримувались. Якщо челенджі – це як вчитись купатись, коли вас викинули з човна - пливи або вмри – то так і справді від стресу можна стати інфарктником у 30. Головне мати адекватний рівень цих челенджів.

  6. Применшення заслуг. Так, код пишуть девелопери, тестують тестувальники, малюють дизайнери і т.д. Результам їх діальності є видимі речі – працюючий красивий продукт. І часто роботу менеджера не цінують. «Та що там такого, тасочки видав, та подумаєш звіт сформував розказав, да будь-яка макака чере тиждень курсів таке може.» Якщо чуєте таке чи щось схоже на серію: просто візьміть когось з англійською, і буде менеджер, там нема чого робити. Чи, наприклад, в компанії не бажають вкладатись у освітні програми чи івенти для всіх, крім менеджерів... Це причина задуматись наскільки ви будете цінні і ваша праця буде визнана. Винагорода за роботу у вигляді зарплати – це прекрасно, але коли всі отримують похвальні відгуки чи отримують високі оцінки роботи, а менеджера обходять стороною – в цій компанії ви ніколи не відчуєте себе цінним співробітником. А це багато чого вартує. Бути визнаним лідером в команді/компанії даж ваги вашому слову і повагу до ваших рішень. Без цього буде складно зробити справді хороші проекти. Цінуйте себе, свою працю і ваших колег.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Olena Bosak
Olena Bosak@bosakolena

Project Manager

305Прочитань
3Автори
13Читачі
На Друкарні з 23 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається