Коли трава була зеленіше. Рок з патлатих 80их. Формуємо плейлист. Частина 1

Рок 80их... Золота доба цього жанру. Купа яскравих гуртів і хітів які знає кожен. Я довго думав з якого боку підійти до цієї теми. Якщо писати окремо про кожного, то можна закопатись на роки. Тож давайте спробуємо так: новий плейлист, по мірі його наповнення коментарі на додане.

Зараз багато гуртів перезаливають свої старі пісні і відео з покращеним звучанням. Через це на ютуб і його музичній платформі частково зламались старі плей-листи (з них повипадали окремі відео і/чи пісні). В тому числі покоцався і мій старенький плейлист рок-класики. Якраз час його переробити з нуля і це хороша можливість пройтись по пісням і гуртам які в нього потраплять. Частину знає кожен, частину, по моїм спостереженням, ні.

Технічно, більшість музики що буде в цьому циклі зазвичай класифікують як глам рок або глам метал. Але особисто я віддаю перевагу використовувати ці терміни по відношенню до пізниших гуртів, що наслідували цей стиль. А ті гурти що сяяли саме в цю епоху, для мене залишаються “роком з вісімдесятих”, особливою демонічно-янгольською категорією музики.

А почати варто з гурта який знають мабуть усі і який був, в певному сенсі, одним з символів епохи.

Twisted Sister

Гурт Twisted Sister однозначно є одним з найколоритніших гуртів свого часу. За яскравістю образів їх обходили мабуть тільки KISS, до яких ще дійде справа. А ще вони подарували кілька абсолютно легендарних хітів. І першим з них варто додати “I Wanna Rock”. Абсолютно легендарну бунтарну пісню, яка прекрасно підходить для початку плейлиста, бо говорить про те, чого ми від нього і хочемо отримати: we wanna rock!

Twisted Sister - I Wanna Rock

З номером 2 в плейлисті також не буде жодних сумінівів чи питань. Інша їх легендарна пісня “We're Not Gonna Take it” з все того ж альбому “Stay Hungry” (1984) має відео що сюжетно продовжує попередню. І розірвати їх і не поставити одна за одною виглядало б справжнім злочином.

Twisted Sister - We're Not Gonna Take it

В зв’язку з назвою цієї пісні можна згадати і історичне засідання Санату США головною зіркою став фронтмен цього гурту. Людям запропонували цензуру? Знайшлись ті хто not gonna take it.

Я не дарма згадав про це слухання саме з цитати звідти починається відео до пісні “Be Chrool To Your Scuel”, яку вони зробили разом з голлівудським вампіром Єлісом Купером.

Що мені завжди подобалось в кліпах “сестричок”, це оці вставки з гумористами які додають колоритної ностальгії за старими комедіями. Конкретно це відео містить актора який запам’ятався нашому глядачу в першу чергу завдяку серії фільмів Поліцейська Академія.

Twisted Sister - Be Chrool To Your Scuel

До речі, хоч цей гурт здебільшого асоціюється з бунтарськими, веселими і провокативними роботами, є у них і баллади, якими вцілому були багаті рок-80ті. Найкраща з них це однозначно “The Price”. Пісня яку радше очікуєш почути від Scorpions, якщо керуватись стереотипами про звучання того чи іншого гурту.

Twisted Sister - The Price

Ну і на заверштення про цей гурт згадаю ще одну пісню. В плейлист я її включати не буду, але згадати маю. Це пісня “Burn In Hell”. У неї не особливо чіпляючі куплети, тому я і обмежусь лише згадкою, але друга половина пісні просто убойна.

Twisted Sister - Burn In Hell

До речі, хоч гурт вже і відгуляв свій прощальний тур, їх лідер Ді Снайдер і досі радує фанатів як старими хітами, так і новими роботами з сольним проектом.

Cinderella

Гурт названий на честь казкової Попелюшки це от якраз те типове звучання яке найчастіше асоціюється з вісімдесятими. І першою їх піснею вартою згадки є точно “Shake Me”. Доречі, це одна з їх пісень де відео напряму відсилає до сюжету казки яка дала їх назву. Чому? Відкриваємо і дивимось ;)

Cinderella - Shake Me

Як і у попереднього гурту, тут також часто сюжети кліпів мають елементи наскрізного сюжету. Тож, продовжучи “традицію”, скористаємось цим фактом і тут, щоб обрати наступну пісню для нашого плейлиста. І це не просто пісня, це “Nobody’s Fool”, одна з їх найпотужніших (так, це слово можна використовувати не тільки для заголовків відео і новин про Зеленського) і найлегендарніших робіт!

Cinderella - Nobody's Fool

Ну і раз уж я згадав заголовки новин, то додамо в список пісню, назва якої періодично виникає в голові при прочитанні описів останніх подій в світі вцлому і конкретно в Україні: “Somebody Save Me”.

Cinderella - Somebody Save Me

І опосередковано продовжуючи тему новин, часто ми не цінуємо те що маємо, поки цього не втратимо. Ми живемо в часи, які доводять це особливо помітно. Але ідея не нова, вона звучала багато де і від кого. В тому числі і від цих музикантів з хрустальною туфелькою. Мова про їх найпопулярнішу балладу: “Don't Know What You Got (Till It's Gone)”.

Cinderella - Don't Know What You Got (Till It's Gone)

Якщо у випадку з Twisted Sister мова була про 2 суперхіта і кілька цікавих, але значно менш відомих робіт, то Cinderella це гурт який може і не видав чогось аж настіки гучного як 2 топаря “сестричок”, але зате видав дуже багато пісень, які відстали не особливо сильно по популярності від них. Це говорить про стабільну якість, яку гурт був здатен підтримувати. І про хороше значне поповнення нашого плейлиста. Однозначно не можна пропускати в ньому і “Gypsy Road”. Пісня в якій є власний колорит, яка просто волає “я з 80тих, і я офігезна”!

Cinderella - Gypsy Road

Але як і карета з гарбуза, все хороше має закінчуватись, тож варто вже закруглятись з Попелюшкою і переходити до наступного номеру. Але спершу додамо ще одну їх класичну пісню.

“Coming Home”, вони це робили ще до того, як Оззі Озборн зробив це мейнстримом (бадум-тс, так жарт пласкуватий і заїзжений, яле я не зміг втриматись). Що тут можна сказати… Хороша, красива пісня. І, хочеться вірити, що тема “повернення додому” скоро перетвориться з мрії в реальність для багатьох наших співвідчизників (коли планував цей текст і думки не було, що пісні Cinderella спровокують мене на стільки думок про сьогодення, але така от сила мистецтва, потужніша за наші плани).

Cinderella - Coming Home

Britny Fox

Чесно, я не спеціально на першу частину обрав виключно гурти, що попри чисто чоловічі склади, названі жіночими іменами (сестра, Попелюшка, Брітні…). Помітив я це вже в процесі. Просто якось саме ці 3 гурти мені прийшли на думку першими, та і для того часу це була норма. І уж кого-кого, а цих хлопак я згадати точно мав. Як ніяк, а вони написали мабуть мою найулюбленішу пісню з цієї епохи: “Girlschool”.

Якщо шукати одне слово як описати цю пісню, то я б обрав англійське “badass”. В ній офігезне все: лірика, драйвовий вокал, яскрава музика і… відео. Я взагалі дещо заздрю чоловікам що жили в штатах 80их. Мало того, що вони жили в часи розквіту року і діяльності найвеличніших рок-гуртів, тодішня жіноча мода, справжність і індивідуальність в кожному образі, виглядають дуже виграшно на фоні сучасної інстаграмної “атаки клонів” (коли значна доля дівчат намагаються виглядати однаково, орієнтуючись на єдиний “стандарт краси”). І от в цьому відео ми здавалось би бачимо клас в однаковій шкільній формі, але придивляємось і скільки ж індивідуальності в кожному образі, наскільки справжніми і “нештукатуреними” вони відчуваються… Ех, дайте мені машину часу.

Britny Fox - Girlschool

Поговорили про прекрасне, поговоримо і про нещасне. Жартую, судячи з тексту “Long Way To Love”, кохання, про яке тут піде мова, нещасним не було. Просто саме така думка, про “нещасне”, виникла у мене на фоні контрасту відкриваючих кадрів до цього кліпу, де після чарівних дівчат зі школи в минулій пісні, нам неочікувано показали бомжа… А пісня крута.

Дуже велику роль у випадку з цим гуртом грає рівень і манера їх вокаліста Діна Девідсона. Те, як він працює голосом робить левову частку їх колориту. В тому числі і в цій пісні.

Britny Fox - Long Way To Love

Пік діяльності цього гурту припав на завершення золотих для року вісімдесятих. Десь це явно вплинуло на те, що гурт впитав багато найкращого з досвіду попередників, але в той же час явно завадило їм отримати ширше визнання: починалась нова епоха, і їх поїзд пішов не дочекавшись поки вони викорситають його на повну. Але це не заважає насолоджуватись їх роботами зараз.

Думаю, пісня “Standing In The Shadows” стане хорошим доповненням нашогу плейлиста.

Britny Fox - Standing In The Shadows

Яскравим показником використання ними досвіду інших гуртів з 80их може служити і баллада “Dream On”, при одному тіки звучанні якого ти одразу розумієш: написано в вісімдесяті. Це от, якраз той самий концентрований стиль.

Britny Fox - Dream On

Ну а звершимо сьогодню частину плейлиста найменш відомою піснею підбірки. “Save The Weak”, драйвова баллада, в якій відчувається особливий нерв. Красива зараза, не можу не додати.

Britny Fox - Save The Weak

На цьому закриваємо перший розділ цієї коллекції. Думаю з продовженням я особливо затягувати не буду, а враховуючи кількість гуртів і пісень які хочеться додати/згадати, розділів цих буде чимало.

Посилання на діючу версію плейлиста: https://www.youtube.com/playlist?list=PL-CdVErzwGWGWw0d7sMMm6aCbWTxGqgNR (в подальшому пісні будуть додаватись в нього ж).

Тож, до наступних зустрічей і да прибуде з вами найкраща музика!

П.С. Ледь не забув, не для плейлиста, але чисто цікаво згадати (хай буде такий собі бонус). Фронтмен Britny Fox, в 2007 записав альбом фолкової музики, зовсім не схожий на те що він робив в гурті. Отакі от часом цікаві кульбіти може виробляти кар’єра музикантів. От приклад однієї з його робіт з того альбому:

Dean Davidson - New York City Night
Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
РОКова скарбничка
РОКова скарбничка@ROKova_skarbnychka

Про маловідомий рок і метал

1.3KПрочитань
2Автори
23Читачі
На Друкарні з 20 вересня

Більше від автора

  • Рок і метал з важливим соціальним посилом

    Якщо подивитись на більшість пісень, то ви побачите що не так багато з них чіпає проблеми дискримінації, ветеранів, хвороб Не ті теми якими продаш музику. Та і важкі це роботи, як для створення, так і часом ознайомлення. Але є ті, хто готові співати про це. Про них і піде мова.

    Теми цього довгочиту:

    Рок
  • Рок проти цензури. Twisted Sister проти сенату

    В сьогоднішньому тексті я пропоную трошки відступити від огляду гуртів, музикантів і напрямів, а натомість зануритись в глибини музичної історії. А точніше в один з її найколоритніших епізодів. 1985 рік. Золота пора рок музики. І слухання сенату з виступом що увійшов в історію.

    Теми цього довгочиту:

    Історія
  • ЛІндсі Стірлінг. Танцююча скрипалька, що стала зіркою ютуба

    Зазвичай я пишу про рок і метал, але сьогодні є настрій поговорити про дещо іншу форму музичного самовираження. Про людину яка вперто йшла до своєї мрії, поєднувала непоєднуване і яка надихає своїм прикладом що нема нічого неможливого.

    Теми цього довгочиту:

    Музика

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається