Конфлікт між ХАМАС та Ізраїлем є водночас можливістю та ризиком для президента Росії Володимира Путіна, який останні 19 місяців загруз у наполегливому вторгненні в Україну.

Ось огляд п’яти цілей Путіна, які, як очікується, сформують його зовнішню політику:

Відвернути увагу від України

Криза на Близькому Сході відвернула увагу міжнародної спільноти від України, яка понад 600 днів боролася, щоб відбити вторгнення Росії.

«Рейд ХАМАСу та його наслідки фактично сприяють розмиванню загального інтересу Заходу до України», – написав Ігор Деланое, заступник директора аналітичного центру «Франко-російська обсерваторія».

Олександр Габуєв, берлінський директор Євразійського центру Carnegie Russia, сказав, що очікує, що високопосадовці США, такі як держсекретар США Ентоні Блінкен і радник Білого дому з національної безпеки Джейк Салліван, приділятимуть багато часу близькосхідній кризі в найближчий час.

"Цей конфлікт є благом для Росії, тому що він відволікає величезну кількість уваги Сполучених Штатів і Заходу", - сказав Габуєв AFP.

Уникайте хаосу

Близький Схід традиційно був регіоном величезної важливості для Росії, і він має контакти з палестинськими групами, включаючи ХАМАС, і часто тернисті зв’язки з Ізраїлем у складних відносинах, що сягають радянської епохи.

Ханна Нотте, аналітик вашингтонського Центру стратегічних і міжнародних досліджень, сказала, що вона не бачила жодних доказів «прямої підтримки Росією ХАМАС і цього нападу – планування, зброя, виконання».

"І щоб було зрозуміло: у допомозі Росії не було потреби", - додала вона.

Тетяна Станова, керівник R.Politik, фірми політичної аналітики, що базується у Франції, заявила, що ескалація в регіоні, яка призведе до конфлікту між Іраном та Ізраїлем, «може поставити під загрозу присутність Росії на Близькому Сході та її тривалу кампанію в Сирії."

Російські військові бази в Сирії є важливим хабом і сприяють створенню «впливу Москви в Африці, а також на Близькому Сході», додала Станова.

Угода з Іраном

Зміцнення зв’язків між Тегераном і Москвою стало одним із ключових завдань російської дипломатії з огляду на масове використання російською армією в Україні іранських безпілотників.

Але зближення не позбавлене ризиків, оскільки Ісламська Республіка є головним прихильником як ХАМАС, так і Хезболли.

«Війна Росії в Україні сприяла зближенню військових зв’язків з Іраном. Представники ХАМАСу відвідували Москву щонайменше тричі після того, як Росія вторглася в Україну», — сказав Найджел Гулд-Девіс, старший науковий співробітник Міжнародного інституту стратегічних досліджень.

«Питання завжди полягало в тому, наскільки далеко може зайти така співпраця, не змусивши (Ізраїль) переосмислити свої зв’язки з Москвою. Москва також має побоюватися, що сувора відплата Ірану може послабити одного з небагатьох її близьких союзників».

Прийміть Ізраїль

Водночас Москва повинна ретельно балансувати у своїх зв’язках з Ізраїлем, особливо враховуючи тісні особисті стосунки між Путіним і прем’єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньяху, частим гостем у Росії.

Ізраїль утримався від надсилання будь-якої зброї в Україну після вторгнення Росії в Україну.

«Кремлю поки що вдалося утримати (Ізраїль) від війни в Україні, і він хотів би, щоб ця західна країна не була додатковим прихильником України», – сказав Дімітрі Мінік з Французького інституту міжнародних відносин (IFRI).

Але Путін помітно утримався від використання слова «терорист» для опису атак ХАМАС.

Така позиція свідчить про «змінені політичні пріоритети Москви та про те, наскільки російські месенджери тепер обслуговують пропалестинські електорати на Близькому Сході та в усьому Півдні», — сказав Нотте.

Послабити Захід

Путін каже, що хоче сформувати новий світовий порядок разом з Китаєм, а також союзниками Москви в Ірані та Північній Кореї.

Керівник Кремля відкрито звинуватив Вашингтон у безладах на Близькому Сході.

Станова сказала, що криза «допомагає роздмухувати антизахідні наративи, приписуючи Заходу загальну глобальну нестабільність і відновлення історичних суперечок».

Мінік з IFRI зазначив, що деякі країни так званого Глобального Півдня та Росія об’єднані у своїй «образі, навіть ненависті та дуже часто ірраціональному сприйнятті Заходу».

«І ці відносини із Заходом мають низку джерел, які утворюють невичерпне живильне середовище для Москви».

Джерело


Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Космос Політики
Космос Політики@politikosmos

Новини України та світу

71.9KПрочитань
4Автори
266Читачі
Підтримати
На Друкарні з 1 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається