Крізь століття ароматів та традицій: історія тютюнових пляшечок

Століттями люди по всьому світу вдавалися до використання нюхального тютюну, щоб отримати задоволення від його аромату. Різні культури створювали та вдосконалювали ємності, більш відомі як тютюнові пляшечки.

Історія нюхального тютюну починається у давнину, коли різні цивілізації використовували його переважно у ритуальних обрядах. Однак, попри популярність цієї практики, перші пляшечки для нюхального тютюну з'явилися відносно недавно – у XVII столітті.

Metropolitan Museum of Art

За однією з версій наприкінці XVII століття, коли на трон зійшла династія Цин, орден єзуїтів подарував Імператору подарунок — табакерку і найкращого нюхального тютюну. Тютюн прижився, а табакерка — ні, і ємністю для зберігання тютюну було обрано традиційну китайську пляшечку для ліків. Так з'явився тютюновий флакон, який швидко став ознакою високого соціального рангу свого власника.

Протягом XVII та XVIII століть нюхальний тютюн став предметом розкоші та статусу. Аристократи й знатні особи носили нюхальний тютюн у пляшках, вишукано прикрашених дорогоцінними металами, слоновою кісткою та дорогоцінним камінням.

Metropolitan Museum of Art

Зазвичай, тютюнові пляшечки були невеликого розміру, щоб уміщатися у долоні. Їхні поверхні традиційно були приємними на дотик, але не ковзали у руці — вважалося, що це одна з ознак, за якими можна відрізнити підробку від справжнього антикварного виробу.

Як матеріали використовувалися напівдорогоцінне каміння, метал, дерево, порцеляна, слонова кістка, бурштин і скло, а також іноді нестандартні матеріали на кшталт шкаралупи кокосового горіха або цедри цитрусових.

Скляні пляшки нерідко розписувалися зсередини, а не лише із зовнішнього боку. Флакони з каменю та натуральних матеріалів покривали вигадливим різьбленням. Іноді до кришечок зсередини кріпилися дрібні ложечки, щоб діставати тютюн.

Metropolitan Museum of Art

Зміни у дизайні та стилі відображали модні тенденції кожної епохи. Наприклад, у період рококо популярними були пляшечки з вишуканими криволінійними візерунками, а вікторіанську епоху ці ємності набували серйозніші й елегантні форми.

Майстри ювелірної справи створювали прикрашені золотом та сріблом, інкрустовані дорогоцінним камінням та емаллю пляшечки, які ставали предметами колекціонування та статусності.

Згодом інтерес до нюхального тютюну зменшувався, а з ним і популярність тютюнових пляшечок. Проте вони продовжували й продовжують привертати увагу колекціонерів.

Collection of Asian Art, Dallas, Texas
Collection of Asian Art, Dallas, Texas
Collection of Asian Art, Dallas, Texas

Джерело: Metropolitan Museum of Art

Канал про історію та культуру: https://t.me/+Bw847b_63xlkOTli

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Про історію та культуру
Про історію та культуру@abouthistoryandculture

341Прочитань
0Автори
15Читачі
На Друкарні з 23 січня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається