Літера Ж це зображення жука

Це така моя гіпотеза.

Ж

Кирилиця походить від грецької абетки і перша кирилиця являла собою просто грецьку абетку з додатковими літерами та фічами грецької ортографії.

Однак ясна річ що тільки грецькою абеткою неможливо передати слов’янську мову, тому доводилося придумувати й чисто кириличні літери, в яких не було аналогів у грецькій абетці.

До речі, прикол: кириличні цифри йдуть у порядку саме грецької абетки!

Літери Ж в грецькій абетці нема і навіть якогось її приблизного аналога, тому це точно літера вигадана з нуля.

Тому можна висунути таку гіпотезу, що за принципом дитячої абетки чи ребуса, просто намалювали Жука.

До речі, абетка власне так й виникла, тільки слова були фінікійські. Наприклад А це зображення вола. Грецькі назви частково походять від фінікійських слів: альфа — віл, бета — дім, гамма — верблюд, дельта — двері.

Єдине що свідчить проти цієї гіпотези, це назва літери Ж — “живѣтє” (живіть). Однак можна припустити, що назви літер виникли пізніше, і називали їх вже не ті люди які створювали перші тексти записані кирилицею. Тобто спочатку виникли тексти, а потім власне абетка, як перелік літер, та назви літер. Підозрюю, що їх спочатку називали як й грецькі, тим більш що Кирило та Мефодій були греками.

PS

Я до речі, не прихильник цієї конспірологичної гіпотези, що мовляв “кирилиця походить від глаголиці”. А її між іншим просувать різного ґатунку “вчені мужі”! Як на мене, це щось з серії “Шекспір не писав шекспірівські п’єси”: Кирило та Мефодій не винаходили кирилицю.

Очевидно, що простіше було винайти кирилицю, тому більш логічною є версія, що вона й виникла першою, а якихось однозначних свідчень зворотнього нема.

Я вважаю, що глаголиця — це така собі “зашифрована кирилиця”. Не було сенсу якщо б це була абетка вигадана з нуля, повторювати там ті самі особливості грецької абетки, що були й в кирилиці! Отже глаголиця вторинна.

Ну й на тему Вікіпедії, про глаголицю там пишуть маячню ледь більшу ніж повну, причому не рандомні фріки, а всілякі “досвідчені користувачі” та “стюарди” (глобальні вертухаї):

PPS

До речі, конспірологи, особливо з окультної секти “Рутеніякомуніста Василя Чебаника, чомусь надають якось сакрального значення графіті Софійського собору.

Так: це є об’єкт історичного дослідження, але кирилиця вже давно існувала, в т.ч. в самому соборі. Це все одно що нашкрябані в школі графіті помічати, а підручники — не помічати)

PPPS

А: іще мушу зауважити, що першим обов’язком громадян є навчитися читати: Повна загальна середня освіта є обов'язковою. (ст. 53 п. 2 Конституції України)

Бо як я помітив в нас із цим є суттєві проблеми. Наприклад у Конституції не написано, що військова служба є обов’язковою, ось тут це добре пояснюється. Тим не менш багато хто це примудряється прочитати в ст. 65, але при цьому нездатен дочитати до ст. 3:

Людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю.

Права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Держава відповідає перед людиною за свою діяльність. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов'язком держави.
Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Кі
Комодори і Вори@Komodory_i_Vory

376Прочитань
4Автори
4Читачі
На Друкарні з 10 серпня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається