Маржа, або як зрозуміти, що ви працюєте в «плюс»?

🔎Щоб визначити рентабельність бізнесу, спрогнозувати прибуток або оцінити доцільність виведення на ринок нових продуктів, вам потрібно знати маржу.

📌Термін маржа залежно від індустрії застосовується у різних контекстах. Однак загальний принцип маржі можна сформулювати такими словами: це різниця між відпускною ціною за одиницю продукції та витратами на її виробництво.

🧮Маржу вимірюють у грошових одиницях чи відсотках вартості.

✅Маржа (грн) = відпускна ціна – собівартість

✅Маржа (%) = (відпускна ціна – собівартість) / відпускна ціна * 100

Наприклад, якщо відпускна ціна товару становить $80, а вартість його виробництва чи закупки дорівнює $60, то маржа складе $20, або 25%.

📍Отже, маржа визначає рівень прибутку, який підприємство отримує від кожної одиниці товару, котру воно продало.

Як порахувати маржинальність бізнесу

💸Маржинальність — це спроможність компанії приносити прибуток. Маржинальність показує, скільки гривень на кожну вкладену товар чи бізнес загалом приніс власнику. Це близько за змістом до рентабельності.

📊Для розрахунку цього параметра потрібно чистий прибуток, отриманий підприємством, поділити на загальний обсяг продажу чи виручку:

Маржинальність бізнесу (%) = (прибуток / виручка) * 100

Наприклад, якщо ваша компанія отримала чистий прибуток на суму $50 000, а виручка становила $200 000, то результати розрахунку маржинальності бізнесу будуть такі:

(50 000 / 200 000) * 100 = 25%

💡Це означає, що кожен долар продажів генерує 25 центів чистого прибутку. Що вища маржинальність бізнесу, то більше прибутку отримує компанія після вирахування всіх витрат, а це свідчить про його високу рентабельність.

Навіщо рахувати маржинальність та маржу?

◾️Оцінка прибутковості. Маржа дає можливість оцінити прибутковість вашого підприємства чи конкретних продуктів або послуг. Враховуючи витрати на виробництво або закупівлю, можна встановити ціну, яка забезпечить достатню маржу для отримання прибутку.

◾️Планування розвитку й аналіз рентабельності. Визначення маржі допомагає оцінити рентабельність вашої справи та планувати її розвиток. Ви можете порівнювати маржу різних продуктів або послуг, визначати їхній внесок у загальний прибуток і приймати рішення щодо оптимізації асортименту тощо.

◾️Фінансове планування й управління. Маржа є важливим показником для фінансового планування й управління бізнесом. Вона допомагає визначити, який обсяг продажів потрібен, щоб досягнути певного рівня прибутку.

❗️Отже, визначення маржі є надзвичайно важливим інструментом для фінансового управління, планування та прийняття бізнес-рішень.

🪧 Залишайтесь з єІнвест для розвитку вашої фінансової грамотності!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
єІнвест
єІнвест@einvest

Розвиваємо фін грамотність

4.9KПрочитань
0Автори
49Читачі
Підтримати
На Друкарні з 2 вересня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається