Налбуфін. 5 аргументів проти препарату

Налбуфін — популярний cеред парамедиків опіатний анальгетик.

Принцип: діє через опіатні рецептори. Їх є кілька типів (мю, капа, дельта). Налбуфін активує капа- і блокує мю- рецептори. Мю викликають знеболення, ейфорію та пригнічують дихання. Капа — знеболення, седацію і дисфорію. Загалом, видимі знеболювальний ефект та зміна емоційного забарвлення болю у пораненого.

Але є кілька АЛЕ:

1. Часткове знеболення

Препарат впливає не на всі рецептори. Погане самопочуття, седація через вплив на капа-рецептори можуть передувати прекриттю дихальних шляхів і гіпоксії. Це ризиковано, адже медики догоспітального етапу не мають належних умов, обладнання, а часто й досвіду призначення опіатів та слідкування за станом ДШ.

2. Пригнічення дихання та залежність

За висновками FDA, препарат може пригнічувати дихальні шляхи навіть при дотриманні вимог дозування. Вказують і на ризик залежності при зловживанні чи індивідуальній схильності пораненого.

3.Переоцінена ефективність

Активність налбуфіну — бл. 0,7-0,8 дії морфіну. Водночас, автори Кохрейнівського метааналізу не виявили відмінностей ефективності Налбуфіну від плацебо.

4.Зворотний процес при піднятті дози

Так, седований поранений спокійніше реагує на біль. Та це не означає, що болить йому менше. В дослідженні "A DOSE-RESPONSE STUDY WITH NALBUPHINEHYDROCHLORIDE FOR PAIN IN PATIENTS AFTER UPPERABDOMINAL SURGERY" вказано, що середні оцінки болю у пацієнтів зростали, коли середні концентрації налбуфіну в плазмі крові були вищими. Тож, безконтрольні ін’єкції, як буває в бойових умовах, можуть суттєво зашкодити через посилений біль та побічні дії.

5.Посилення больового синдрому та побічні дії при поєднанні з іншими опіатами.

Тож, серед суттєвих аргументів ПРОТИ цього препарату:

  • проблема вибору знеболення в операційній для пораненого, якому вкололи налбуфін;

  • загострення болю та ризик пригнічення дихання й низка інших серйозних побічних дій;

Серед аргументів ЗА, хіба лише відносний спокій для парамедика, адже седативний ефект вбереже його від потреби чути страждання пораненого. Але чи стосується це ефективного знеболення? Аж ніяк.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Медичний відділ
Медичний відділ@paramedic.if

3.4KПрочитань
0Автори
29Читачі
На Друкарні з 1 травня

Більше від автора

  • ГІПОТЕРМІЯ

    Гіпотермія – патологічний стан організму, при якому температура тіла падає нижче необхідної для підтримки нормального обміну речовин.

    Теми цього довгочиту:

    Тактична Медицина
  • “А чому турнікет не з червоним хвостиком? Це справжній CAT?”

    “А чому турнікет не з червоним хвостиком? Це справжній CAT?”Це досить поширене й справедливе питання. Зберігайте цей пост, адже в ньому даємо розширену на нього відповідь.

    Теми цього довгочиту:

    Тактична Медицина
  • Не ведись на маніпуляції. Донать

    Слідкуючи за інфопростором, часто натрапляю на статті про “цивільні нічого не роблять задля перемоги”. Ці пости мають сотні репостів, тисячі лайків… Дивуюсь, чому в багатьох людей пам'ять, як у равлика...

    Теми цього довгочиту:

    Тактична Медицина

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається