Не озирайся і мовчи — Макс Кідрук

Отже, моя друга книга Макса Кідрука — “Не озирайся і мовчи”. Якби я була підлітком, то вона запала б у душу глибше. Але і мене 32-річну книга затягнула не по-дитячому. Особливо динамічна друга половина твору, в якій події набувають швидких обертів та, на жаль, є невідворотними. 

Знову, як і в “Де немає Бога”, Кідрук жорстоко обходиться з героями та тваринами. І знову бачимо багато наукових пояснень та навіть детально описаний експеримент, що доводить любов автора до фізики, космосу та показує його неабияку обізнаність. Чи доречно це в підлітковій літ-рі? Так, якщо головний герой так само повернутий на науці:) 

Дано: підліток Марк Грозан, який нещодавно переїхав з батьками та дідом до Рівного. Родина оселилася в звичайній багатоповерхівці з незвичайним ліфтом. Якщо на на ньому проїхати поверхи в певній послідовності, можна потрапити до дивного світу, де весь час світить сонце та… оживають мерці.

Що це? Вхід у потойбіччя? Портал на іншу планету? Діра в часо-просторовому континуумі? Підліток береться розгадати цю непросту задачу.

Паралельно з фентезійними подіями по той бік ліфта плине життя Марка в реальному світі, і воно не надто солодке. Хлопчак стає випадковим свідком кількох смертей. Його, заучку, недолюблюють у школі. Булінг сягає апогею, коли місцевий переросток Центнер, який звинуватив Марка в смерті двох школярів, накидається на нього з кастетом. 

Стосунки Марка з батьками важко назвати довірливими. А от з дідом — Арсеном — навпаки. Разом вони спостерігають за зірками через потужний телескоп. Дід допомагає Марку з уроками та підкидає книги з фізики, які формують його неординарний світогляд. Також Марк протягом усієї книги спілкується з дівчиною-сусідкою Сонею, яка і розповіла хлопцю про надприродні властивості ліфта. Разом вони бережуть таємницю, і це їх зближує.

Книга “Не озирайся і мовчи” читається досить легко, сюжет цікавий та майже детективний, і, як ви вже зрозуміли, з елементами фентезі. Щодо стилю викладу, то книга рясніє досить незвичними порівняннями, оригінальними, але іноді й недоречними, наче автор іще шукає свою манеру письма. 

Йому вдалося створити об'ємних персонажів, перш за все це Марк, Соня і дід Арсен. У творі письменник торкається багатьох соціальних проблем, які турбують підлітків. Наприкінці твору руками своїх героїв Кідрук карає кривдників.

А що ліфт? Марку вдається дізнатися майже все, що його цікавило. Але за свою цікавість він заплатив високу ціну. Мені здалося, що занадто високу. 

8/10

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Катерина Василенкова
Катерина Василенкова@katerynav

Блог про книги

718Прочитань
25Автори
11Читачі
На Друкарні з 7 червня

Більше від автора

  • Активні спільноти для письменників

    Вітання всім, хто пише! Хочу порекомендувати дві письменницькі спільноти, де саме зараз відбувається крутий двіж, і до яких я також долучилася зі своїми творами.

    Теми цього довгочиту:

    Письменництво
  • Володарі півночі — Бернард Корнвелл

    Утред допоміг Альфреду повернути владу у Вессексі та відвоювати захоплені землі. Здавалося б, тепер Утред зможе заявити свої права на замок Беббанбург, який в нього підступно відібрав дядько. Але (спойлер) — не в цій книзі.

    Теми цього довгочиту:

    Саксонські Хроніки

Вам також сподобається

  • Глава 3

    Наступного дня ми знову зустрілись з Марко. Моїй радості не було країв, бо мені подобалося бачити того парубка та спілкуватися з ним.

    Публікація містить описи/фото насилля, еротики або іншого чутливого контенту.

    Теми цього довгочиту:

    Фантастика

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається

  • Глава 3

    Наступного дня ми знову зустрілись з Марко. Моїй радості не було країв, бо мені подобалося бачити того парубка та спілкуватися з ним.

    Публікація містить описи/фото насилля, еротики або іншого чутливого контенту.

    Теми цього довгочиту:

    Фантастика