Це історія про те як один австрійський художних хотів повий… тобто похвалитися своїм великим, довгим, товстим і масивним… танком.


Вступ

Landkreuzer P. 1000

За деякими джерелами, Landkreuzer P. 1000 Ratte повинен був мати довжину 35 метрів, висоту 11 метрів та вагу понад 1 000 тонн. Його основним озброєнням мало стати дві 280-мм гармати, одна 128-мм гармата, та до 8 кулеметів різного калібру.


Історія розробки

Розробка цього монстра розпочалась в 1942 році. Займатись цією махіною доручили компанії «Krupp», яка вже мала досвід з виробництва важких танків.

Ідея створення Landkreuzer P. 1000 Ratte виникла з бажання створити найбільший, найбільш всюдихіднийта найпотужніший танк, який міг би захищати територію нацистської Німеччини в разі нападу союзників(все це запоров один параметр про який я розповім наприкінці). У той час на фронті вже були застосовані важкі танки, такі як Tiger та Panther, але нацисти вважали, що потрібен танк більшого розміру та зброєю, щоб мати перевагу у війні, бо чим більше значить краще і сильніше(нє).

У своїй конструкції оце повинно було мати ряд інноваційних, на той час, рішень, таких як гідропневматична підвіска, 8 штук Daimler-Benz MB501 (22-циліндровий судновий дизельний двигун) або 2 штуки MAN V12Z32/44 (24-циліндровий судновий дизельний двигун) загальною потужністю до 20 000 к.с., а також дві великі гармати калібру 280 мм. Танк також повинен був бути оснащений додатковою зброєю, такою як гармата калібру 128 мм, кулемети, зенітні гармати та міномети.

Розробники(співзасновник Друкарні, прошу не бань) також прагнули забезпечити танк максимальною безпекою для екіпажу. Для цього було передбачено товсту броню, що забезпечувала високий рівень захисту від ворожих снарядів та снарядів протитанкової артилерії. У танку повинні були бути спеціальні вентиляційні системи, що забезпечували екіпажу достатньо кисню та чистого повітря.

Незважаючи на всі складнощі, компанія "Krupp" продовжувала працювати над цією штукакенцією, але у 1943 році проект було офіційно зупинено з причини технічних труднощів та обмеженості ресурсів. Танк Ратте так і не побачив світло дня і залишився кресленням в архіві Третього Райху.


Технічні характеристики

Порівняння Ратте з Маусом і Тигром(тигриком)

Розмір та вага:

  • Довжина: 35 м

  • Ширина: 14 м

  • Висота: 11 м

  • Вага: 1000 тонн


Озброєння:

  • Головна зброя: дві 280-мм гармати KwK 44 L/55 з загальною кількістю 40 снарядів

  • Допоміжна зброя: 8-10 128-мм гармат KwK 44 L/55, 8-10 20-мм зенітних гармат Flak 38 та кілька 15-мм кулеметів MG 151/15

Бронювання:

  • Максимальна товщина броні: до 250 мм

  • Клас броні: невідомо

Швидкість:

  • Двигун: 8 двигунів марки Daimler-Benz MB 501, кожен потужністю 2000 к.с., загальна потужність 16000 к.с.

  • Максимальна швидкість: 14 км/год

  • Запас ходу: до 500 км


Проблеми(їх мало, але вони значущі)

Почнімо з технічних. Маса, о курва, маса тут вплинула на все. 1000 тон курва(за деякими джерелами 2000 тон)! Це катастрофічно вплинуло на швидкість, дальність пробігу, маневреність і транспортування. Низька швидкість разом з неймовірно великою вагою спричинила тяжкість в транспортуванні настільки, що довелося проектувати судно яке було б здатне перевезти його річками, бо жоден міст і дорога в Європі не витримали б його, а низька швидкість робила його вразливим для ворожої авіації незважаючи на наявність зеніток. Крім того він взагалі не підходив для стрімкої стратегії райху, навіть в обороні він був би непотребом через свої габарити.

Про те що його ціна була настільки величезна, що для виробництва такої штуки треба було б щоб усе населення Райху продало всі свої органи з потрохами думаю можна не казати. Крім того вливати стільки ресурсів у те, що американці чи совєти знищуть при першому ж авіанальоті було б не розумно.


Вердикт

Landkreuzer P. 1000 Ratte є однією з найбільших та найбільш амбіційних проектів у світі танкобудування. За своїм розміром, озброєнням та бронюванням, він перевищував будь-який інший танк, що був створений у той час. Однак, через свою надмірну вагу та розміри, Landkreuzer P. 1000 Ratte був практично непридатним до використання в реальних бойових умовах.

Більше того, на момент, коли почалися роботи над проектом, технології бойової авіації та артилерії вже суттєво розвинулися, що зробило більшість танків здатними захиститися від гармат калібром 280 мм, які були основною зброєю Ratte.

Отже, можна зробити висновок, що Landkreuzer P. 1000 Ratte був унікальним проектом, який не був ні проривом, ні революцією в танкобудуванні. З іншого боку, його величезні розміри та потужна зброя зробили його цікавим для вивчення та аналізу. Ratte може служити як відмінний приклад того, як військові технології можуть бути порожніми марнотратством, якщо не враховувати реальних умов бойових дій.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Чугайстер
Чугайстер@chuhayster

⚔Техніка • історія • війни⚔

3.6KПрочитань
29Автори
137Читачі
На Друкарні з 14 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (2)

Цікаво звідки у всіх тоталітарних держав така манічка на гігантизм?! Ну а за чтиво дякую, цікаво

Вам також сподобається