Непереборна комедійна цінність Трампа - The Financial Times

Незалежно від того, чи знаходимо ми його гумор смішним чи образливим, це видовище достатньо переконливе, щоб ми не відставали від нього.

Спроба визначити, чи більша ймовірність того, що Дональд Трамп опиниться за ґратами чи за столом Овального кабінету через два роки, є складним розрахунком. Трохи простіше передбачити, хто стане кандидатом у президенти від Республіканської партії: хоч коронувати його ще рано, Трамп залишає своїх суперників у пилу.

Другий фаворит Рон ДеСантіс, який лідирував у перегонах за деякими ранніми опитуваннями наприкінці минулого року, зараз впав у рейтингу: у середньому за опитуванням RealClearPolitics ДеСантіс має 21,5 відсотка, а Трамп – 52. В одному Згідно з останнім опитуванням Трамп випереджає ДеСантіса на 45 пунктів: 59 відсотків проти 14 відсотків останнього. “DeSanctimonious . . . у нього все добре — він падає, як камінь!» У неділю Трамп пожартував перед шанобливим натовпом у Мічигані, використовуючи прізвисько, яке він придумав для губернатора Флориди (список вигуків для суперників і ворогів Трампа настільки довгий, що він має власну сторінку у Вікіпедії ). «Люди знайомляться з ним, вони знають, що в нього немає особистості. Ви повинні мати трохи особистості — не багато, але трохи».

Любіть його чи зневажати — і це, як правило, те чи інше — цього не можна сказати про Трампа. Колишній президент щось і має, так це особистість. Справа не в тому, що він симпатичний. Ні, у Трампа набагато рідкісніший дар: він смішний.  Його опоненти, усвідомлюючи це, намагалися показати, що вони також володіють почуттям гумору, але не зовсім ясно, що це правда. Спроба ДеСантіса виглядати людиною з народу на автосалоні в Айові минулого місяця, неприродно відкинувши голову назад, щоб дивно реготати, коли чоловік сказав йому, що не хоче знати, скільки коштує його Porsche 1955 р.в. Вартість Porsche стала вірусною як приклад того, що хтось надто старається. 

Джо Байден, використавши скромний, не дуже вдалий, улюблений жарт, представившись «чоловіком Джилл Байден», зробив ще гірше, коли на початку цього місяця вітав актрису Єву Лонгорію в саду Білого дому: «Ми давно знайомі — їй було 17, мені — 40». (Насправді Лонгорії було б сім, коли Байдену було 40.) Було чути, як кілька людей незграбно сміялися. З Трампом сміх щирий. У статті 2016 року троє антропологів з Університету Колорадо Боулдер і Університету Техасу в Остіні стверджували, що саме те, що Трамп був таким цікавим, принесло йому висунення від Республіканської партії того року. Незалежно від того, чи вважали американці його жарти кумедними чи образливими, це видовище було досить переконливим, щоб вони спостерігали, і — що важливо — щоб він залишався в новинах.

Донна Голдштейн, один із співавторів статті, каже мені, що Трамп є продуктом нью-йоркської комедійної сцени, де він виріс, де панує грубий жестикуляційний гумор. «Є щось у цій «тілесності» та грубості, чого не вистачало політиці до Трампа», – каже вона. «І можливість сказати щось реальне була більш обмеженою. Трамп вирвався з цієї форми».  Як зазначає Ґолдштейн, Трамп часто жестами показує кінець своїх ґеґів, а не вимовляє їх вголос. Ця хитрість не тільки дозволяє йому мати правдоподібне заперечення — тому що, звичайно, він мав на увазі не те, що ви сказали, — але й також дозволяє його натовпу відчувати, що вони розумні, бо знають, що він має намір; вони жартують. 

Комедія є чудовим вирівнювачем, який допомагає пояснити, чому постійне висміювання Трампом інших так ефективно стимулює прихильників: коли він відпускає грубі чи обурливі жарти, Трамп не лише розважає своїх шанувальників, але й показує їм, що він не вважає себе морально вищим, даючи їм відчуття, що вони є частиною його особливого клубу.

Комедія Трампа не завжди є навмисною, звичайно — будь-хто, хто спостерігав, як він реагує на новину про смерть Рут Бейдер Гінзбург, у прямому ефірі на камеру, у той час як «Крихітна танцівниця» Елтона Джона вибухає з колонок перед Air Force One, міг це побачити. Але це не так важливо: ми хочемо сміятися — від цього нам стає добре. І в світі, який готовий образитися, насиченому тригерними попередженнями, хтось, хто не піклується про те, щоб залишатися в межах прийнятності, особливо той, хто має такий гарний комічний таймінг, виділяється. І це робить його головною загрозою на виборах. Думка про те, що Трампу вдасться повернутися на посаду, може бути для багатьох із нас явно не смішною. Але іноді сміх - це все, що у нас є. Як колись сказав Авраам Лінкольн — президент, який також був відомий своїми жартами , хоча й іншого роду: «Я сміюся, тому що я не повинен плакати, ось і все».

Джерело The Financial Times

Матеріал підготував канал Космос Політики

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Космос Політики
Космос Політики@politikosmos

Новини України та світу

70.1KПрочитань
4Автори
248Читачі
На Друкарні з 1 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається