"Невеличке" оновлення, яке мало великий вплив на сезон Леклера

Скотт Мітчелл-Малм, The RaceDecember 03, 2023

Сезон Шарля Леклера можна розділити на дві частини – до та після "невеликого" оновлення Ferrari, яке мало величезний вплив.

Оновлення, яке відбулося приблизно після двох третин сезону, кардинально змінило форму та долю Леклера, спровокувавши видатну серію результатів протягом останніх семи гонок.

Оновлення днища на японському Гран-прі містило передній край днища, саме днище, середню частину днища та бічну стінку дифузора, з перепроєктованою нижньою частиною бічного обтічника. Основний акцент був зроблений на керуванні втратами та розподілі навантаження для покращення аеродинамічної ефективності - по суті, не збільшення прямого навантаження, а стабільніша притискна сила.

Керівник команди Ferrari Фред Вассер насправді описав це як "невелике оновлення", оскільки "з точки зору чистої продуктивності це не було щось велике".

"Але я вважаю, що з точки зору комфорту це було важливо та дуже корисно для Шарля", - сказав він.

Це було частиною довгострокових зусиль, щоб зробити SF-23 більш передбачуваним та зручним болідом, спроба розв'язати проблему, яка особливо турбувала Леклера.

З цим оновленням Леклер відразу закінчив серію поразок від свого партнера по команді Карлоса Сайнса у кваліфікаціях та гонках. І хоча одного Гран-прі було недостатньо для чіткого висновку, все, що слідувало за цим, привело Леклера до ясного бачення картини наприкінці сезону.

"У нас було дві частини сезону: перед Японією і після Японії, принаймні з мого боку", - сказав Леклер в Абу-Дабі.

"З Японії я відчуваю себе набагато впевненіше в боліді. Ми працювали над стабільністю машини в різних умовах, що дуже допомогло моєму стилю пілотування.

"Мені дуже подобається мати болід з надмірною поворотністю та стабільною передньою частиною, чого не було що в першій половині сезону".

Леклер не перебільшує, коли він ділить свій сезон на перед- та післяяпонський періоди.

Хоча в першій третині року було багато піків - вікенд в Азербайджані, друге місце в Австрії та найкращий з інших в Бельгії - сезон виявився нестабільним, оскільки Леклер намагався пристосувати налаштування машини до свого смаку, але SF-23 була несумісною з його гострим стилем пілотування.

Його сезон відновився після літньої перерви дещо невдало, оскільки Ferrari виправляла найгіршу рису боліда, збільшивши недостатню поворотність, щоб приборкати задню частину. Це більше підходило Сайнсу, що привело до його стрімкого зростання результатів (включаючи перемогу в Сінгапурі) під час короткого періоду та позиції чіткого лідера Ferrari.

Леклер намагався пристосувати свій стиль водіння, щоб відповідати ефективності Сайнса, але з обмеженим успіхом. Починаючи з Японії, більш стабільна платформа означала, що Леклер міг повернутися до свого природного стилю.

"Я відчував себе набагато більш впевненим і міг бути набагато стабільнішим", - сказав він.

Якби його не дискваліфікували в Остіні та він зміг би стартувати в Бразилії, де у нього була несправність, що спровокувала аварію на колі розігріву, серія Леклера з сімох гонок, починаючи з Японії, за загальною кількістю очок могла б наблизитися до його результативності за всі попередні 15 гонок.

ПЕРЕЛОМНИЙ МОМЕНТ 2023 РОКУ ДЛЯ ЛЕКЛЕРА

Перед Японією - Після Японії

Очки за старт*: 10,2 - 13,5**

Поули: 2 - 3

Подіуми: 3 - 3

Середня стартова позиція: 6,3 - 2,3

Середня фінішна позиція: 5,6 - 3,2

*Бразилія не враховується
** Оригінальний результат Остіна враховується

Майже кожен показник став кращим після Японії. Більше очок за гонку, більше поулів (три за сім гонок!), краща середня стартова позиція та фінішна позиція, така ж кількість подіумів.

Коли продуктивність визначається майже кількома десятками секунд, має значення кожна дрібниця. Для Леклера була встановлена штучна межа його можливостей, поки Ferrari використовували недостатню поворотність, щоб компенсувати гостру задню частину боліда.

Як тільки днище на Сузуці допомогло збалансувати це, обмеження налаштувань було знято, і Леклер негайно повернувся до своєї кращої форми.

Навіть у найкращих пілотів повинен бути болід, який дозволяє їм робити те, в чому вони винятково сильні. Макс Ферстаппен відомий своєю адаптивністю, але були моменти протягом останніх двох років, коли він справді мав труднощі в тому, щоб обійти Серхіо Переса.

Це не означає, що його надзвичайні здібності раптово зникли у ті рідкі вихідні. Просто вони не були доступні через конкретні обмеження боліда в той час.

Леклер пройшов щось подібне після літньої перерви. Його відповідь, як тільки болід повернувся до його смаку, була переконливою.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Pro F1
Pro F1@f1_UA

Формула 1 Українською

268Прочитань
11Автори
9Читачі
На Друкарні з 20 вересня

Більше від автора

  • КОЛОНКА ГЮНТЕРА ШТАЙНЕРА: Чому я б підписав контракт з Берманом, і чому я мав піти з Haas раніше

    Привіт та ласкаво прошу до моєї першої колонки на F1.com. Я залишив посаду голови команди Haas, але ви ще не позбулись мене! Я все ще буду поруч у Формулі 1, працюючи над різними проектами, включаючи написання цих колонок протягом сезону.

    Теми цього довгочиту:

    F1
  • Що пішло не так для Хемілтона на Гран-прі Саудівської Аравії

    Ferrari, яка нещодавно підписала контракт з гонщиком, якому буде 40 років на момент його переходу, щойно спостерігала за тим, як її 18-річний підопічний виконав чудову роботу за дуже короткий термін у кокпіті, який наступного року займе Льюїс Хемілтон.

    Теми цього довгочиту:

    F1
  • Чи Red Bull злякав Ferrari в боротьбі за поул в Бахрейні?

    Хоча може здатися, що це було передбачувано, що Макс Ферстаппен та Red Bull відкриють новий сезон черговим поулом, насправді це, ймовірно, був втрачений Ferrari та Шарлем Леклером поул. Якби він зміг повторити свій час Q2 у Q3, Шарль випередив би Макса на 0.014 сек.

    Теми цього довгочиту:

    F1

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається