Невидимий ворог: як ворожа бригада ГРОМ «Каскад» змінює хід війни

Загальна інформація

Перша ворожа бригада безпілотної авіації у складі ВКС ерефії, що має на озброєнні майже всі види розвідувальних та ударних БПЛА, та причетна до багатьох ракетних ударів(шляхом корегування), що призвели до трагедій, в тому числі серед цивільних. Все це про бригаду ГРОМ «Каскад». ��

Більшу частину матеріалу для даної статті команда BGG взяла зі статті Центру Журналістських Розслідувань, висловлюємо подяку за пророблену роботу.
Емблема/шеврон бригади

Перша бригада безпілотної авіації ерефії під назвою «ГРОМ “Каскад” сформована в російській окупаційній армії в жовтні 2023 року і підпорядкована Військово-космічним силам ЗС рф. Ініціатором створення був Дмитро Саблін, депутат Державної думи, який у перший рік вторгнення добровільно мобілізувався і нібито командує бригадою.

ГРОМ «Каскад» - перше у Збройних Силах ерефії з'єднання безпілотної авіації. Історія бригади розпочалася в березні 2022 року, коли з ініціативи першого заступника голови «БОЙОВОГО БРАТСТВА» Дмитра Сабліна в умовах нестачі засобів аеророзвідки в рамках допомоги 1-ому Донецькому армійському корпусу і «Каскад» було забезпечено перше бойове застосування безпілотного літака «Supercam», який силами розрахунку «БОЙОВОГО БРАТСТВА» почав розвідувальні польоти над «Азовсталлю».

Дмітрій Саблін (в центрі), командири розрахунків і бійці бригади “ГРОМ “Каскад”, 2023 рік Фото: соцмережі
Дмітрій Саблін (в центрі), командири розрахунків і бійці бригади «ГРОМ «Каскад», 2023 рік

До складу «ГРОМ “Каскад”, за останніми даними цього ж Сабліна, входять 54 розрахунки БпЛА, які воюють по всьому фронту, маючи на озброєнні не менше 10 видів розвідувальних і ударних безпілотників, включно з “ланцетами”, zala, “орланами”, “суперками”. «Каскад» просто кишить депутатами і чиновниками всіх рівнів, через що його називають “придворним”. При цьому кількість уражень техніки ЗСУ обраховують у кілька тисяч одиниць.

Центр журналістських розслідувань ідентифікував командирів підрозділів бригади, а також волонтерів із молодих рухів «Боєвого братства» і «Єдиної рабсії», які брали участь у депортації маріупольців до ерефії, а потім пішли служити до «Каскаду». Також ЦЖР шукав і верифікував інформацію про ділянки фронту, де воювали «каскадівці», та результати їхньої «роботи», серед яких і завдання ударів на цивільні об'єкти.

На початку березня 2024 року військовий аналітик Костянтин Машовець писав, що командування російських військ активно застосовує в Україні до 40 розрахунків БпЛА бригади «ГРОМ «Каскад», створеної на базі підрозділів БАРС «Каскад» і 55-го окремого вертолітного полку, що входить до складу 4-ї армії ВПС і ППО Південного військового округу.

Військовослужбовці формування під час бойової роботи

За інформацією Машовця, до складу бригади входять два батальйони розвідувально-ударних безпілотників, одна ескадрилья розвідувальних БпЛА та рота забезпечення. На кінець лютого у бригаді проходили службу більше 820 російських військовослужбовців. 

Історія та бойовий шлях формування ГРОМ “Каскад”

У жовтні 2022 року полковник у відставці Дмітрій Саблін мобілізувався, підписав контракт і очолив добровольчий загін БпЛА «Каскад». Назва підрозділу «читається» сходу тими, хто в темі війни СРСР у Афганістані. Так називався популярний вокально-інструментальний ансамбль, що співав так звану «афганську лірику». Але набагато менше людей знають, що назву «Каскад» мав і оперативно-розвідувальний бойовий загін КДБ СРСР, створений у 1980 році для проведення спецоперацій в Афганістані. На його честь і був названий ВІА. Перше слово у назві бригади «ГРОМ «Каскад», ймовірно, є похідним від прізвища головного «афганця» — генерала Громова. 

Також маємо зробити уточнення, щоб пояснити плутанину, що існує в мережі. Підрозділів із назвою «Каскад», які беруть участь в російській агресії проти України, два. У 2017 році донецькі мєнти-колаборанти створили «Оперативно-бойове тактичне формування (скорочено — ОБТФ) «Каскад». Воно відзначилось звірячими злочинами при штурмі Маріуполя, взятті в полон бійців «Азову» і жорсткими фільтраційними заходами на блокпостах.

У березні 2023 року російський телеграмканал ВЧК-ОГПУ опублікував довідки про постійне перебування депутатів Держдуми в зоні проведення «сво» і витяги з окремих наказів командира військової частини 22179, що базується в с. Персіаново Краснодарського краю. Саме на цю частину була покладена легалізація добровольчих загонів, що беруть участь у війні проти України, через систему Міноборони БАРС.

Серед іншого у довідці повідомляється, що вказівкою Генштабу ЗС рф від 11.10.2022 сформовано добровольчий загін «БАРС-Каскад», з утриманням з розрахунку на 100 людей, із яких 20 — офіцерського складу. Командир загону — якраз таки полковник Дмитро Вадімович Саблін.

За словами Сабліна, майбутня бригада БпЛА починалась з групи із шести добровольців з «Бойового братства».

Перші півроку ми працювали як група розвідки «Бойового братства», і коли показали результат, міністерством оборони і адміністрацією президента було прийнято рішення створити на базі нашого підрозділу загін БАРС «Каскад», — розповідав Саблін воєнкору Сємьону Пєгову(WarGonzo). 

Тоді ж він повідомив, що «підрозділ розвідки працює на всій окупованій території України: від Луганська до Херсона».

Підготовка до запуску БпЛА розрахунком розвідувального підрозділу БАРС «Каскад»

Про загальну кількість розрахунків підрозділу БпЛА тоді обмовився Андрєй Турчак, сенатор і секретар генеральної ради «Єдиної рабсії», який патронує «Каскад» по партійній лінії і називає його «нашим». Під час відвідин 76-ї дивізії ДШД Турчаку доповідають про знищення за два місяці більше 50 одиниць артилерії ЗСУ, а він натомість каже про плани збільшити кількість «наших 12 екіпажів» і охопити Херсонський напрямок. 

Влітку 2023 року розрахунки «Каскада» активно діяли на Токмацькому напрямку і біля Роботиного в Запорізькій області, стримуючи контрнаступ ЗСУ. А вже у вересні з’явилось перше повідомлення щодо рішення про формування бригади безпілотної авіації «ГРОМ «Каскад». Про це в інтерв’ю розповів Олєг Колєсніков, депутат Державної думи від Челябінської області, який воював у складі «Каскаду» з осені 2022 року і очікував дозвіл путіна на чергове продовження контракту. Він же розповів, що бригада буде підпорядкована Військово-космічним силам, почне діяти з 1 жовтня, а сам він займатиме посаду командира 2-го батальйону.

Представники ГРОМ “Каскад” біля меморіалу на часть загиблих бійців їхньої бригади

пУтін нагородив орденом Мужності Дмітрія Сабліна як командира БАРС «Каскад» ще у грудні 2022 року. Однак перша офіційна інформація Міноборони про «Каскад» з’явилась тільки 22 березня 2024-го, тобто, майже через півроку після формування бригади. Сєргєй Шойгу розіслав вітальні листи п’яти формуванням, що найбільше відзначились у так званій «сво», серед яких і бригада ГРОМ «Каскад». Повідомлялось, що в ході бойових вильотів підрозділами «Каскад» «знищено понад 1200 та придушено понад 1500 цілей». 

В березні 2024 року Дмітрій Саблін повідомив, що в бригаді вже 54 розрахунки, збільшились кількість підрозділів і відрізок фронту, на якому вони працюють.  

«Бригада у нас повністю сформована: два розвідувально-ударних батальйони, дві розвідувально-ударні ескадрильї, два зведених загони. Ми закриваємо всю лінію фронту від Курська до Джанкоя. Наші розрахунки щільно знаходяться на всій території, і в бригаді на сьогодні є 10 видів безпілотних літають апаратів», — повідомив Саблін.

Ще у лютому 2023 року Саблін стверджував, що на рахунку загону — 621 підтверджена зйомкою знищена ціль, серед яких 27 гаубиць М777. За рік дані уражень в заявах Сабліна подвоїлись, а генсек «Єдиної рабсії» Андрій Турчак приписав бригаді чотири знищених комплекси HIMARS, два вертольоти ЗСУ та 13 тисяч вильотів, кожен третій з яких нібито був результативним. Попри такі приголомшливі результати, ГРОМ «Каскад» чомусь не дуже любить оприлюднювати відео результатів своєї роботи.

Жодного підтвердження ураження чотирьох комплексів HIMARS немає. Бiльше того, проект ORYX, що верифікує знищення чи пошкодження техніки обох сторін міжнародного збройного конфлікту, вказує, що підтверджено знищено було лише одну реактивну систему залпового вогню HIMARS. Українські військові аналітики також повідомляли, що 5 березня цього року росіяни опублікували перше підтвердження знищення системи М142 HIMARS. Зазначимо також, що жоден інший російський підрозділ не заявляв про наведення удару на цю ціль, тож прийнято вважати, що цей HIMARS — на рахунку «каскадівців». 

9 січня 2023 року Дмітрій Саблін публікує два фото з камери безпілотника з підписом: «За Макіївку. Сьогоднішній удар по розміщенню ВСУ в Курахівці». Тобто, наведення артилерії для ударів по цьому селищу забезпечував підрозділ тоді ще БАРС «Каскад». Того дня окупанти вели масований обстріл населених пунктів Донеччини, зокрема, Курахівки та Костянтинівки. І ось результати цих обстрілів: поранені двоє мешканців Курахівки, пошкоджені два десятки житлових будинків, згорів цивільний автомобіль.  

Шикування одного з підрозділів частини

Однак серед заяв є і співпадіння. Дмитро Саблін розповів, що по штабу бригади ГРОМ «Каскад» 31 травня 2023 року був нанесений удар з РСЗВ HIMARS.

«31 травня по штабу бригади було завдано ракетного удару «Хаймерсами». Ми, на жаль, тоді втратили шість осіб, але на боєздатність бригади це не вплинуло», — розповідав Дмітрій Саблін.

Як повідомляли окупаційні медіа, того дня ЗСУ начебто завдали удар чотирма ракетами HIMARS по «будмайданчику і птахофермі» в селищі Карпати в Луганській області. При цьому п’ятеро «будівельників» загинули і 19 були поранені. Як бачимо, кількість загиблих близька до даних Сабліна про втрати при ударі по штабу бригади. Тож вогневий контакт «каскадерів» із HIMARS будемо вважати підтвердженим.

Посилаючись на своє джерело, телеграмканал «ВЧК-ОГПУ», який першим опублікував документи про створення підрозділу БАРС «Каскад», називає його блатним загоном і основним притулком депутатів для отримання позначки про участь у «сво», до якого «зараховуються депутати та діти чиновників, які хочуть відзначитися на війні, але не мають бажання побувати навіть близько до передової. Простіше на війну відправляти чужих дітей». 

Політики та депутати у бригаді

У «Каскаді» дійсно нібито медом помазано для політиків і урядовців різного рівня. До цього підрозділу, крім Сабліна, мобілізувались ще п’ять депутатів Держдуми — Євгеній Первишов, Олег Голіков, Сергєй Сокол, Дмитрий Хубєзов та Олег Колєсніков, є ще депутати Законодавчих зборів з регіонів рф, два «депутати днр» та чиновники різного калібру. Деякі з них послужили на мінімалках, підписавши контракт на три місяці, дехто відбув кілька термінів, частина воює і досі. Багато політиків відмітились в «Каскаді» наїздами, та й Дмітрія Сабліна журналісти видання The insider ловили на відпочинку на курортах Туреччини. 

Зображення основних персон бригади; Коллаж: investigator.org.ua

«ГРОМ «Каскад» не розкриває командний склад бригади, її штабу та командирів розрахунків, яких тут також називають начальниками екіпажів, можливо тому, що бригада підпорядкована Військово-космічним силам. ЦЖР визначав командирів та операторів безпілотників за відкритими даними — публікаціями в російських медіа та соцмережах.  Персональні дані частини керівників розрахунків/напрямків внесені до бази центру «Миротворець».

Проте кількість медійних персон у бригаді ГРОМ «Каскад» просто зашкалює. Тут є навіть справжній космонавт — Тарєлкін Євгеній Ігорьєвіч, діючий підполковник ВКС росії. 

У космосі він був один раз у 2012 році, у складі міжнародного екіпажу з американцем Фордом провів на орбіті 143 доби. У бойових діях бере участь з 2022 року. Як повідомляв Саблін, Тарєлкін є начальником одного з екіпажів бригади: «Женя Тарєлкін один із кращих не тільки в космосі, але і в бригаді ГРОМ «Каскад».

 Уривок з інтерв’ю одного з представників формування

Олєг Колєсніков, командир 2-го батальойну бригади “ГРОМ “Каскад” Фото:ВК 2024
Олєг Колєсніков, командир 2-го батальойну бригади «ГРОМ «Каскад»

Ось певні питання та цікаві відповіді, що задавали Олегу Колеснікову, який являється депутатом Держдури рф, який «добровольцем» воює в унікальному загоні розвідки БАРС «Каскад»:

-��Скільки завдань одночасно здатен виконувати ваш безпілотник?

- Ми розвідувальне високоефективне «таксі» - трансляцію з безпілотника можуть бачити одночасно 40-50 осіб із різних підрозділів. Дрон дорогий, польотний час дуже цінний, тому виконуємо завдання з різних зон відповідальності одночасно. Працюємо в інтересах розвідки полку, бригади, дивізії, армії - треба комунікувати й одночасно мати зв'язок з усіма. Миттєва передача інформації дуже важлива, у цьому її сила.

- Як вдається тримати зв'язок із такою кількістю людей?

- У нас є спеціальна програма - по суті, закритий чат, де люди можуть зателефонувати, написати, або поставити запитання. Виходить така собі ком'юніті-спільнота - буває, дивишся вниз і не розумієш, що там знаходиться. Зараз на фронті дуже багато іноземної техніки, яку ніколи в житті не бачив, а тепер хтось завжди зможе підказати, що перед тобою.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Безбашений Сталкер
Безбашений Сталкер@Gamer_from_BGG

Один з "тих самих геймерів"

631Прочитань
0Автори
8Читачі
На Друкарні з 6 вересня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається