Новий огляд оборони Австралії

Автор: генерал (у відставці) Мік Раян для CSIS 

Оригінальний допис опубліковано 27 квітня 2023 року

24 квітня 2023 року федеральний уряд Австралії нарешті оприлюднив «Стратегічний огляд оборони». Оприлюднена версія огляду є частиною більшої засекреченої версії, яка визначатиме оборонне мислення Австралії принаймні до кінця цього десятиліття. І хоча за рішенням австралійського лейбористського уряду про проведення цього огляду стоять стратегічні імперативи, на його проведення вплинули і кілька політичних імперативів.

По-перше, уряду необхідно переглянути пріоритети оборонного бюджету. Попередній коаліційний уряд залишив програму непрофінансованих оборонних проєктів, які потребували урізання фінансування. Оголошення в березні 2023 року плану AUKUS щодо субмарин означає, що уряду необхідно знайти до 360 мільярдів австралійських доларів для фінансування програми будівництва атомних підводних човнів.

Другим політичним фактором, що зумовив появу звіту, є прагнення лівоцентристського уряду взяти на себе роль надійного гаранта національної безпеки. В Австралії консервативні уряди традиційно асоціюються з сильнішою національною безпекою. Лейбористський уряд Альбаніза сподівається, що цей перегляд сприятиме зміні настроїв громадян щодо цього питання.

Ще в серпні 2022 року CSIS проаналізував оголошення про новий «Стратегічний огляд оборони», описавши тоді, як «Австралія, яка позбулася значної частини своїх виробничих потужностей і не інвестувала в інноваційне мислення щодо майбутніх військових і оборонних стратегій і операцій протягом багатьох років, потребує швидкої активізації свого мислення і дій».

Цей коментар передбачив ключові питання, які необхідно розглянути і, сподіваємось, вирішити в цьому огляді, якщо Австралія хоче відповісти на значні зміни, що відбуваються в Індо-Тихоокеанському середовищі безпеки. Серед цих викликів були: 

  • ефективне використання часу і швидкий рух вперед;

  • швидкий розвиток сил і засобів стримування;

  • прискорення впровадження проривних технологій;

  • посилення військової і національної стійкості;

  • нові механізми мислення про національну безпеку Австралії.

Які результати огляду з цих питань? Є хороші і погані новини. В огляді визнається, що Австралія більше не може покладатися на час попередження про конфлікти, як це було в минулому. Як зазначається в огляді, нинішня стратегічна ситуація «вимагає термінового заклику до дій, в тому числі підвищення рівня військової готовності і прискореного розвитку потенціалу». Але навіть більше, в огляді пропонується «відійти від звичного підходу до розробки політики, управління ризиками і забезпечення обороноздатності». І той факт, що огляд був завершений так швидко, є позитивним моментом. Це гарний приклад для наслідування Міністерством оборони. Проте слід бути обережними. Попередні огляди оборони також виступали за таку ж терміновість при незначних змінах, що відбувалися в міністерстві. Крім того, в огляді пропонується провести кілька наступних оглядів, наприклад, щодо розміру військово-морського флоту, що сповільнить зміни.

Щодо стримування, то в новому огляді детально розглядаються питання стримування і прийняття стратегії стримування шляхом заперечення. Здатність розробити сили для стримування потенційних супротивників означає, що Австралія повинна мати можливість проєктувати свою міць на більші відстані проти потенційних супротивників. Ракети є обраним механізмом для цього, причому бомбардувальник ВПС США B-21 однозначно виключається. Те, що в огляді детально розглядається потреба в новому підході до стримування, є позитивним моментом. Проте стримування за допомогою заперечення ґрунтується на чіткій меті, зокрема на тому, кого стримують і чому, і на розумінні розрахунку ризиків супротивника. Але питання про те, кого стримують, явно відсутнє в огляді. Зараз навряд чи є таємницею, що Китай - це країна, про яку йдеться.

Щодо прискорення розвитку проривних технологій, то новини переважно хороші. Вітається не лише схвалення значних інвестицій в ракети далекого і середнього радіусу дії, а й широке розгортання автономних систем, що також має потужну підтримку. Але на додаток до цього існує також підтримка передових сил і засобів, таких як атомні підводні човни, а також співпраця над передовими технологіями в рамках 2-го компонента AUKUS. Існує також нова урядова програма, яка має бути створена під назвою «Прискорювач передових стратегічних сил і засобів» (Advanced Strategic Capabilities Accelerator - ASCA). Вона покликана заповнити існуючу прогалину між Міністерством оборони і австралійськими компаніями. Вона, ймовірно, буде розташована поза межами Міністерства оборони, але отримає пріоритети від уряду і працюватиме з промисловістю над розвитком інноваційних асиметричних сил і засобів.

Підвищення стійкості є важливою частиною огляду. Є рекомендації щодо підвищення здатності Австралії захищатися від повітряних, ракетних і безпілотних атак, а також атак у кібернетичній і космічній сферах. Водночас, важливим елементом звіту є більш широка промислова стійкість. Потенціал Австралії з виробництва керованої зброї і вибухових боєприпасів буде розширено, і це стане частиною прискореної готовності. Крім того, у звіті також пропонується, щоб Міністерство оборони менше залучалось до ліквідації наслідків катастроф, а державні і федеральні відомства розвивали більший потенціал для виконання цієї функції в рамках національних зусиль з підвищення стійкості в найближчі роки.

Нарешті, в огляді пропонується адаптація до існуючих механізмів стратегічного планування. Старий переривчастий цикл «Білих книг» Міністерства оборони був скасований. Натомість буде застосовано більш цілісний підхід і розроблено дворічні національні оборонні стратегії. Перша з них буде представлена у 2024 році.

Якщо розглядати нещодавно оприлюднений «Стратегічний огляд оборони» крізь призму цих п'яти заходів, запропонованих у 2022 році, то він видається надзвичайно позитивним документом. І, головним чином, є багато чого, що заслуговує на похвалу. Однак очевидно, що є кілька питань, які потребують більш ретельного вивчення і вирішення в найближчі тижні і місяці.

Перше і найважливіше - це фінанси. Огляд містить мінімальну інформацію про оборонні бюджети на наступне десятиліття. Попри перерозподіл майже 8 мільярдів австралійських доларів з армії на фінансування деяких ініціатив, передбачених в огляді, довгострокова бюджетна визначеність є малоймовірною. Ситуація має змінитися, особливо з огляду на потребу у фінансуванні субмарин AUKUS, яка ляже тягарем на австралійську державну скарбницю протягом наступних кількох десятиліть.

Ще одна сфера, де в огляді не було надано багато деталей, - це військовослужбовці. Документ мав би пояснити виклики, пов'язані з набором, підготовкою, навчанням, керівництвом і утриманням достатньої кількості людей для здійснення фундаментальних змін у структурі і боєготовності збройних сил, запропонованих в огляді. Натомість, проблеми з кадрами висвітлені на півтори сторінки 116-сторінкового документа. Не обговорюється ані чисельність майбутніх сил, ані їхнє фінансування, ані обґрунтування реформи набору.

Третя сфера - це спільна інтеграція. Є хороші розділи про спільні операції і необхідність продовжувати поглиблювати альянси і міжнародні відносини Австралії. Але в описі нових інтегрованих сил немає жодної згадки про два основні механізми інтеграції в сучасних військових операціях - розвиток спільних лідерів і створення захищеної цифрової мережі бойового командування і управління на основі штучного інтелекту для зв'язку між інтегрованими силами.

Четверта сфера - це опис загроз. Огляд має пояснити австралійському народу масштаб змін у середовищі безпеки. Сюди входить глибока, а для деяких країн екзистенційна загроза, яку становлять техноавторитарні диктатури, такі як росія і Китай. В огляді йдеться про це, але лише в загальних рисах. Уроки з наймасштабнішої війни двадцять першого століття - війни в Україні - повністю відсутні. Стратегічний огляд оборони майже не згадує про конкретні загрози з боку Китаю, які описані в публічних версіях національних оборонних стратегій США і Японії, оприлюднених у 2022 році. Це позбавляє австралійців повного розуміння стратегічних чинників, що зумовлюють фундаментальні зміни, запропоновані в огляді.

На завершення слід зазначити, що новий «Стратегічний огляд оборони» Австралії багато в чому заслуговує на похвалу. Безумовно, в ньому достатньо вказівок для Австралійських сил оборони (Australian Defence Force - ADF), щоб розпочати швидке впровадження багатьох рекомендацій. Але в той же час такі питання, як бюджети, персонал, спільна інтеграція і інформування громадськості про загрозу, потребуватимуть подальшої роботи в найближчі місяці і роки. Характер загрози і швидкість, з якою вона розвивається, означають, що австралійський уряд має працювати над тим, щоб краще роз'яснювати стратегічні загрози і виклики в міру виконання ключових елементів огляду. Це буде життєво важливим для того, щоб ADF стали більш боєздатними, здатними до розгортання і стійкими силами, здатними працювати разом зі своїми союзниками над

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Mortis Æterna
Mortis Æterna@mortisaeterna

286.4KПрочитань
24Автори
671Читачі
Підтримати
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається