Обережно, глобальні джихадисти знову активізувалися

Islamic State fighter

Вони використовують війну в Газі, щоб радикалізувати нове покоління


Коли 22 березня бойовики-джихадисти влаштували теракт в Крокус Сіті Холлі у Москві, вбивши понад 140 відвідувачів концерту і підпаливши будівлю, спецслужби всього Заходу були вражені. Це було найчіткішим попередженням про те, що Ісламська держава, яку, здавалося б, розгромили п'ять років тому, повертається до видовищних актів міжнародного тероризму. Західні країни бояться стати мішенями.

Найбільше побоюються у Франції та Німеччині, які цього літа приймають дві найбільші спортивні події у світі: Олімпійські ігри та футбольний чемпіонат Євро-2024. Церемонія відкриття Олімпійських ігор у Парижі на Сені була скасована, щоб обмежити ризик; також розробляється "план Б". "Якщо ви змогли зробити це в Москві, ви зможете зробити це і в Парижі", - пояснює Жиль Кепель, експерт з джихадизму. "Москва може стати тренувальним майданчиком для Олімпіади".

Тероризм - це жахливий театр насильства, для якого мегаподії пропонують спокусливу сцену. Палестинське угруповання "Чорний вересень" привернуло увагу всього світу, коли взяло в заручники дев'ять ізраїльських спортсменів на Олімпіаді в Мюнхені в 1972 році. Воно полюбляє наносити удари по великих, багатолюдних місцях: театр "Батаклан" у Парижі в 2015 році, Манчестерська арена в 2017 році, а тепер і Крокус Сіті Холл.

Сьогодні Захід значною мірою відвернувся від тривалої "війни з тероризмом", витративши багато крові і коштів на знищення основних джихадистських угруповань. Але екстремісти знову на марші. Вони знову з'явилися в старих і нових притулках і процвітають у кіберпросторі. Крім того, війна Ізраїлю в Газі майже напевно радикалізує нове покоління.

Історія глобального джихадизму - це історія переосмислення під тиском Заходу. Після 11 вересня 2001 року Америка та її союзники скинули Талібан в Афганістані і вигнали Аль-Каїду. Американські війська вбили її лідера Осаму бін Ладена в Пакистані в 2011 році. Потім його наступник, Айман аз-Завахірі, був ліквідований ударом безпілотника в Кабулі в 2022 році. Аль-Каїда досі не назвала нового лідера. Тим часом, ще більш зухвалий нащадок Аль-Каїди викликав сенсацію, створивши "халіфат" на значній частині Іраку і Сирії в 2014 році, залучивши добровольців з Європи та інших країн. Останній оплот джихадистів був знищений у 2019 році, і з початку року вони втратили чотирьох лідерів.

Незважаючи на це, джихадисти продовжують боротися. Вони все ще зневажають Захід і підживлюють повстанців від Малі до Філіппін. З цих двох брендів "Ісламська держава" є більш динамічною. "У війні ідей "Ісламська держава" перемогла "Аль-Каїду", особливо серед молоді”, - каже Аарон Зелін з Вашингтонського інституту, американського аналітичного центру. "Ісламська держава створила халіфат, навіть якщо вона була зруйнована. Аль-Каїда лише говорила про це".

Все це, за словами пана Кепеля, призвело до трьох фаз насильства, що накладаються одна на одну: напади, керовані "Аль-Каїдою" у 2000-х роках; удари, дозволені або підтримані більш слабкими мережами, пов'язаними з "Ісламською державою", у 2010-х роках; і те, що він називає "навколишнім джихадом" - насильство без лідера, яке розпочалося без його участі, що переважає в останні роки. Чим вищий ступінь організації, тим більшої кривавості джихадисти можуть завдати. Без керівної руки напади вовка-одинака зазвичай менш смертоносні, але їх важче виявити і вони все одно можуть бути жахливими. У Франції у 2020 році була обезголовлена шкільна вчителька, а минулого року зарізали ще одну. Багато хто занепокоєний зростанням кількості неповнолітніх, втягнутих у войовничість.

Сьогодні джихадистський рух розпорошений і мінливий. Деякі угруповання зосереджуються на боротьбі з "ближнім ворогом", тобто місцевими органами влади, і захопленні контролю над територіями. Інші знову повертаються до "далекого ворога" - Заходу. Сьогодні, як і до 11 вересня, Афганістан експортує тероризм. Хаотичне виведення військ президентом Джо Байденом у 2021 році, який прагнув покласти край "нескінченним війнам" Америки, призвело до негайного повернення Талібану до влади. Вбивство Завахірі стало свідченням того, що таліби знову прихищають діячів Аль-Каїди, які залягли на дно. Великим головним болем є франшиза Ісламської держави в Афганістані, "Провінція Хорасан" (ISKP).

Вона стала відомою під час відступу американських військ з Кабула, коли терорист-смертник убив понад 180 осіб, серед них 13 американських солдатів. На відміну від Аль-Каїди, ISKP придушена Талібаном, хоча і не повністю. Вона використовує мережі в сусідніх країнах. За підрахунками пана Зеліна, Ісламська держава здійснила або намагалася здійснити одну атаку за кордоном у 2021 році, чотири - у 2022 році, 12 - минулого року і 15 - цього року.

Серед її нещодавніх цілей - вибух бомби на панахиді в Ірані по Касему Сулеймані, іранському генералу, вбитому Америкою, в результаті якого в січні загинуло понад 90 осіб. Атака Москви доводить, що вона має бажання і здатність завдавати шкоди все далі і далі, кажуть західні офіційні особи. "Ісламська держава завдає ударів там, де бачить можливість", - стверджує Гюго Мішерон з паризького університету SciencesPo. "Якщо вона не атакувала в Європі, то лише тому, що досі їй перешкоджали".

Ситуація є ще більш серйозною з огляду на інші геополітичні складнощі. Американські війська в Іраку і Сирії розпорошені і можуть скоротитися ще більше, не в останню чергу через те, що вони неодноразово піддавалися атакам з боку союзників Ірану. Америка переглядає статус своїх сил в Іраку. А виведення американських військ із Сирії, за яке виступає Трамп і яке, схоже, обговорював Байден, може фатально послабити курдських союзників і призвести до втечі тисяч джихадистів, що утримуються в таборах для ув'язнених.

Тим часом у Сахелі перевороти змусили французькі війська залишити Малі, Буркіна-Фасо і Нігер. Миротворці ООН також вийшли з Малі; американські війська, ймовірно, залишать Нігер і, можливо, Чад. Замість них для захисту путчистів наймається російський підрозділ найманців "Вагнер". Чи зможуть вони дати відсіч джихадистам - сумнівно. Нещодавня доповідь ООН попереджає, що регіональні відділення Аль-Каїди набирають силу, загрожуючи прибережним державам Західної Африки, і можуть створити "терористичний притулок". Побоювання викликає те, що в обох регіонах джихадисти можуть напасти на Захід. Подібне занепокоєння стосується потужного союзника "Аль-Каїди" в Сомалі, угруповання "Шабаб", і його філії в Ємені, "Акап", які мають історію транскордонного тероризму.

Битва ведеться і в цифровому просторі. Фізичний халіфат, можливо, зник, але віртуальний - потужний. Джихадистські трактати і відео поширюються багатьма мовами. З початком війни в Газі це перетворилося на потік, оскільки Аль-Каїда намагається використати лють через страждання палестинців.

Цей потік може радикалізувати нове покоління мусульман. 25 квітня марокканський шукач притулку був засуджений за вбивство британського пенсіонера "через те, що Ізраїль вбиває дітей". Нові терористичні групи "ймовірно, формуються прямо зараз", - каже Крістін Абізаїд, директор Національного контртерористичного центру США, головного розвідувального центру по боротьбі з джихадистами. Вона додала, що попри весь жах, який ХАМАС завдав Ізраїлю 7 жовтня, палестинські угрупування, схоже, не схильні нападати на Захід.

Витіснена ХАМАСом, який вона зневажає, але не в змозі завдати удару по Ізраїлю, ISKP підбурює своїх прихильників наносити удари скрізь, де вони можуть. "Леви ісламу: Переслідуйте свою здобич, будь то євреї, християни чи їхні союзники", - закликала ISKP у січні.

І що далі? За словами Петтера Нессера з Норвезького інституту оборонних досліджень, джихадистські змови в Європі, як успішні, так і невдалі, пішли на спад із занепадом халіфату (див. графік 1).

Однак, оскільки джихадисти перегруповуються, на перший план можуть повернутися більш організовані напади. В Європі найбільш вразливою є Франція, частково через конфлікт між французьким державним секуляризмом і мусульманською публічною релігійністю. Великобританія і, дедалі частіше, Німеччина можуть бути наступними у списку мішеней. Вони часто ставали мішенями в минулому (див. графік 2). Швеція і Данія викликали гнів через свої протести зі спалюванням Корану. Росія займає особливе місце, додає пан Нессер, з огляду на її інтервенцію в Сирію в 2015 році і союз з Іраном.

По всій Європі заарештовують джихадистів, часто пов'язаних з ІДІЛ. Група частково діє через діаспору мусульман з колишніх радянських республік у Центральній Азії та на Кавказі, що відрізняється від попередніх циклів тероризму, в яких часто брали участь екстремісти з Північної Африки та Пакистану. Деякі діячі ІДІЛ у Туреччині формують те, що ООН називає "логістичним центром для операцій [ІДІЛ] в Європі", не в останню чергу за допомогою переказу коштів через криптовалюти.

Військовий досвід, отриманий у тренувальних таборах або в реальних боях з джихадистами, збільшує завзяття і смертоносність нападників. На щастя, потік західних добровольців у зони бойових дій сповільнився до "цівки", кажуть джерела в органах безпеки. Але бойовики, ув'язнені за терористичні злочини під час попередніх періодів насильства, можуть надихати і організовувати інших після звільнення з в'язниці.

Деякі джихадисти можуть ховатися серед маси мігрантів, які переїжджають до Європи та Америки. Дев'ять осіб середньоазіатського походження, заарештованих у Німеччині та Нідерландах у липні минулого року за нібито підготовку нападів від імені ІД, були вихідцями з України. В Америці з 2022 року через мексиканський і канадський кордони були виявлені сотні людей, які можуть бути пов'язані з тероризмом. Але спеціалісти кажуть, що немає жодних доказів того, що відомі "оперативники" намагаються прослизнути через сухопутні кордони.

Якщо вони все ж таки нападуть, чиновники побоюються, що джихадисти можуть імпортувати технології з іноземних полів битв, наприклад, дрони, які скидають боєприпаси і бомби без металевих частин. Зашифровані комунікації - в додатках, відеоіграх або метапросторі - полегшують бойовикам організацію. Штучний інтелект, можливо, включаючи глибокі фейки, полегшує виробництво і переклад пропаганди.

Завжди напоготові

Таким чином, перед західними спецслужбами стоїть складне завдання - відстежувати мозаїку джихадистів за кордоном, намагаючись виявити тих, хто починає діяти в себе вдома. Вони також повинні стежити за ультраправими терористами, зазвичай саморадикалізованими, які ненавидять мусульман і часто вчаться за джихадистськими посібниками. І вони повинні стежити за старішою загрозою: тероризмом, що спонсорується радикальними державами, такими як Іран.

Зрештою, джихадизм відображає глибокі проблеми всього Близького Сходу. Заходу не вистачає сил, щоб їх вирішити, і він часто робить їх ще гіршими. Частково відповідь лежить у тісній співпраці розвідок. Америка попередила Росію про підготовку теракту в Москві, що свідчить про її центральну роль у глобальній боротьбі з тероризмом. Удар по Завахірі, крім того, продемонстрував здатність Америки завдавати ударів по терористах "за горизонтом". Але кошти і персонал були переорієнтовані на інші пріоритети, такі як протистояння загрозі з боку Росії і Китаю. Захід, можливо, сподівався закінчити війну з тероризмом. Але терористи все ще воюють.

Першоджерело: The Economist “Beware, global jihadists are back on the march”

Більше новин в телеграмі

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Пащека / Світові новини
Пащека / Світові новини@pascheka

12.6KПрочитань
0Автори
109Читачі
На Друкарні з 15 березня

Більше від автора

  • Болото замість козиря

    Фінансовий скандал у Граці, корупційні розслідування у Відні, посадові махінації в колишніх синіх міністерствах, контакти з російськими олігархами - FPÖ Кікля опинилася у вирі справ.

    Теми цього довгочиту:

    Корупція
  • "Наша Європа може померти": Страшне послання Макрона континенту

    Макрон попередив про загрозу майбутньому ЄС та закликав до більш "суверенної" Європи. Він запропонував ідеї зміцнення ЄС, такі як збільшення бюджету та оборонні преференції. Промова розглядається як передвиборча агітація на тлі відставання партії Макрона в опитуваннях.

    Теми цього довгочиту:

    Європейський Союз

Вам також сподобається

Коментарі (1)

2020 року у Франції було обезголовлено Самюеля Паті, чоловіка, тож у перекладі мало б бути «шкільний вчитель». Будьмо уважнішими.

Вам також сподобається