Одержимість Путіна історією становить загрозу миру в усьому світі - Atlantic Council

Історія завжди була полем ідеологічної битви, але небагато правителів сучасної епохи використовували минуле так безжально, як Володимир Путін. Більше двох років російський диктатор намагався виправдати найбільше вторгнення в Європу з часів Другої світової війни, зображуючи його як священну місію з повернення «історично російських земель».

Одержимість Володимира Путіна історією є загрозою світовому миру

Заклопотаність Путіна історією стає все більш очевидною в міру його правління і тісно пов’язана з його глибоко вкоріненим обуренням через сприйняту історичну несправедливість розпаду СРСР у 1991 році. Ще в 2005 році Путін оплакував розпад СРСР як «найбільшу геополітичну катастрофу століття».

Це почуття несправедливості допомогло розпалити одержимість Путіна Україною, сусідньою країною, яку багато росіян досі вважають центральною частиною історичного центру своєї нації. Існування незалежної України вже давно викликає обурення Путіна як символу відходу сучасної Росії від імперії. З перших років свого правління одним із пріоритетів своєї зовнішньої політики він зробив підкорення України.

На початкових етапах кремлівської кампанії для відновлення російської влади над незалежною Україною було докладено значних зусиль, щоб підірвати історичну легітимність української держави серед російської аудиторії та в самій Україні. Із загостренням російської агресії проти України розширилася війна Кремля проти української історії, українців демонізували як «нацистів» і відкидали як «штучну націю».

Роки все більш ворожої риторики проклали шлях до військової агресії. Коли Путін розпочав вторгнення в Україну навесні 2014 року із захопленням Криму, він почав називати південну та східну Україну «Новоросією» («Новоросія»). Його рішення відродити давно забуту імперську термінологію царської епохи було найяскравішим свідченням того, що Путін мав намір знищити українську державність і повернути назад більш ніж століття європейської історії.

Путін формалізував своє заперечення української державності в суперечливому історичному есе, опублікованому в липні 2021 року. Під назвою «Про історичну єдність росіян і українців» цей видатний документ виклав відмову Путіна від права України на існування, водночас, довго стверджуючи, що українці насправді є росіяни («один народ»). Есе Путіна заклало ідеологічну основу для повномасштабного вторгнення, яке почалося через кілька місяців.

Протягом останніх двох років історія залишалася ключовим фронтом у боротьбі за виправдання російського вторгнення в Україну. Під час першого літа війни Путін прямо порівняв себе з Петром Першим і порівняв вторгнення в Україну з війнами російського царя.

Через рік Путін наказав видати нові підручники з історії для російських школярів разом зі змінами в навчальних програмах з очевидною метою легітимізації триваючої військової кампанії зі знищення української держави та нації. Це було частиною ширшої тенденції в Росії привести офіційний історичний наратив країни у відповідність до все більш радикального ревізіонізму Путіна.

Вражаюче те, що Путін вирішив використати своє резонансне інтерв’ю з американським медійником Такером Карлсоном у лютому 2024 року як платформу, щоб представити війну в Україні як пошук історичної справедливості. У той час як Карлсон явно хотів, щоб Путін звинуватив НАТО та США у вторгненні, сам Путін вважав за краще розпочати безладну півгодинну лекцію з історії, пояснюючи давні корені претензій Росії на Україну.

Інші високопоставлені російські посадовці взяли приклад із збройової версії історії Путіна. Найвидатнішим прикладом цієї тенденції є колишній президент Росії Дмитро Медведєв, який регулярно використовує історичні посилання у своїх частих нападках на Україну та західний світ у цілому.

«Один із колишніх керівників України колись сказав, що Україна – це не Росія. Це поняття має зникнути назавжди. Україна – це однозначно Росія», – заявив він у березні 2024 року.

Оскільки повномасштабне вторгнення Росії в Україну триває вже третій рік, історичні мотиви Путіна стають усе більш очевидними. Він регулярно заявляє, що великі українські міста, такі як Одеса, і цілі регіони України є «історично російськими», вказуючи на те, що його імперські амбіції все ще далекі від задоволення.

Зараз багато хто запитує, як далеко збирається зайти Путін. Він часто висловлював переконання, що Радянський Союз був Російською імперією під іншою назвою. Якщо Путін продовжить свій хрестовий похід, щоб повернути «історично російські землі» і розширить визначення, щоб включити всі колишні царські володіння, це поставило б більше десятка додаткових країн під загрозу зазнати такої ж долі, як Україна.


Путін використав історію як зброю, щоб виправдати геноцидне вторгнення в Україну та дегуманізувати всю українську націю. Якщо його не зупинити в Україні, російський диктатор використовуватиме ті самі фальшиві історичні аргументи, щоб запускати нові імперські авантюри.

Джерело — Аtlantic Сouncil

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Космос Політики
Космос Політики@politikosmos

Новини України та світу

68.6KПрочитань
4Автори
238Читачі
На Друкарні з 1 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається