Оленина


В англійському манускрипті XV століття* є дуже цікавий рецепт збереження оленини... в меду. Зазвичай зацукровуванню і консервації в меду піддавали фрукти, але не м'ясо. М'ясо, як правило, засолювали. Оленина відігравала значущу роль у глютонічній культурі вищого стану, тому що оленів можна було добути тільки полюванням у власних лісових угіддях, отримати в подарунок або купити за доволі високу ціну, м'ясо високо цінувалося, було статусним продуктом, оленів дарували, а оленину подавали на честь особливих подій та свят (весілля, турніри, різдвяні й великодні свята, похорон). Цікавою є згадка про сплату лісникам за оленів під час святкування Різдва в домогосподарстві Герцога Говарда в Стоку* - по 20 пенсів. Тобто, звісно, плата за те, що лісник освіжував оленя, бо природно, що всі олені у володіннях Говардів діставалися їм за правом володіння. Оплата за оленя згадується кілька разів (25 і 29 грудня, 1 січня, 5 січня). Згадується і реальна вартість оленя. Якомусь чоловіку з Фремінгема за оленя - 3 шилінги і 4 пенси.

У книзі з історії харчування в Англії в главі про заготівлю оленячого м'яса згадується, що на одного середнього оленя йшло 1,5 - 2 бушелі солі, причому сіль використовували декількох сортів: gross - крупна, груба, bay - сіра, випарена з морської води та 1 чверть хорошої дрібної солі - white або small (minut'). у заможних домогосподарствах могли використовувати лише хорошу дрібну сіль. туша просолювалася приблизно шість днів.

Готували оленину як і інше солоне м'ясо, попередньо відваривши до напівготовності, щоб вийшла сіль, а потім засмаживши.***

ЯК ЗБЕРЕГТИ ОЛЕНИНУ ПРОТЯГОМ РОКУ.
Kepyng of Venyson.(Oxford MS F 291, XV c).

Очисти 3 або 4 галони очищеного меду або навіть більше.(Мед очищали від домішок, нагріваючи його - прим.пер.)Остуди. Для меду кінця року нагрівання - найкращий засіб. Поклади оленину, яку слід зберегти, в глиняний горщик і залий медом. Помісти горщик у землю по горлечко і закрий так само, як і горщик зі стручками зеленого горошку (див. статтю вище). Коли треба буде подати оленину, відвари її і засмаж і так подавай. Оленина в меду може зберігатися протягом року.

To make Stekys of venson or bef. Візьміть Venyson або Beef, і leche and gredyl it vp broun; then take Vynegre and a litel verious, and a lytil Wyne, and putte pouder perpir ther-on y-now, and pouder Gyngere; and atte the dressoure straw on pouder Canelle pouder Canelle y-now, that the stekys be al y-helid ther-wyth, and but a litel Sawce; and then serue it forth.

Щоб приготувати стейки з оленини або яловичини, візьміть скибочки оленини або яловичини і підсмажте до коричневої скоринки (на решітці?). Потім полийте зверху соусом із вина, оцту і посипте меленим чорним перцем та імбиром. (Далі не дуже зрозуміло) Їжте, посипавши корицею і поливши трохи соусом (?)
У сучасній адаптації рекомендують замінити верджус апельсиновим соком (сицилійських апельсинів), бо про це написано в "Паризькому домогосподарі".

*Cocatrice and Lampray Hay: Late Fifteenth-Century Recipes from Corpus Christi College Oxford., стр.56

**Household books of John duke of Norfolk, and Thomas earl of Surrey ; temp. 1481-1490 by Norfolk, John Howard, Duke of, 1430?-1485; Norfolk, Thomas Howard, 2d duke of, 1443-1524; Collier, John Payne, 1789-1883; Roxburghe Club, Published 1844., 1-й герцог Норфолк(John Howard; 1421[1]/1428[2] — 22 августа 1485)

***Food in Medieval England Diet and Nutrition
Edited by C. M. Woolgar, D. Serjeantson, and T. Waldron
Medieval History and Archaeology.стр.181

бушель - прим 36,35 л
галон - міра об'єму, що дорівнює від 3,79 до 4,55 літрів

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Історично-кулінарний кут
Історично-кулінарний кут@Peter_Bosch

1.4KПрочитань
9Автори
37Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

  • Reinheitsgebot – закон про чистоту пива.

    У 1505 році закінчився черговий етап феодальних міжусобиць, що призвів до возз'єднання баварських земель. Баварським герцогом було розпочато реформу щодо уніфікації законодавства, яку завершували його сини на троні. Reinheitsgebot став частиною нового баварського права.

    Теми цього довгочиту:

    Історія
  • Про варіння пива та пиво у літній час

    До наукової епохи пивоваріння (до XIX століття), у Баварії пиво варили тільки навесні і восени, щоб уникнути поширення бактерій, хоча науково існування мікроорганізмів не було на той момент відкрито, але зварене влітку пиво швидко псувалося і втрачало свій смак.

    Теми цього довгочиту:

    Німеччина
  • Пивні чудеса

    Пивних чудес є чимало, і напрочуд багато з них пов’язано з ірландськими святими.Що, в принципі, логічно: Ірландія — це пивна, а не винна країна, і там, де святий Домінік примножує вино, святий Колумбан розливає пиво.

    Теми цього довгочиту:

    Історія

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається