Орієнтуючись на США, Туреччина не поспішає підтримувати заявку Швеції на вступ до НАТО



Туреччина готова відкласти ратифікацію заявки Швеції на членство в НАТО в цьому місяці, оскільки очікує на ознаки підтримки з боку США свого запиту на придбання винищувачів F-16.

Посилаючись на джерела, у статті йдеться про те, що президент Реджеп Таїп Ердоган шукає ознак того, що Вашингтон буде рухатися в тандемі з цих двох питань. Хоча Ердоган пообіцяв, що заявка Швеції буде передана на розгляд парламенту в жовтні, заявка НАТО ще не була винесена на дебати.

У звіті зазначається, що Державний департамент, як очікується, врешті-решт звернеться до Конгресу за схваленням продажу Туреччині винищувачів F-16 і модернізаційних комплектів на суму 20 мільярдів доларів. Це свідчить про те, що Анкара хоче приурочити ратифікацію заявки на вступ до НАТО до американських кроків щодо угоди з продажу винищувачів.

Згідно зі статтею, одна з неофіційних пропозицій передбачала, що кожна сторона одночасно просуватиме заявку на вступ до НАТО і продаж F-16. Але це було порушено нещодавніми подіями, такими як збитий США турецький безпілотник у Сирії.

Хоча все ще очікується схвалення вступу Швеції до НАТО, у звіті йдеться, що Ердоган, схоже, готовий використати це як важіль впливу на купівлю військових літаків, зважаючи на відсутність довіри з Вашингтоном. США підтримують вступ Швеції до НАТО і продаж F-16 для зміцнення альянсу.

Однак Конгрес може виступити проти передачі винищувача через порушення прав людини в Туреччині та затримки в розширенні НАТО. У звіті зазначається, що останнім часом у відносинах між США і Туреччиною виникла напруженість, яка також може вплинути на продаж F-16.

Зрештою, очікується, що Туреччина підтримає пропозицію Швеції після отримання максимальних поступок. Але Ердоган, схоже, готовий чекати слушного моменту, щоб отримати перевагу. У звіті підкреслюється, що розширення НАТО залишається заручником постійних геополітичних маневрів Анкари.

Джерело: Today Online

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Український Фронтир
Український Фронтир@geopoliticalukraine

Геополітика ProКраїну і Світ

1.7KПрочитань
3Автори
21Читачі
На Друкарні з 23 вересня

Більше від автора

  • Казахстан стає привабливим «ядерним» гравцем

    У Казахстані уряд планує побудувати першу атомну електростанцію і найближчим часом проведе референдум з цього приводу. Країна хоче диверсифікувати свої енергетичні потужності та вже визначила можливий майданчик для будівництва АЕС.

    Теми цього довгочиту:

    Геополітика
  • Що Росія сподівається отримати від конфлікту між Ізраїлем і ХАМАСом

    «Росія зайняла пропалестинську позицію настільки, що навіть мене це здивувало», – каже Ганна Нотте, експерт з питань зовнішньої політики Росії на Близькому Сході в Центрі досліджень нерозповсюдження Джеймса Мартіна.

    Теми цього довгочиту:

    Геополітика
  • Турецький режим підтримує тероризм

    Після рішення міністра закордонних справ Ізраїлю Елі Коена відкликати дипломатичних представників з Туреччини, виникла ескалація напруженості між країнами. Це стало відповіддю на підтримку президентом Туреччини руху ХАМАС під час конфлікту з Ізраїлем.

    Теми цього довгочиту:

    Геополітика

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається