Ошукав клієнтів і ЗСУ на мільярд в інтересах рф: деталі шахрайської схеми криптоділка Прилепи

Грандіозна криптоафера з блокуванням на рахунках і подальшим виведенням коштів клієнтів сколихнула інфопростір. Від шахрайства постраждали як українці, так і європейці, а найбільш цинічним є те, що ділки привласнили близько мільярда гривень, що призначались на закупівлю дронів для ЗСУ. Серед фігурантів справи – гучні імена: як повідомляє РБК, однією зі спільниць є учасниця «Холостяка» Наталія Масленнікова. Але найбільшої уваги заслуговує постать бенефіціара схеми – псевдобізнесмена Богдана Прилепи, за яким імовірно стоїть криміналітет і спецслужби країни-агресора.

За даними медіа, українські силовики спільно з європейськими колегами ведуть розслідування, в рамках якого провели обшуки у групи осіб, очолюваної криптодилером Богданом Прилепою. Останній відомий в ІТ-спільноті як напівкримінальний елемент, що спеціалізується на запуску так званих блокчейн-стартапів, які у більшості являють собою банальні фінансові «піраміди». З іменем Прилепи пов’язують три криптовалютні біржі – Сoinsbit, Qmall і Pateх.

Псевдобізнесмена та його спільників підозрюють у технічних махінаціях, за допомогою яких вони заволоділи коштами колишнього співвласника та привласнили гроші клієнтів, які призначались на придбання дронів для української армії. Загальна сума збитків перевищує мільярд гривень.

За попередньою інформацією, Богдан Прилепа виїхав до Дубаю, куди релокував і частину технічних потужностей та підконтрольних йому співробітників. Там він почав співпрацювати з російськими кримінальними колами, які, своєю чергою, тісно пов’язані з ФСБ рф, і потрапив під їхній повний вплив. В результаті було організовано схему блокування коштів українських користувачів, які фінансово підтримували ЗСУ.

У зв'язку з цим вітчизняні правоохоронці у співпраці з колегами з ЄС та ОАЕ вивчають можливість його колаборації з країною-агресором. Якщо такі дії, що несуть загрозу національній безпеці України в умовах воєнного стану, підтвердяться, то Прилепі і його команді можуть інкримінувати не просто як шахрайство, а й як державну зраду.

За даними джерел, для відбілення своєї репутації в Україні Прилепа з вкрадених коштів фінансує в Україні численні медійні проєкти, покликані створити йому в інфополі імідж успішного бізнесмена, патріота та мецената.

Як керівник ГО «Захист інвесторів» закликаю компетентні правоохоронні та безпекові органи України до забезпечення повного та неупередженого розслідування цієї резонансної справи, а медійні структури – до об’єктивного її висвітлення. Адже дії організованої злочинної групи під керівництвом Прилепи не лише підривають обороноздатність країни під час війни, а й держави негативно впливають на імідж України у світі.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Юлій Калоєв
Юлій Калоєв@yulian_kaloev

Політолог

58Прочитань
0Автори
0Читачі
На Друкарні з 9 липня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається