Остання американська допомога дасть Україні лише тимчасову відстрочку

A serviceman from the National Guard of Ukraine prepares a shell for a howitzer on the front line in Donetsk region, Ukraine

Гіркота боротьби у Вашингтоні є ознакою майбутніх проблем


Кинувши людині рятувальний жилет, ви вирішуєте нагальну проблему. Але якщо він знаходиться за багато миль від берега, а вода холодна, він все ще в небезпеці. Приблизно так можна думати про Україну після того, як 24 квітня президент Джо Байден підписав довгоочікуваний законопроект. Він передбачає виділення військової та фінансової допомоги на суму $61 млрд, щоб допомогти Україні дати відсіч російським загарбникам, а також надати гроші Ізраїлю і Тайваню. Якби гроші не надійшли, що здавалося можливим протягом шести місяців бездіяльності Конгресу, Україна зіткнулася б з перспективою втрати ще більшої частини своєї території в результаті нового російського наступу, який очікується на початку літа. На жаль, хоча 61 мільярд доларів підтримує Україну на плаву, вона все ще далека від безпеки.

Доброю новиною для України є те, що останній американський пакет незабаром буде відчутний на лінії фронту. З того часу, як восени кошти почали вичерпуватися, дефіцит критично важливих матеріалів, особливо снарядів, став ще більш нагальним. Росія випускає п'ять і більше снарядів на кожен снаряд, який Україна надсилає в інший бік. Завдяки боєприпасам, які вже зберігаються на американських базах в Польщі, це обмеження тепер буде послаблене. Чим більше снарядів прибуватиме, тим небезпечніше для Росії буде концентрувати людей і танки для нових атак. Доставка вкрай необхідних безпілотників і перехоплювачів ракет в Україну займе більше часу, але врешті-решт Росія більше не контролюватиме небо, особливо над лінією фронту.

Однак ця новина пом'якшується деякими протверезними фактами. По-перше, хоча новий пакет посилить обороноздатність України, його недостатньо для того, щоб допомогти їй відвоювати втрачені Росією території, які зараз становлять близько 18% її суші (половина була захоплена у 2014 році, половина - після вторгнення у 2022 році). Урок невдалого контрнаступу минулого літа, який дорого коштував Україні з точки зору людських і матеріальних втрат, полягає в тому, що відвоювати територію важко. Дрони і супутники зробили поле бою прозорим, розвіявши туман війни і полегшивши знищення скупчень людей і техніки. Продовження тупикової ситуації тепер є більш реалістичною надією для України.

По-друге, боротьба в Конгресі за прийняття законопроекту є ознакою майбутніх проблем. Сума в $61 млрд приблизно відповідає тому, що Америка витратила в Україну за перші 20 місяців війни, після чого її фінансування вичерпалося. Отже, нові гроші можуть бути використані до кінця 2025 року. Навіть якщо кошти залишаться, до того часу потенційно новообраний президент Дональд Трамп може вирішити не використовувати їх. Якщо ж Байдена переоберуть, то деморалізуючу битву, яка щойно відбулася, доведеться вести знову наступного року. Тому цей останній американський пакет може стати останнім.

Ось чому європейські лідери помиляються, якщо вважають американську допомогу чимось більшим, ніж тимчасовий перепочинок. Швидше за все, ця війна затягнеться, можливо, на довгі роки. Відтоді, як Україна відкинула росіян за Дніпро в листопаді 2022 року, майже 18 місяців тому, лінія фронту майже не змінилася, незважаючи на величезні людські втрати. Союзники України можуть закликати її обміняти землю на безпеку, але важко уявити угоду, яка б задовольнила і Україну, і Росію. У якийсь момент одна чи інша сторона може здатися, але поки що немає жодних ознак цього.

Метою Заходу, безумовно, є стабільна, безпечна і процвітаюча Україна, яка лежить в межах кордонів, що можна захистити, і просувається до членства в Європейському Союзі і НАТО. Гіркота боротьби у Вашингтоні означає, що європейські лідери усвідомлюють, що їм доведеться нести більший тягар для досягнення цієї мети, і що їм знадобиться більша оборонна промисловість. Хоча Європа є найбільшим донором фінансової та гуманітарної допомоги Україні, з точки зору військової допомоги європейські та американські витрати були приблизно однаковими. Завдяки американському рятувальному кругу європейські лідери мають більше часу, щоб розібратися, як допомогти Україні перемогти. Проте масштабність завдання означає, що їхня робота не менш нагальна.

Першоджерело: The Economist “America’s latest aid will give Ukraine only a temporary reprieve”

Більше новин в телеграмі

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Пащека / Світові новини
Пащека / Світові новини@pascheka

12.6KПрочитань
0Автори
109Читачі
На Друкарні з 15 березня

Більше від автора

  • Болото замість козиря

    Фінансовий скандал у Граці, корупційні розслідування у Відні, посадові махінації в колишніх синіх міністерствах, контакти з російськими олігархами - FPÖ Кікля опинилася у вирі справ.

    Теми цього довгочиту:

    Корупція
  • "Наша Європа може померти": Страшне послання Макрона континенту

    Макрон попередив про загрозу майбутньому ЄС та закликав до більш "суверенної" Європи. Він запропонував ідеї зміцнення ЄС, такі як збільшення бюджету та оборонні преференції. Промова розглядається як передвиборча агітація на тлі відставання партії Макрона в опитуваннях.

    Теми цього довгочиту:

    Європейський Союз

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається