Ознаки того, що McLaren наближається до Red Bull

Марк Х'юз, The RaceNovember 05, 2023

Питання, яке виникло саме собою, оскільки в п'ятницю Ландо Норріс показав найкращий результат у другій частині кваліфікації Гран-прі Бразилії, а потім взяв поул у суботньому спринт-шутауті: чи справді McLaren здатний обіграти Макса Ферстаппена на Red Bull в Інтерлагосі?

Ніхто інший точно не здатен на це.

За чистим темпом в Інтерлагосі йшлося лише про цю пару весь уїк-енд. І тільки через тактичну помилку McLaren, коли команда не надала своєму пілоту гарного місця в черзі на піт-лейн, коли наближався шторм, Норріс стартуватиме у Гран-прі з шостого місця, яке було б сьомим без штрафу Джорджа Рассела.

Звісно, це була втрачена можливість для McLaren, але спринт на 24 кола - з Норрісом на поулі та Ферстаппеном на першому рядку мав дати відповідь на це цікаве питання. Чи pvjukb McLaren наздогнати Red Bull?

Навіть коли Red Bull домінував, перевага у швидкості в кваліфікації для RB19 була завжди менше, ніж у день гонки. Red Bull спеціально налаштував болід (та його попередників) під вимоги гонки, логічно вважаючи, що якщо обгін буде легший, то важливість кваліфікації буде меншою.

Зазвичай ця нерівновага проявляється на початку кваліфікаційного кола, оскільки Red Bull та його стабільна і збалансована платформа не надають найкращого поєднання температури передньої шини та теоретичного максимального зчеплення.

Іншими словами, до того, як передні шини повністю нагріються через декілька поворотів протягом кола, шанс використати їх максимальне зчеплення вже втрачено.

Але це не було характерно для Інтерлагоса, принаймні порівняно з McLaren Норріса.

Порівнюючи їхні круги у спринті, Ферстаппен був швидший на початку круга, але Норріс відігравав це відставання, і навіть більше, в серії високошвидкісних поворотів між 4-м та 8-м.

McLaren завжди був дуже швидким на високошвидкісних ділянках траси. Норріс вважає, що він все ще погано їде у повільних поворотах, але тут ми не мало багато доказів цього твердження. Болід мав добрий вигляд на будь-якій ділянці принаймні на одному колі та в руках Норріса. Він був швидше у поворотах будь-якого типу і випереджав Red Bull, якому, здається, не доводилося боротися з низькими температурами передніх шин. Тож чи може кваліфікація бути повністю репрезентативною цього разу?

Чи є це наслідком обмеженого розвитку Red Bull та продовженням розуміння McLaren свого важливого оновлення в середині сезону? З того часу McLaren був другою найшвидшою машиною. Чи став їх болід тепер найшвидшим? Принаймні, на трасі Інтерлагос.

Звісно, Оскар Піастрі обігнав Ферстаппена в спринті в Катарі, але це було через те, що Ферстаппен був стриманий Ferrari та Mercedes на м'яких шинах, перш ніж догнати Піастрі. На цьому автодромі це було, можливо, набагато прямішим порівнянням і, отже, більш серйозним для McLaren.

Практично всі стартували на м'яких шинах та температура траси була понад 50 градусів, спринт обіцяв бути гонкою з керування температурою задніх шин. Це був саме той виклик, який повинен відповідати духу гоночного дня, закладеному в Red Bull. Отже, дуже репрезентативний тест порівняльного гоночного темпу McLaren.

Ферстаппен виграв старт. Це потенційно затуманювало картину, особливо оскільки Норрісу довелося витратити пару кіл на відновлення позиції після обгону Джорджа Расселла на Mercedes, який обійшов його у восьмому повороті на першому колі.

Але як тільки Норріс повернувся на друге місце, відстань від Ферстаппена зменшилася на 1,7 секунди. Потрохи на кожному колі, і обидва були обмежені температурою задніх шин, але легко відривалися від інших гонщиків, і до 12-го кола McLaren був на кілька десятих секунди швидше Red Bull.

По середині гонки Ферстаппен був занепокоєний, бо McLaren був небезпечно близький до зони DRS в 1 секунді.

"Нам потрібно прийняти рішення", - кричав Ферстаппен своєму гоночному інженеру Джанп'єро Ламбіазе. - "Ми їдемо швидше?"

Іншими словами, він економив шини в довгих високошвидкісних поворотах, де вони найбільше навантажені, і тепер просив дозволу не економити їх. В іншому випадку, Норріс, безумовно, обіграє його.

Це був момент істини, та "ДжіПі" дав Максу дозвіл у типовому стилі: "Так, нам потрібно атакувати у високошвидкісних! Я кажу це тобі протягом останніх трьох кіл! Норріс швидший в поворотах 6 і 7".

Саме ця ділянка на шостій передачі була тим місцем, де McLaren завдавав ушкодження. Норріс відігравав чверть секунди у Ферстаппена там, бо він міг тримати газ довше, перш ніж гальмувати - це означає, що він розвивав швидкість 240 км/год в точці, де Ферстаппен мав 224 км/год.

Тож Ферстаппен намагався підвищити ставки до нового рівня. Та ось тут ми отримаємо відповідь на наше питання. Чи зіпсуються його шини? У нього не було іншого вибору, як перевірити це, інакше помаранчевий болід обов'язково потрапить в його зону DRS і буде готовий атакувати.

Було 16-те коло, і Макс почав атакувати на тій ділянці, встановивши найшвидше коло гонки, але тільки на 0,1 секунди швидше, ніж Норріс. Він все ще був повільніший в поворотах 6-7, але цього разу тільки на 0,15 секунди. Решту він відігравав при виході з повороту Жунсао (12-й поворот), що свідчило, що він витратив резерви батареї, щоб це зробити.

Чи дав він собі тимчасовий відпочинок? Чи доведеться йому знову накопичити витрачену енергію, яку він використовував, щоб залишити себе поза досяжністю DRS? Чи почнуть його задні шини зношуватися швидше, ніж у Норріса?

Ні, в погоні в першу чергу зносились шини Норріса. Поки Ферстаппен підтримував високий темп протягом наступних трьох кіл, Норріс втратив 0,1 секунди, потім 0,2 секунди, а потім 0,5 секунди. Ця гонка була гонкою Ферстаппена. Звичайний стан речей було відновлено. Але він повинен був попрацювати для цього.

Безумовно, Ферстаппен мав щось у резерві. Але він не міг знати чи достатньо цього, або Норріс має більше, поки не відповів на загрозу.

Він жартував пізніше про те, що дражнив Норріса, ніби махав цукеркою, а потім забрав її. Але наступного моменту визнав, що це було не так.

Він, безумовно, буде вдячний за те, що McLaren стартує з шостої позиції позаду нього на Гран-прі, з повільнішими болідами між ними.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Pro F1
Pro F1@f1_UA

Формула 1 Українською

268Прочитань
11Автори
9Читачі
На Друкарні з 20 вересня

Більше від автора

  • КОЛОНКА ГЮНТЕРА ШТАЙНЕРА: Чому я б підписав контракт з Берманом, і чому я мав піти з Haas раніше

    Привіт та ласкаво прошу до моєї першої колонки на F1.com. Я залишив посаду голови команди Haas, але ви ще не позбулись мене! Я все ще буду поруч у Формулі 1, працюючи над різними проектами, включаючи написання цих колонок протягом сезону.

    Теми цього довгочиту:

    F1
  • Що пішло не так для Хемілтона на Гран-прі Саудівської Аравії

    Ferrari, яка нещодавно підписала контракт з гонщиком, якому буде 40 років на момент його переходу, щойно спостерігала за тим, як її 18-річний підопічний виконав чудову роботу за дуже короткий термін у кокпіті, який наступного року займе Льюїс Хемілтон.

    Теми цього довгочиту:

    F1
  • Чи Red Bull злякав Ferrari в боротьбі за поул в Бахрейні?

    Хоча може здатися, що це було передбачувано, що Макс Ферстаппен та Red Bull відкриють новий сезон черговим поулом, насправді це, ймовірно, був втрачений Ferrari та Шарлем Леклером поул. Якби він зміг повторити свій час Q2 у Q3, Шарль випередив би Макса на 0.014 сек.

    Теми цього довгочиту:

    F1

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається